Læsetid: 2 min.

Sko og skeletter i skabet

I tider, hvor tv-nyheder ligner en katastrofefilm, skulle man være et skarn, hvis man sagde nej til to timers fint afstemt eskapisme
11. november 2005

Nogen burde bestemt se nærmere på den nærmest sakrale status, som et vist køn tilskriver fodtøj, men I dine sko er ude i andet ærinde. Den handler om empati, evnen til at sætte sig i andres sted.

Søstrene Rose (Toni Collette) og Maggie (Cameron Diaz) rullede, straks de faldt fra stammen, hver sin vej. Toni blev ansvarsbevidst advokat uden fritid, mens Maggie opgav at overvinde sin ordblindhed og blev hedonistisk sexkilling og langfingret nasser. Men kvinderne har mindst to ting til fælles - en fodtøjsfiksering og sjælelige ar fra en opvækst rig på traumer og hemmelighedskræmmeri.

En dag erfarer Maggie, at de har en mormor (Shirley MacLaine) i Florida. Måske fristen for familieforsoning ikke endegyldigt er forpasset?

I en moden alder sprang Curtis Hanson ud som instruktør af begavede og bundsolide mainstreamfilm som LA Confidential og Wonder Boys. Her tager han et skridt eller to ned af ambitionsstigen, men hvis hensigten har været at lave en usentimental feelgood komedie med figurer, man gider kere sig om, er han kommet tørskoet i mål.

Kontraster og klichéer

Man skal godt nok være villig til at se stort på, at Collette og Diaz' fysiske lighed i bedste fald er beskeden, samt at manuskriptet har en faretruende høj banalitets- og kliché-kvotient. Både Søster Bogorm og Søster Booty-shake er i anslaget stærkt stereotype, men Hanson har flair for den dysfunktionelle families særlige dynamik. Historien om søstrenes vej mod en mere fuldendt identitet og et rigere (familie)liv er forudsigelig, men aldrig kedelig. Der spilles sikkert over hele feltet, om end Collettes uhyre udtryksfulde fjæs tyvstjæler hver en scene, det medvirker i.

Som i LA Confidential og 8 Mile lader Hanson miljøet fungere som medfortæller. Kontrasten mellem det køligt falmede Philadelphia, hvor den forkølede Rose stresser rundt i stille desperation, til mormors pensionistparadis i det farvestrålende Florida, hvor også gammelt nag kan finde hvile, er slående.

Mest sympatisk er dog, at en film, som tager afsæt i to af forbrugsfeberens hedeste vildfarelser - fodtøjsfanatismen og bryllupshysteriet - kan ende i noget, som målt med Hollywoods egen alen kan kaldes et anti-materialistisk budskab: En festlig begivenhed skabes af deltagernes sindelag, aldrig af prisen på dens rammer. Godt gået.

I dine sko. Instruktion: Curtis Hanson. Manuskript: Susannah Grant. Amerikansk (Palads, Metropol, CinemaxX og Empire i København og en lang række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her