Læsetid: 4 min.

Skattepoker med høj indsats

Selvom Bendt Bendtsen satser hele sin prestige på at opnå skattelettelser, har de konservative endnu ikke sat partiets regeringsdeltagelse ind som pressionsmiddel
25. maj 2007

De har sagt det før, men denne gang mener de det meget alvorligt. Skattelettelser er en gammel konservativ mærkesag, men efter Ny Alliance har overtrumfet de konservatives bud på lavere skat, har K ligefrem gjort en sænkning af skatten til partiets succeskriterium. Dermed har den ellers så forsigtige konservative leder, Bendt Bendtsen, kastet sig ud i et spil, han langtfra kan være sikker på at vinde.

Da Bendtsen i sidste uge krævede skattelettelser i et helt nyt og stålsat toneleje, var der ikke tale om en svipser. Den nye kurs var aftalt af den absolutte konservative top: Ud over Bendtsen, kulturminister Brian Mikkelsen, justitsminister Lene Espersen og miljøminister Connie Hedegaard. Herfra er analysen, at skattelettelser er så vigtige for partiet, at det er nødvendigt at satse højt. Som en konservativ kilde udtrykker det:

"Bendt gik til valg på skattelettelser sidste gang. Han kan ikke gå ud i næste valgkamp, hvis det slet ikke er lykkedes at få sat skatten ned i denne valgperiode."

Bendtsen vil stå stærkt vingeskudt tilbage, hvis han heller ikke denne gang får held med sit forehavende. Det førte onsdag til overskrifter som 'Skattelettelser - eller K forlader regeringen':

"Men det er der slet ikke truffet nogen beslutning om. Vi tror på, at vi kan overbevise Venstre og DF om behovet for en skattelettelse. Hvis det ikke lykkes, må vi vurdere situationen derfra," som en konservativ toppolitiker udtrykker det.

Den konservative forårsoffensiv er aktualiseret af ændringen i de politiske fronter, efter Naser Khader er sprunget ud som partileder. Ikke alene har de konservative fået en ny allieret i kampen for markant lavere skat, hvor de tidligere stod isoleret. Khaders opdukken har samtidig reduceret Helle Thorning-Schmidts chancer for at overtage nøglen til Statsministeriet efter næste valg, fordi Khader ventes at støtte Fogh.

Åbning af begge godteposer

Dermed er Socialdemokraternes kampråb 'Hellere velfærd end skattelettelser' ikke længere så farligt for regeringen, mener de konservative. De håber nu at overtrumfe Thornings slagord med sloganet 'Både mere velfærd og skattelettelser'.

Indtil for nylig stod de konserva-tive fast på, at regeringens såkaldte kvalitetsreform af den offentlige sektor ikke måtte koste flere penge samlet set. Men nu har partiet ændret signaler og åbnet for flere penge til velfærd. Det viser en konservativ erkendelse af, at partiet aldrig kommer igennem med skattelettelser, medmindre der samtidig postes penge ud til at lukke huller i velfærdssamfundet.

Men indrømmelsen er langtfra nok til at bane vejen for de konservative. Finansminister Thor Pedersen (V) kommer i forvejen til at punge ud med flere penge til kommunernes børnepasning og ældreforsorg, hvis han skal undgå en gentagelse af efterårets protester mod regeringen. Og tirsdag betegnede finansministeren hurtige skattelettelser som "benzin på bålet" i en situation, hvor den danske økonomi i forvejen balancerer på kanten af overophedning.

Den konservative finansordfører, Christian Wedell-Neergaard, svarede tilbage ved at sammenligne truslen for overophedning af den danske økonomi med "ulven kommer". Men den udlægning står han ret alene med. Kombinationen af velfærdsforbedringer og skattelettelser vurderes af de fleste uafhængige økonomer som direkte skadeligt for økonomien. Alt tyder derfor på, at det Økonomiske Råds formandskab - de såkaldte vismænd - vil anbefale en stram finanspolitik, når de i slutningen af næste uge kommer med deres rapport. Det vil styrke Venstres argumentation, hvor man i forvejen er meget utilbøjelig til at give efter for det, man ser som konservativ "panik og ynk".

Ammunition til hovedfjenden

Dertil kommer de politiske årsager, der får såvel Venstres top som Dansk Folkeparti til at slå bremsen i:

"Vi vil ikke gentage fejltagelsen fra efteråret, hvor Thorning pludselig fik vind i sejlene ved at slå på, at VKO sparer op til skattelettelser på bekostning af velfærden. Det er det eneste våben, Thorning kan bruge - og der er ingen grund til at forære ammunition til hovedfjenden," som en central DF-kilde udtrykker det.

Den vurdering deles ikke alene af Thor Pedersen, men også af statsminister Anders Fogh Rasmussen og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Altså Venstres kerneministre. Selvom der røg en finke af panden, da skatteminister Kristian Jensen (V) onsdag gav udtryk for, at velfærdsforbedringer i endnu højere grad er benzin på det økonomiske bål, er der ingen tvivl om, at såvel V som DF stadig anser det for selvmorderisk at prioritere skattelettelser højere end mere velfærd. Her er man meget bevidst om vælgerflertallets holdning:

"De sidste tre år har langt flere vælgere foretrukket velfærdsforbedringer frem for skattelettelser. Det gør sig gældende i alle partier - lige på nær de konservative vælgerne, der er delt på spørgsmålet," siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet, der tilføjer, at intet tyder på, at Ny Alliances fanskare er inkarnerede tilhængere af skattelettelser.

Konservative rideheste

Selvom finansminister Thor Pedersen nu giver en symbolsk lempelse med en lille nedsættelse af arbejdsmarkedsbidraget, er det meget usandsynligt, vælgerne vil nå at opleve virkningen af egentlige skattelettelser inden valget. Det vil kun ske, hvis der kommer en drastisk afmatning af den danske økonomi. Ellers kan de konservative i bedste fald håbe på, at der er vedtaget en fast køreplan for nedsættelse af skatten inden valgkampen.

Uenigheden går ikke alene på, om man skal prioritere hurtige skattelettelser, men også om hvordan de skal skrues sammen. Det konservative forslag om at nedsætte topskatten får DF'erne til at se rødt. Her er man ikke det mindste interesserede i at "give flere penge til de konservative rideheste", som det udtrykkes med henvisning til den tidligere konservative skatteordfører og hestestrigler, Charlotte Dyremose. I Dansk Folkeparti vil man snarere lette i bunden af systemet, f.eks. med et større beskæftigelsesfradrag.

Hvis den konservative satsning i skattespillet mislykkes, vil regeringssamarbejdet blive anstrengt til det yderste. Men det vil sikkert overleve, fordi hverken V eller K har et reelt alternativ. Det er straks mere tvivlsomt, om Bendt Bendtsen vil overleve som partileder.

Erik Holstein er tilknyttet Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her