Læsetid: 2 min.

Skudt af Dirty Harry

Andrew Robinson er en god skuespiller, så god at det kostede ham karrieren. Han er kun kendt for en enkelt rolle - som psykopatisk morder i den første Dirty Harry-film
31. december 2005

Alle husker scenen. Clint Eastwood i rollen som Harry Callahan har netop befriet en busfuld skræmte skolebørn, som den psykopatiske morder Scorpio havde bortført.

Efter en udmattende jagt gennem et stenbrud står de ansigt til ansigt ved en sø. Det er tid for Dirty Harrys kyni-ske replik, som alle raske drenge bør kunne fremsige i søvne:

"I know what you're thinking. 'Did he fire six shots or only five?' Well, to tell you the truth, in all this excitement, I've kinda lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya punk?"

En oversættelse vil ødelægge mere, end den gavner.

Scorpio føler sig heldig. Han har ydmyget Dirty Harry flere gange og med den slappe borgmesters accept kunnet fortsætte sine meningsløse forbrydelser.

Scorpio griber ud efter sit våben, Harry trykker af uden nåde, Scorpio falder død om i søen - og selv i dag, 34 år efter filmens premiere, føler tv-seerne en dyb tilfredsstillelse over at se ham skvulpe i vandoverfladen, mens blodet siver ud af kroppen. Scorpio er den personificerede ondskab, den ondeste af alle filmslyngler.

De fem Dirty Harry-film vises jævnligt i tv, i år skete det med en særlig intensitet for at markere Clint Eastwoods 75 års fødselsdag.

Egentlig skulle Frank Sinatra have spillet Harry Callahan, men han havde en dårlig fod. Paul Newman ville ikke, fordi filmen var så voldelig. I stedet fik cowboyhelten Eastwood chancen og blev filmstjerne, hvis ikke han var det i forvejen.

Brændemærket som ond

På rollelisten til den første film var også debutanten Andrew Robinson, der spillede Scorpio. Stjernestatus fik han ikke af sin indsats. Da Callahan dræbte Scorpio, var der samtidig sat en stopper for Robinsons karriere.

Selvom - eller netop fordi - han spillede så godt, udeblev tilbuddene om andre roller, og biografgængerne glemte helt, at det bare var film. De fandt frem til hans private telefonnummer og truede med at slå ham ihjel.

"Han var den første postmoderne psycho-killer uden forklaring, uden historie, uden baggrund. Han var bare derude og gjorde forfærdelige ting," har Andrew Robinson forklaret i et interview.

"Hvis man i filmbranchen bliver identificeret med en rolle, der er så stilskabende og stærk som Scorpio, bliver man ikke hyret til roller som poeten, faderen - de sympatiske karakterer."

De få tilbud han fik i årene efter lå tæt op ad Scorpio-figuren, men Andrew Robinson fik hurtigt nok af at spille psykopat. "Da jeg begyndte at sige nej, var det sket. Jeg vendte tilbage til teatret, og heldigvis er der jo tv."

I en sen alder nåede han en vis berømmelse som Garak i rumserien Star Trek. Rollen krævede maske.

Skæbnen som brændemærket karakterskuespiller har den efterhånden 63-årige lært at leve med. Egentlig er det hele jo hans egen skyld.

"Filmen typecastede mig og skadede mig i filmbranchen, men det er min egen skyld. Jeg skulle ikke have været så skræmmende," erkendte Andrew Robinson i en internetchat med Star Trek-fans.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu