Læsetid: 3 min.

Skræmmende selvsikkerhed

Liga DK ville ikke være det samme uden værten, Kristian Leth. Ærgerligt at hans program ligger i en kæde af ellers uinteressante udsendelser
24. november 2006

Teenagere er per definition usikre. De er alle sammen sikre på, at de lugter. At de har grimt hår. At dem, de er forelskede i, synes, de er latterlige. At de får 03 til tysk-eksamen og selvfølgelig, at de er de eneste i hele verden, der har det på den måde. På DR har de hver dag en times ungdoms-tv. Spam, Svada, Smæk for skillingen osv. Værterne virker selv som usikre teenagere. Er nærmest en undskyldning for sig selv. Det er også en svær opgave at lave tv på så skrabet et budget, som det ser ud til, at de unge arbejder med. Billige kulisser, hurtige løsninger som voxpops og indslag, der tydeligvis ikke er lavet langt væk fra redaktionslokalerne hos DR på Randersvej i Århus.

For godt til unge

Men der er ét af programmerne, der stikker ud. Faktisk virker det fuldstændig malplaceret i den sammenhæng. Men ok, hvor skulle man lægge et musikprogram om danske kunstnere? I aftentimerne? På DR2? Næh fy da! Pop og rockmusik som seriøst kulturtilbud? Sådan arbejder vi ikke på dansk tv. Så Kristian Leth er altså slået i hartkorn med ungdomsprogrammerne på DR, der ellers lader meget tilbage at ønske. Jeg ved, at det er meget godt at tilstræbe at møde seeren i øjenhøjde, men man behøver jo ikke at stå og stirre dem ind i maven. Torsdag eftermiddag har Kristian Leth altså fået en time til sit oneman-show, for det er det virkelig. Han er en fremragende vært. Og man kan da glæde sig over, at DR-cheferne ikke har opdaget det endnu, for hvis de gør det, bliver han vel fjernet fra dette udmærkede program og flyttet op til et ligegyldigt program i primetime, som det skete for Lise Rønne, der var en veloplagt vært på Boogie og Rundfunk, inden hun kom til Dagens Danmark. Man skal jo ikke smide perler for svin og lade de unge få fornøjelse af gode værter. Men all right, lad os så nyde Kristian Leth, så længe vi kan, og håbe på at grunden til han bliver på Liga DK er af kærlighed til musikken. For det afspejler han dælme.

Kan kun ses her

Programmet varede oprindeligt en halv time, men blev på et tidspunkt forlænget til en time. Den ekstra tid har holdet på Liga DK formået at udnytte fuldt ud. Der er blevet plads til indslag som det besøg i studiet hos Moi Caprice, der var en del af programmet i forrige uge. Forsanger Michael Møller blev interviewet, og man fik en fornemmelse af et bands arbejdsproces. Derudover har Liga DK indført, at Kristian Leth hver uge skal anbefale noget, han har fundet på Myspace, der er et netværk, hvor musikere kan lægge deres musik ud på nettet til fri download. Stedet er meget brugt, og mange bands, man ellers aldrig ville have hørt om, kan man stifte bekendtskab med her. Kristian Leth anbefaler In case the japanese guys die, der ifølge værten er lidt folket i elektroniske loops. Og Kristian Leth er bare typen, man lytter til. Han ved noget. Og han kan noget med sproget. Moi Caprice leder for eksempel efter "sandhed i skrøbelig skønhed". Og hvor er danske kunstnere talentfulde. Man kan da kun blive glad af at høre bands som Veto, Oh No Ono og The Kissaway Trail. Og det samme kan man sige om danske musikvideoinstruktører, der for mikroskopiske beløb formår at producere videoer på internationalt niveau som f.eks. Peder Pedersens Veto-video og Thomas Juul Mikkelsens Ufo og Yepha-video. Og hvis vi ikke havde Liga DK, ville vi sikkert ikke få dem at se. Hvis vi får lov at beholde Liga DK og Kristian Leth, kan programmet gå hen at få lige så stor indflydelse på teenageres selvforståelse som Det Elektriske Barometer har haft det i årevis. Og når man ser Liga DK bliver man endda i godt humør.

* Liga DK DR1 Torsdag kl. 16.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her