Læsetid: 1 min.

Der sker 270 millioner arbejdsulykker i verden årligt

Dagligt mister over 5.000 mænd og kvinder livet på grund af arbejdsulykker eller sygdomme, der er forårsaget af deres arbejde, viser rapport fra ILO
20. september 2005

Der sker anslået 270 millioner arbejdsulykker på globalt plan hvert år, mens 160 millioner mennesker bliver syge af årsager, der har forbindelse til deres arbejde, viser statistikker, som er blevet offentliggjort i forbindelse med en international kongres i Orlando, USA, om sikkerhed og sundhed i erhvervslivet.

Det fremgår samtidig af nye undersøgelser, at flere end 2,2 millioner mennesker årligt dør ved arbejdsulykker verden over. Dette tal er stigende især i u-lande med stor økonomisk vækst.

Det skriver ILO, Den Internationale Arbejdsorganisation, i rapporten forud for kongressen.

Antallet af arbejdsulykker med dødelig udgang er i løbet af de seneste to år steget med mindst 10 procent, fremgår det af rapporten, hvor ILO skriver, at antallet af arbejdsulykker er faldet en anelse i traditionelle indu-strilande, mens der er sket en stigning i asiatiske lande.

"Årsagen til det stigende antal arbejdsulykker er den hurtige udvikling og øget pres, som følge af globaliseringens stigende konkurrence," fremhæver ILO.

"Gennemsnitligt er der dagligt over 5.000 mænd og kvinder, som mister livet på grund af arbejdsulykker eller sygdomme, der er forårsaget af deres arbejde. Anstændigt arbejde bør være sikkert arbejde, og vi er meget langt fra at opnå dette mål," siger ILO's generaldirektør, Juan Somavia, i rapporten.

Faktisk dødstal er større

I den meget omfattende rapport forud for konferencen om sikkerhed og sundhed understreges det, at det faktiske antal af dødsfald og arbejdsulykker formentligt er endnu højere, da der mange steder ikke foreligger pålidelige statistikker.

Rapporten bekræfter, at sygdomme, der er arbejdsrelaterede, er det største problem i de industrialiserede lande, mens ulykker er mere almindelige i ulandene - ikke mindst i lande med mineindustri, meget landbrug og meget bygge- og anlægsarbejde.

Farlige substanser koster årligt omkring 440.000 mennesker livet. Omkring 100.000 af disse tilfælde skyldes asbest.

Arbejdsrelaterede dødstilfælde hos mænd skyldes især ulykke, lungesygdomme, cancer eller asbestforgiftninger. Hos kvinder er det hyppigste malaria, bakterieinfektioner og langvarige knogle- eller muskelsygdomme.

Konferencen i Orlando, Florida, der er den 17. Verdenskongres om Sikkerhed og Sundhed i Arbejdet, varer frem til torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her