Læsetid: 3 min.

Skarp kritik af ny dommerudnævnelse

En ny dansk dommer ved EF-domstolen skal udpeges direkte af regeringen. Det kritiseres af international jurist-organisation og dansk højesteretsdommer. Også den konservative retsordfører undrer sig
26. maj 2005

Internationale jurister kritiserer nu en kommende dansk dommerudnævnelse til EF-domstolen. Anledningen er, at Danmark til årsskiftet skal udpege en ny dommer ved EF-domstolen. Arbejdet med at finde en egnet kandidat er i fuld gang, men fremgangsmåden kritiseres nu af den danske afdeling af International Commission of Jurists (ICJ), der er utilfreds med, at det er regeringen, der direkte skal håndplukke' en dommer til den vigtige post ved EF-domstolen. ICJ arbejder for at sikre overholdelsen af international ret og menneskerettigheder.

"Det grundlæggende samfundsproblem er, hvem der skal bestemme, hvem der skal styre samfundet," siger Jonas Christoffersen fra ICJ's danske afdeling.

Nej til håndplukning

Da man i Danmark ikke har tradition for politiske dommerudnævnelser, er det i praksis embedsmænd i Justits- og Udenrigsministeriet, der finder de nye dommere til EF-domstolen.

Tidligere blev også danske dommere udnævnt af justitsministeren, men ved domstolsreformen i 1998 besluttedes det at danne et uafhængigt råd til udnævnelserne. Siden juli 1999 er danske dommere derfor blevet udnævnt af Dommerudnævnelsesrådet.

"Det skete netop for at sikre dommerens uafhængighed og menneskelige og faglige kvalifikationer. Det er derfor utilfredsstillende, at reformen ikke omfatter de internationale domstole, men at regeringen fortsat udnævner de danske dommere ved EF-domstolen og Menneskerettighedsdomstolen" mener Jonas Christoffersen fra ICJ.

"Hvis den kommende dommer ved EF-domstolen skal nyde samme anseelse som danske dommere, så må Dommerudnævnelsesrådet indstille ham eller hende," siger han.

Undgå politiske kriterier

Samme synspunkt gav højestetsdommer Børge Dahl udtryk for, da han i går på Københavns Universitet holdt foredrag om den Den europæiske Menneskerettighedsdomstol. Dahl, der er bl.a. medlem af Europarådets rådgivende dommerkomité, pegede på, at en rapport fra en række højt anskrevne dommere (fra bl.a. Polen og den tyske forfatningsdomstol) for nylig har givet retningslinjer for, hvordan man undgår, at et land udpeger 'sine' internationale dommere ud fra f.eks. politiske kriterier.

"I Danmark er den uafhængige instans Dommerudvælgelsesrådet," sagde Dahl og bemærkede, at regeringen ifølge rapporten bør begrunde det, hvis ikke indstillingen følges.

Tager fat i minister

Retsordfører for Det konservative Folkeparti Tom Behnke vil nu tage fat i sin partifælle justitsminister Lene Espersen for at få en forklaring. Behnke har ikke været vidende om, at domstolsreformen ikke skulle omfatte danske udnævnelser til internationale domstole.

"Som udgangspunkt er det naturligt og ønskeligt, at også de internationale dommere udnævnes af Dommerudnævnelsesrådet. Derfor vil jeg gerne høre ministerens argumenter," siger Tom Behnke.

Embedshierakiet

Jonas Christoffersen fra ICJ, der desuden er adjunkt i menneskerettigheder ved Københavns Universitet, er bekymret for, om ministeriernes 'interne' hensyn, f.eks. til, hvem der står for tur i embedshierarkiet, kan spille for stor rolle i forhold til at rekruttere de bedste kandidater.

EF-domstolen består af en dommer fra hvert medlemsland i EU. Dommerne udnævnes for seks år ad gangen. ICJ påpeger, at EF-domstolen tager stilling til mange forskellige spørgsmål, der har stor betydning for Danmark, og at domstolens afgørelser har forrang for dansk lovgivning. Desuden har EF-domstolen ansvaret for at sikre menneskerettighederne i EU-landene.

Erfaringerne viser, at regeringer helst indstiller kandidater, der deler deres syn på den internationale retsudvikling. Rumænien indstillede f.eks. Ceaucescus fhv. sikkerhedschef som dommer til Menneskerettighedsdomstolen.

Jonas Christoffersen understreger dog, at han ikke ved, hvem der konkret er i ministeriernes søgelys til dommerstillingen.

"Men tidligere har justitsminister Lene Espersen jo meldt ud, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har tiltaget sig enevældig kompetence. Det kan måske give en indikation af, hvilken embedsmandstype Justitsministeriet helst så udnævnt til EF-domstolen," siger Jonas Christoffersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her