Læsetid: 2 min.

Skatteministeren tilfreds med S-accept af skattestop

Socialdemokraterne køber regeringens skattestop. Skatte-ministeren er tilfreds, men de radikale og SF advarer mod kursændringen
7. maj 2005

Socialdemokraterne lægger tilsyneladende op til en kovending i partiets hidtidige politik, idet partiet med Helle Thorning-Schmidt som ny formand åbner for at acceptere regeringens skattestop som grundlag for de kommende finanslovforhandlinger.

Skattestoppet har ellers været hadeobjekt nummer et for Socialdemokraterne under Mogens Lykketoft, og i valgkampen i februar slog partiet igen og igen på, at skattestoppet var socialt skævt og en spændetrøje for den økonomiske politik.

Dagbladenes Bureau skriver imidlertid torsdag, at Socialdemokraterne - efter i årevis at have skældt ud på VK-regeringens skattestop - overvejer at acceptere skattestoppet som udgangspunkt for en finanslovsaftale for 2006.

"Det er da en fantastisk kovending i forhold til den netop afholdte valgkamp, hvor Socialdemokraterne brugte meget af tiden på at fortælle, hvor meget de var modstandere af skattestoppet, og hvor forfærdeligt det var, at vi ikke ville hente flere penge hos borgerne. Så er det da glædeligt, at de er kommet på bedre tanker og har fundet ud af, at det er nøglen til at gennemføre ægte skattelettelser, hvor borgerne får flere penge mellem hænderne," siger skatteminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Den radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen, er "forbløffet" over de nye socialdemokratiske tanker.

"Det er en farefuld kurs, som Socialdemokraterne i givet fald er ude på. Skattestoppet viser sig jo dagligt ikke at være svaret på fremtidens udfordringer. Skattestoppet betyder faktisk et tab af job, som det er dokumenteret, og det, der er brug for, er at sænke skatten på arbejde, så man kan skabe flere job. Der er ikke brug for et skattestop, som massivt overfører formuer til velhavende boligejere," siger Morten Helveg Petersen.

At Socialdemokraterne overvejer at acceptere VK's skattestop som grundlag for den økonomiske politik, falder heller ikke i god jord hos SF.

Den nyvalgte formand Villy Søvndal betegner den mulige S-kovending som et "tilbagetog, der minder om dét, der blev foretaget i 1864 fra Dybbøl".

"Det er et meget stort skridt baglæns. Jeg tror ikke, at det er klogt at lave så stort et tilbagetog. Politik er jo ikke kun signal - det er også indhold. Hvis Socialdemokraterne siger ja til skattestoppet, siger de farvel til samtlige store dagsordener," siger Villy Søvndal.

Det kommer ikke på tale, at Socialdemokraterne gør Fogh-regeringens skattestop til sin egen politik. Skattestoppet anses fortsat for stift og asocialt af Socialdemokraterne. Men der lægges op til, at skattestoppet ikke længere skal anses som en afgørende forhindring for en aftale, hvis Socialdemokraterne kan få væsentlige mærkesager igennem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her