Læsetid: 3 min.

De er skøre, de gallere

Ikke alt er, som det bør være i det nye Asterix-album, der udkom i går
15. oktober 2005

På forsiden ser alt ud, som det plejer. Med et smil basker Asterix til et lyn, mens lille Idefix og Obelix, med bautasten på ryggen, naturligvis, ser til. Det er først, når man begynder at bladre, at det går op for én, at dette bestemt ikke er et helt almindeligt Asterix-album.

Da Asterix' danske udgiver, Egmont Serieforlaget, på et pressemøde i går afslørede det hemmelige indhold af album nr. 33, Da himlen faldt ned om ørerne!, var reaktionerne også kraftige. Redaktør Michael G. Nielsen havde på forhånd lovet, at dette var et højst usædvanligt album, men ingen af de tilstedeværende var forberedt på, hvad de fik at se, da nåede side otte og ni.

Flere rumskibe

Her optræder nemlig et rumskib - i form af en stor guldfarvet kugle - fra planeten Tadsylwine! De skægge historier om den gæve galler Asterix og hans tro, tykke følgesvend Obelix, der elsker at spise vildsvin og tæve romere, foregår i år 50 før Kristus, og anakronismerne har indtil videre begrænset til en flok pirater, indianere og vikinger. Men et rumskib, ja, ikke bare ét, fordi efter det lille, lilla og ganske venlige væsen fra Tadsylwine følger flere, mere fjendtligtsindede, denne gang fra Nagma - det har man lige godt aldrig set før.

Og det har gallerne heller ikke. Omdrejningspunktet er igen Miraculix' eftertragtede trylledrik, der giver superkræfter, og som de onde nagmaer vil udnytte til egen fordel. Det er dog ikke svært at regne ud, hvordan det kommer til at spænde af - det ender som sædvanlig med en stor festbanket - og på den måde er der alligevel lidt, der er, som det bør være i Da himlen faldt ned om ørerne!, heldigvis.

Da himlen faldt ned om ørerne! er som de foregående fire albums både skrevet og tegnet af den nu 78-årige Albert Uderzo, der skabte Asterix-serien for 46 år siden sammen med afdøde René Goscinny. Men da titlen og forsiden på det nye album blev afsløret i Bruxelles for tre uger siden, ville Uderzo slet ikke fortælle om historien.

Holdt masken

Han blev spurgt, om gallerne kom på rumrejse i albummet, og svarede ifølge Politiken, at "rumrejser indlader jeg mig ikke på, vi har altid villet undgå alt for groteske anakronismer."

Det må have været svært for Uderzo at holde masken, for selv om han ikke direkte lyver, så er han i hvert fald på kanten af sandheden. Han var vel godt klar over, at albummet ville sende chokbølger gennem den ganske tegneserieverden. Asterix er stadig en af de mest populære tegneseriefigurer i Europa, ikke mindst i Danmark, hvor Egmont Serieforlaget udsender det nye album i et stort oplag - Michael G. Nielsen vil ikke ud med et antal, men siger, at det er højt og femcifret.

Kulturkamp

En anden interessant detalje ved Da himlen faldt ned om ørerne!, som nok skal pirre konspirationsteoretikerne, er, at navnene på de to fremmede planeter faktisk er anagrammer. De onde kommer fra Nagma - manga, japanske tegneserier - mens de gode, som hjælper gallerne, kommer fra Tadsylwine - Walt Disney.

I virkeligheden kan albummet altså ses som et indlæg i en global kulturkamp: Europæerne tæver japanerne med hjælp fra amerikanerne. Det er politik på højt niveau, og kilder siger til Information, at det kunne have at gøre med, at manga-udgivelser tegner sig for hele 40 procent af tegneseriemarkedet i Uderzos hjemland, Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her