Læsetid: 2 min.

Skattehul til selvstændige

Statskassen går hvert år glip af millioner, fordi virksomhedsejere kan bruge skattehul til at sende pensionsopsparinger ud af landet. SF kræver hullet lukket
19. december 2005

Det bliver mere og mere populært at nyde sit otium under varmere himmelstrøg. Og for de selvstændige er beslutningen endnu lettere at træffe. De kan nemlig - fuldt lovligt - trække millionformuer ud af landet skattefrit.

Det er uvist, hvor mange millioner der hvert år går statskassens næse forbi, men tal fra skatteministeriet viser, at mere end 800 mio. hvert år bliver placeret i de ordninger, der muliggør den skattefrie fidus. Det viser en opgørelse fra Skatteministeriet, der er offentliggjort i Ugebrevet A4.

Fidusen går ud på, at selvstændige, der nærmer sig pensionsalderen akkumulerer overskuddet i virksomheden for så at sætte pengene ind på en speciel pensionsopsparing - kaldet ophørspension - når virksomheden sælges. De penge tager pensionisten så med til Frankrig eller Spanien og unddrager sig dermed at betale skat i Danmark.

SF's skatteordfører Morten Homann vil nu tage fidusen op med skatteminister Kristian Jensen (V).

"Mens Svend Erik Hovmand var skatteminister, fik vi lukket samme type hul for almindelige lønmodtagere. Vilkårene må være de samme for selvstændige," siger han.

Hvis man som lønmodtager får indbetalt ekstraordinært store beløb på den pensionsordning og derefter flytter sydpå til Frankrig eller Spanien, så vil man blive beskattet i Danmark. Men hvis folk gør det samme som selvstændig, så slipper de helt for dansk skat. Men skatteministeren afviser over for Ugebrevet A4, at der skulle være tale om noget hul.

"Det er absolut ikke noget skattehul, når der er tale om, at et enigt folketing har besluttet, at det er den vej, vi skal gå," siger ministeren. Men den forklaring køber Morten Homann ikke: "Hvis skatteministeren er afvisende, vil vi stille et lovforslag for at få det hul lukket. Det er fint at folk sparer op, men det er ikke fint, at man kan unddrage sig beskatning."

Han bakkes op af en af landets førende skatteeksperter Christen Amby, der også er medlem af statens skatteråd.

"Da man lavede reglerne om ophørspension, var man ikke opmærksom på, at ordningen også skulle være omfattet af særlige regler om efterbeskatning. Derfor vil jeg betegne det som et skattehul," siger Christen Amby til A4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her