Læsetid: 3 min.

Skrøbelig stabilitet i Kosovo

Forud for de afgørende forhandlinger om Kosovos fremtidige status forsøger både serbiske og kosovoalbanske ekstremister at destabilisere situationen i provinsen
26. februar 2007

PRISTINA - Ekstremister og nationalister blandt både serbere og albanere rasler igen med sablerne forud for de afgørende forhandlinger om Kosovos fremtid. En endelig plan for den serbiske provins skal i foråret forelægges FN's Sikkerhedsråd, og alting tyder på, at Kosovo gradvist vil blive gjort uafhængig, hvilket bliver en test af både det internationale diplomati og af den store FN-styrke i området.

"Det er mit indtryk, at udviklingen i Kosovo i dag er så stabil, at det ikke igen vil komme til en direkte væbnet konflikt, hvor man vender tilbage til en udvikling som i 1990'erne. Blandt de politiske ledere i både Serbien og Kosovo er der politisk vilje til at undgå voldelig konfrontation," sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K), da han i weekenden vendte tilbage fra Beograd og flere byer i Kosovo, hvor han blandt andet besøgte den danske bataljon i Mitrovica.

Den danske udenrigsminister har under sin rundrejse betonet, at både de serbiske og de etniske albanere må være konstruktive i forhandlingerne om FN-planen, der udarbejdes i Wien af verdensorganisationens særlige udsending, Martti Ahtisaari.

Men Per Stig Møller lægger ikke skjul på, at det bliver en vanskelig diplomatisk balancegang, hvor der kræves kompromisvilje og tilbageholdenhed fra alle parter.

"Ingen serbiske ledere vil i dag støtte en plan, der indebærer, at Kosovo løsrives fra Serbien," konstaterede han efter sit Balkan-besøg, hvor han har understreget, at vejen til Europa er åben for Beograd, når Kosovo-spørgsmålet er løst, og når formodede krigsforbrydere er udleveret til FN's krigsforbryderdomstol.

Striden om Kosovos endelige status kompliceres af, at Rusland støtter Serbiens afvisning af uafhængighed for provinsen. Men EU-diplomater håber på, at både Beograd og Moskva modstræbende vil acceptere en gradvis løsrivelsesproces - omend de formelt vil være klart imod den.

I mens opretholder en stor FN-styrke en skrøbelig stabilitet i Kosovo, hvor yderligtgående grupper ønsker at destabilisere situationen.

Evig strøm af rygter

En etnisk albansk gruppe, der hævdede at være Kosovos gendannede befrielseshær, som ellers blev opløst efter en væbnet konflikt med serbiske styrker i 1998 og 1999, ødelagde i sidste uge tre FN-køretøjer med bomber. To etniske albanere var blevet dræbt af politi under uroligheder kort forinden, da demonstranter krævede øjeblikkelig løsrivelse fra Serbien.

"Rygter, der sættes i omløb af radikale grupper, kan lynhurtigt føre til voldelige konfrontationer, og en vigtig del af vores mission her er hele tiden at dæmme op for den evige strøm af rygter ved at informere alle parter så meget som muligt," pointerer den danske bataljonschef i Mitrovica, oberst Kent Jensen, som også har baltiske og franske soldater under sin kommando.

I Mitrovica - 40 km nord for Pristina - overvåger den danske bataljon på omkring 300 soldater et stort område, mens det andre steder i provinsen er nødvendigt at beskytte serbiske enklaver meget intenst.

Ifølge EU-diplomater i Pristina er der på flere områder meget uklare grænser mellem politisk motiveret vold og kriminalitet. Serbere i landsbyen Gojbula 25 km sydøst for Pristina har således over for EU-repræsentanter klaget over, at de er blevet fordrevet af kriminelle bander, som spekulerer i at videresælge deres ejendomme, når de har forladt dem. De siger, at det er foregået 'systematisk', og at de ikke føler sig tilstrækkelig beskyttet af FN-styrken.

"Vi er marginaliseret og under konstant pres," siger en af Kosovo-serbernes politiske ledere, Oliver Ivanovic.

Konstant pres

Langt de fleste serbere lever i den nordlige del af Kosovo og vil muligvis selv erklære sig 'uafhængige', hvis Kosovo løsrives fra selve Serbien.

Oberst Kent Jensen forudser, at international tilstedeværelse vil være nødvendig i adskillige år frem i tiden i Kosovo.

"Under forhandlingerne om Kosovos fremtid vil ekstremister se en interesse i at forsøge at destabilisere provinsen. Vi forudser demonstrationer og uroligheder, men næppe en eskalerende voldelig konflikt. Alt for mange har krigen i Kosovo i klar erindring, lyder hans vurdering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu