Læsetid: 2 min.

Skilsmisse på EU'sk skal have faste regler

Hvis det står til EU, skal den ene part i en skilsmisse ikke bare kunne løbe med alle møblerne, blot fordi hun eller han kommer først til dommeren
20. juli 2006

EU-Kommissionen har løftet sløret for planer om at sætte en stopper for den udbredte praksis med såkaldt 'skilsmisse-shopping', hvor den ene part kommer den anden i forkøbet i retten for at udnytte en fordelagtig lovgivning i et givet europæisk land.

I den forgangne uge fremlagde man forlag, der vil gøre det klart, hvilken lovgivning der skal gælde i forbindelse med det stigende antal 'internationale skilsmisser.'

Med 25 forskellige regelsæt i EU ender skilte par - med to forskellige nationaliteter - ofte i et juridisk morads. Problemerne er fælles for ægtefæller fra forskellige lande eller de, der er separerede og bor i to forskellige lande.

Der indgås omkring 2,2 mio. ægteskaber i EU hvert år, og af dem kan de 350.000 klassificeres som internationale. På årsbasis opløses omkring 170.000 - eller 16 procent - af de 'internationale'.

Den øgede mobilitet inden for Europas grænser er ikke blevet fulgt op af tidssvarende lovgivning. F.eks. tillader Malta ikke skilsmisse, selv om man anerkender kendelser fra udenlandske domstole.

EU-embedsmænd ønsker ikke at harmonisere lovgivningen, men vil gerne nedfælde faste regler. Disse skal gøre det muligt for ægtefæller at vælge, hvilke af deres respektive regelsæt, de ønsker at følge. Hvis de ikke kan enes, skal en EU-skala af 'sammenlignelige faktorer' være bestemmende for hvilket land, parret er tættest knyttet til.

Planen vil utvivlsomt fremstå som kontroversiel i lande, hvor den katolske kirke er meget stærk. Men et papir fra kommissionen siger: "Forslaget vil reducere én ægtefælles lyst til at 'styrte i retten' før den anden ' for at få en favorabel ordning'. 'At gå i retten' gør det vanskeligere at gennemføre en eventuel mægling. Det kan også føre til en brug af loven, der ikke tager hensyn til den sagsøgtes tarv."

Et eksempel omhandler en polsk mand, der tog imod et jobtilbud fra Finland, og efterlod konen i Polen. Efter et år besluttede manden, at han ville skilles, velvidende at det ville blive en langstrakt sag i hans hjemland. Derfor ansøgte han om skilsmisse i Finland, hvor loven gælder alle, der har haft fast ophold i landet i et år eller mere. Og man kan dér få en skilsmisse i løbet af seks måneder, også selv om ægtefællen er imod det.

Med de foreslåede regler ville loven i det land parret har den tætteste tilknytning til, i dette tilfælde Polen, være gældende.

EU-Kommissionen vil også implementere en lignende plan for bodeling ved internationale skilsmisser. Franco Frattini, EU-kommissær for retfærdighed, frihed og sikkerhed, siger:

"Disse regler vil gøre livet lettere for ægtepar i EU. De vil øge den juridiske sikkerhed og gøre det klart for ægtefæller, hvilken lov der gælder. Målet er ikke en harmonisering af de enkelte landes skilsmisselovgivning, men at sikre lettere adgang til domstolene, juridisk sikkerhed."

©Copyright The independent og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu