Læsetid: 3 min.

Den skrivende apoteker

Hans Børsting oplevede som yngre en stor uretfærdighed i boligpolitikken, og hvad sundhedspolitikken angår , mener han, at Lægemiddelstyrelsen snarere end medicinalindustrien bør klandres
14. juli 2007

Hans Børsting oplevede engang, at to kolleger blev behandlet vidt forskelligt af boligpolitikken.

"Det var i 1960'erne. Den ene, som var et par år ældre end mig, byggede et nyt Johan Christensen-hus, som var meget moderne dengang," fortæller han. "Han ville ikke nøjes med 2. sorteringsbøgeparket standard eller en grøn fyrretræsgavltrekant. Det skulle være finere. Så fik han forhøjet omkostningerne på huset med 25 procent til luksus, og det var intet problem, for han kunne bare låne i kreditforeningen. Det syntes jeg, var forkert, når der var mangel på både materialer, arbejdskraft og penge. Min anden kollega skulle til gengæld betale mere i skat, fordi ejendomsværdien af hans hus var steget. Det havde han dårligt råd til, da han blev pensionist, og det er jo vanvittigt, at den yngre mand kunne låne så meget, han villle, mens den anden dårligt kunne blive boende i sit beskedne rækkehus."

Lige siden har Hans Børsting skrevet talrige læserindlæg, selvom det er blevet færre med årene. Han, der er født i Vejle, er i dag 72 år og bor (endnu) i hus med have i Birkerød. Gennem et langt liv har han været farmaceut og arbejdet i medicinalindustrien på blandt andet Dumex og Novo samt afsluttende været apoteker i tyve år på Frederiksberg. Han har også været retsme-dicinanalytiker.

"Men jeg er ikke særlig autoritetstro," siger han.

- Medicinalbranchen bliver ofte kritiseret. Er der grund til det?

"Snarere burde man kritisere Lægemiddelstyrelsen, for det er den, der laver problemerne. Nu er der en skrankepave, der gerne vil have styr på alle recpeterne i Danmark fra det øjeblik, de bliver udskrevet. Så har man lavet et centralt 'recepthotel', som man kalder det for, at det skal være fint. Det er jo meget godt, hvis man elsker statistikker. Men vi har jo i forvejen en avanceret lægemiddelstatistik, idet enhver receptekspedition ligger i et register, så man kan udgive en fin bog hvert år, som kan glæde dem, der elsker statistikken for dens egen skyld."

Tidsspilde

- Hvad skulle man hellere gøre?

"Da Birte Weiss var sundhedsminister, sagde hun, at man skal have en relevant og troværdig statistik. Når man nu ved, hvor meget man diskuterer de stigende udgifter til medicin, kan man undre sig over, at Lægemiddelstyrelsen aldrig har forstået, at 'relevant' betyder, at politikerne umiddelbart skal have mulighed for at se, hvordan vi bruger pengene, og hvor vi bruger dem forkert. I stedet fortaber man sig i uvæsentlige detaljer, så det er fuldstændig tidsspilde at læse den. Mit yndlingseksempel er et stof, som kun er brugt af ti mennesker, hvor forbruget fem år i træk kun har kostet 50.000 kroner om året i apotekspriser."

- Nytter det at skrive læserbreve?

"Som oftest ikke, men det giver en personlig tilfredsstillelse, og engang imellem er der nok nogle, som opdager, at man kan se tingene fra en anden side."

Hans Børsting har lejlighedsvis - og også i andre aviser - blandet sig i debatter om emner som betaling for at køre over broer, demokratiet i EU samt om, hvorvidt EU skulle have fredsprisen. Hvilket han ikke mente, eftersom EU lige havde afvist FN's forslag om at deltage i en fredsbevarende styrke i daværende Jugoslavien kort tid før, folkemord og borgerkrig brød løs.

Han har også oplevet selvcensur. Det var under Salman Rushdie-sagen i 1990'erne.

"Dengang var der udstedt en fatwa, hvorefter Rushdie så kom herover mod regeringens vilje. Jeg turde ikke skrive, for jeg ville ikke risikere at få smadret nogle ruder, hvis min adresse stod i avisen. Dog var jeg ikke mere tøsedreng, end at jeg reagerede på, at Uffe Ellemann havde sagt, at vi skulle lade tiden gå og klare problemet ad diplomatisk vej. Jeg skrev, at hvis tre år, tre måneder og tre dage ikke er nok, hvor længe skal vi så vente?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her