Læsetid: 5 min.

Skrid, det er vores fest

Vi vil ikke finde os i det. Her kommer vi med vores fine vesteuropæiske kvalitetsmusik, og så rotter øst sig sammen og stemmer på deres tåbelige balkanpop. Grand Prix-Danmark er i oprør
19. maj 2007

Den er helt gal. Nej, nej, jeg hentyder ikke til borgerkrigen i Irak, at Frankrig har indsat (endnu) en højreorienteret præsident, eller at vi her hjemme har vi fået et nyt politisk parti, der med stor sandsynlighed sikrer Anders Fogh Rasmussen yderligere en periode som statsminister.

Nej, den er helt gal, sådan virkelig for alvor. Den østeuropæiske musikmafia har slået til igen. I den forgangne uge er vi blevet hånet og gjort til grin, og vi er blevet frastjålet et af vores mest dyrebare kulturelle klenodier - oven i købet af nogle balkantampe, der ikke kan kende forskel på en blokfløjte og en bongotromme.

Du ved selvfølgelig godt, hvad jeg hentyder til, kære læser. Det handler naturligvis om det internationale Melodi Grand Prix, det skandale-show! At østlandene rottede sig sammen og stemte alle deres latterlige sange i finalen - som de så også vandt - mens Danmarks fine bidrag, "Drama Queen", på det skammeligste røg ud i glemslen. Eller som Ina Rudbeck fra Højslev ved Skive formidlede folkestemningen i B.T. forleden:

"Vi er så sure over semifinalen i går. Det var jo ikke fair. De rådne østlande skulle udelukkes. Det er deres skyld, at Peter ikke kom i finalen. De stemmer jo kun på hinanden, selvom sangene, de stemte i finalen, ikke var andet end til lossepladsen. Det er simpelthen så unfair, som noget kan være. En operasang kom med, hvad er det for noget?"

Ja, hvad er det for noget. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal sidde og høre på både opera og østeuropæisk maskinpop på uforståeligt serbokroatisk, når vi nu bare gerne vil underholdes og have lov til at heppe på det danske bidrag, som kvalitetsmæssigt overgår alle de andre landes bidrag med flere længder. Eller som Gitte Hemmingsen fra Frederiksværk slog fast i Politiken:

"Vores Melodi Grand Prix har intet med musik at gøre mere, det bliver værre og værre for hvert år, der går. Det er domineret af østlande, og de kan til enhver tid stemme hinanden ind. (...) Det møgmusik, østlandene stiller op med, er ikke værd at høre på eller se på - det var katastrofalt."

Det er faktisk tyveri, som flere påpegede, herunder Tonny Poulsen fra København i Ekstra Bladet.

"Østlandene stjal samtlige ni finalepladser på nær en, som gik til Tyrkiet." Og blev bakket op i de samme spalter af Anne Jyderup fra Allerød, der trak endnu en trumf:

"Især er det unfair, fordi det er de vestlige lande, der i over 50 år har skabt MGP."

Jerntæppefavorisering

Det er altså "ikke fordi, rønnebærrene er sure" understregede Pia Poulsen fra Odense i Fyens Stiftstidende:

"...men jeg vil foreslå, at kulturministeren går til sine EU-kolleger og foreslår følgende: Semifinale 1 = Vesteuropa. Semifinale 2 = Østeuropa. Finale = Top 5 (eller 10) fra Vesteuropa og Østeuropa.

På denne måde får både øst og vest 'deres' musikstil repræsenteret i finalen."

Dén ide var der opbakning til, for som Kasper Kjærsgaard slog fast i Ekstra Bladet, så var "torsdagens semifinale så bevidst en jerntæppefavorisering, at der ikke findes sidestykke i eurovisionens historie. Skal man glæde sig over, at Melodi Grand Prix nåede at blive 50 år og så ellers stede det til hvile og lade jerntæppet hylde deres idoler selv?"

Nix, det skal vi ikke. I stedet må vi sikre, at afstemningsreglerne laves om, "så man når frem til et mere fornuftigt resultat," som Richardt Møller fra Holstebro så fornuftigt bemærkede i Ekstra Bladet.

Nul tolerance

Og igen, for lige at slå det fast - det er ikke fordi, vi er dårlige tabere, som Ekstra Bladet skrev på lederplads:

"Men at se og høre en lang række repræsentanter for diverse østlande i mere eller mindre afklædt stand skrige deres hjerter ud er en oplevelse, der ikke ligger ret tæt på de flestes opfattelse af en hyggelig lørdag aften i familiens skød."

Der er selvfølgelig nogen, der ikke har fattet, hvad Grand Prix'et virkelig går ud på. Som eksempelvis Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, der her i avisen skrev, at:

"Melodi Grand Prix er mere end blot en sangkonkurrence. Det er en vigtig platform for kulturudveksling og for at skabe forståelse og tolerance mellem mennesker."

Friis Bachs ærinde var godt nok et helt andet, han advokerede for, at Palæstina kom med i Grand Prixet, men hold op hvor tager han fejl. Han har ret i, at Melodi Grand Prix er mere end blot en sangkonkurrence, men kulturudveksling og tolerance - nej, nu må du lige. Det gælder om at være med, og det gælder om at vinde over de andre, særligt dem fra øst.

Ude i kulden

Så nu må der ske noget, Danmarks Radio må sikre, at reglerne bliver lavet om, for ellers gør vi jo bare alle som Niels Garde fra Rønne, der allerede er stået af og har droppet Grand Prix-braset:

"Det er efterhånden ikke andet end tåbelige skrigende teenagere, der er på scenen med en meget middelmådig musikstil. Det, der før var en festaften med venner og god mad og Grand Prix, er med garanti helt slut rundt omkring, med mindre der stadig er nogle, der har samme dårlige musiksmag som kulturpamperne i DR."

Og kulturpamperne i DR har bare at lytte, og ikke som hende der DR1-chefen Ulla Pors begynde at tale om fairness og kvaliteten af de forskellige landes musikbidrag. For som Johannes Nielsen fra Aalborg så rigtigt påpegede i B.T.:

"Det er os, som betaler hendes løn. Hvis kravet er, at vi ikke vil acceptere, at DR bruger millioner og atter millioner af kroner på et Melodi Grand Prix, som blot er en tv-fest for Østeuropa, på bekostning af mange andre mere samfundsrelevante programmer for os i Danmark, så må Ulla Pors og DR blot gøre honnør og slå hælene sammen og respektere folkets stemme. Sådan fungerer demokratiet."

Nej, noget må og skal der ske. For som B.T.'s lederskribent bemærkede efter skandalen:

"Det er nemlig ikke sjovt at stå udenfor og kigge ind på festen, når vi nu er vant til at være inde i varmen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her