Læsetid: 2 min.

Skueprocessen i Minsk

2. marts 2006

Forleden lukkede Hvideruslands leder Lukashenko landets ungdomsråd, RADA, efter en retssag, der leder tankerne hen på Stalin-tidens bizarre skueprocesser.

Gennem de sidste 12 år har Lukashenko regeret Hviderusland, et land midt i Europa, som var det hans private ejendom.

Den autoritære og brutale præsident har ført Hviderusland tilbage til en tid før perestrojka og glasnost. Skueprocesser og politiske fanger hører til dagens uorden i Hviderusland.

Domstolens argument for at lukke RADA var bl.a., at navnet på ungdomsrådet flere steder på foreningens hjemmeside angiveligt har været stavet forkert. Ligeledes havde RADA deltaget på internationale ungdomskonferencer, hvor organisationen havde repræsenteret andre ungdomsråd fra Ukraine og Moldova. Anklager som er svære at forstå i Danmark, men som desværre er almindelige, når organisationer, partier og aviser lukkes af de hviderussiske myndigheder. Lukningen af RADA er ikke tilfældig. Hviderusland går til valg den 19 marts, og Lukashenko frygter, at de unge har ladet sig inspirere af de farvede revolutioner, som bragte de post-sovjetiske despoter til fald i Georgien og nabolandet Ukraine. Derfor tages der ingen chancer, og for tiden bliver der slået hårdt ned på alle, som ikke åbenlyst støtter præsidenten.

Det er på tide, at Europa begynder at tage Hviderusland seriøst. Indtil nu har Europas svar på Lukashenkos undertrykkelse af sit eget folk være at gemme sig bag vores skarpt bevogtede østgrænse. EU ser passivt til, mens det går i den gale retning, ikke blot i Hviderusland, men også i Rusland, hvor Kreml netop har lagt sidste hånd på en lovgivning, som inden længe også vil gøre det af med den sidste rest af civilsamfund og opposition i Rusland.

Er det et forenet Europa? Er det fred og demokrati? Nej, det er en kortsigtet beslutning med store menneskelige konsekvenser.

EU bør massivt støtte den demokratiske opposition i Hviderusland. Det kan ske ved at lempe visa regimet over for Hviderusland, sådan at unge hviderussere, oppositionspolitikere, græsrødder frit kan deltage i sommerlejre, konferencer mv. i EU. Det vil være en stor hjælp for de unge, som ikke lader sig kue af, at RADA er blevet nedlagt, men som trodser regimet og fortsætter kampen for frihed og demokrati Samtidig bør vi give støtte til udbredelsen af frie radio og Tv-kanaler, der sender fra nabolandene. I dag findes der kun få uafhængige aviser, som kun de færreste har adgang til.

EU bør også lægge pres på Rusland, da Rusland bakker Lukashenkos styre op både politisk og økonomisk. Hvis Rusland ønskede det, ville diktaturet i Hviderusland falde i morgen. Derfor bør EU lægge pres på Rusland, så landet stopper støtten til tvivlsomme despoter i de tidligere Sovjetrepublikker.

EU bør indse, at Hviderusland er en del af Europa, og tage ansvar. Hviderusland bør tilbydes EU-medlemskab, den dag landet lever op til Københavnerkriterierne om demokrati, markedsøkonomi og retsstat. Her er der oplagt behov for et snarligt dansk initiativ.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu