Læsetid: 1 min.

Skriftlig aftale mod ulovligt arbejde

Skriftlige aftaler mellem forbrugere og håndværkere skal dels sikre lovligt arbejde, dels forebygge tvister om arbejdets udførelse
13. juni 2005

Forbrugerrådet, der i den seneste tid har argumenteret for EU-håndværkeres ret til at arbejde bedre og billigere i Danmark, foreslår i forbindelse med en genforhandling af rådets forslag til standardkontrakt, at de udenlandske arbejderes rettigheder skal fremgå af kontrakten.

Forbrugerrådets formand, Kirsten Jensen, siger, at en skriftlig aftale vil give forbrugeren et medansvar for, at det, der foregår, er lovligt, og samtidig øge chancen for, at eventuelle uenigheder om arbejdet kan udredes bagefter.

"Ofte ved forbrugerne ikke, hvad der gemmer sig bag tallene i et tilbud fra en håndværksmester, og de kan derfor ikke tage et medansvar. Ved at tilføje en rubrik om, at arbejdet skal udføres efter gældende love og regler, sikrer forbrugeren sig bedst muligt mod, at arbejdet udføres ulovligt," siger Kirsten Jensen. Hun beklager, at alt for få forbrugere bruger skriftlige aftaler, når de hyrer håndværkere.

"Udgangspunktet for den oprindelige aftale mellem Forbrugerrådet og branchen, bl.a. Håndværksrådet, om en standardkontrakt var at undgå forskellige opfattelser af, hvad der var aftalt. Kontrakten er til genforhandling, og vi håber, at vi kan få den ekstra rubrik om, at lov- og aftaleforhold om for eksempel lån, arbejdsmiljø og arbejdstilladelser skal overholdes, med i standardhåndværkerkontrakten," siger Kirsten Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her