Læsetid: 3 min.

Skumgummiorgiet

3. februar 2001

VI ER en kreds af borgere, der er stærkt bekymrede over et nyt fjernsynsprogram med det udenlandsk klingende navn »Big Brother« (storebror, red.).
Det er ovenud betænkeligt, at ti unge og karske mennesker kan se frem til at være lukket længe inde i omgivelser af så ringe en boligmæssig standard, som det tydeligvis er tilfældet med Big Brother-huset i Sydhavnen. Sjældent har man set så mange dårlige møbler samlet på et sted. Barstolene omkring køkkenets kogeø ligner beklageligvis noget, der er hentet op fra nogle bedsteforældres jordslåede kældergildestue beliggende på Vanløse-egnen.
Og sofaerne! Billig, formstøbt skumgummi betrukket med vulgært møbelstof i fængselsgrå nuance.
Det kan man da ikke byde hæderlige folk at sætte
enden i.
Der er i det hele taget alt, alt for meget skumgummi, plastic og spånplade i det hus, hvis konstruktion har været ubehørigt forceret, hvorfor giftige dampe fra de kemikaliefyldte møbel- og bygningsmaterialer ikke er nået at fordufte, inden de uskyldige mennesker flyttede ind. Beboerne risikerer en for en at
bukke under i dette veritable gaskammer, og hvad kan alle vi andre dog gøre andet end at se på, mens katastrofen udvikler sig?
Det er også en graverende fejl, at indretningsarkitekten, der ved først givne lejlighed burde fratages sin bestalling, har glemt badeforhæng. Allerede nu står den ubehagelige konsekvens klar: Af angst for beluring har en af husets kvindelige beboere, der endnu besidder sin blufærdighed, i en lille uges tid afstået fra at vaske sig. Forestil Dem stanken! Til beroligelse kan det dog oplyses, at netop dette problem måske løser sig, idet et flertal af beboerne har bedt den urene om at forlade stedet førstkommende torsdag. Resten er nu op til seerne, der bør kende deres besøgelsestid.
Alvorlig påtale bør også rettes mod det forhold, at mennesker, der i månedsvis skal tilbringe deres liv i lediggang, ikke har et tv-apparat at forsøde tilværelsen med. Man kan dog have forståelse og sympati for, at de unge beskyttes mod skadelig påvirkning fra de elektroniske massemedier.
I øvrigt synes en enkelt af os, at Jill har for tykke lår.

VÆRRE er den tone af uhøjtidelighed, der præger Big Brother-programmet, hvor en halv million trods alt står på spil. Deltagerne om- og tiltales uden videre ved fornavn, og deres efternavne forbliver en hemmelighed.
Det virker tillige respektløst, at TvDanmark har opsat fjernsynskameraer og -mikrofoner overalt i huset, således at vildt fremmede personer uden videre kan se og høre alt, hvad der foregår, selv i den lukkede gårdhave, hvor mennesker og hane ellers burde kunne opføre sig tvangfrit, som mennesker og hane nu engang ifølge deres natur gør. Så meget mere krænkende forekommer det uhæmmede indblik i lyset af, at der intet foregår på stedet.
Forkasteligt er det for resten, at fjernsynsudgaven af fænomenet ustandseligt afbrydes af reklamer.
Ikke så snart har familien Danmark sat sig mageligt til rette foran fjernsynet i spændt forventning om en god time på storebrors værelse, førend programmet midlertidigt stopper til fordel for falbydning af for eksempel en autoophuggers ydelser. Ikke fordi der er noget galt ved autoophuggere sådan rent principielt, nærmest tværtimod, men man kan let få for meget af det gode. Lykkeligvis forstår vi på landets kulturminister, at hun øjeblikkelig vil tage initiativ til en
lovændring, således at de upassende afbrydelser forbydes. Det kalder vi politik til tiden!

VELGØRENDE ting rummer Big Brother dog også, når sandheden skal frem. Det er således dejligt at se nye og uprøvede ansigter på skærmen, og man kan oven i købet glæde sig over, at de fleste deltagere bagefter er sikre på karrierer som tv-studieværter, folketingspolitikere og måske endda landskendte aerobic-instruktører.
På plussiden tæller endvidere, at befolkningen omsider har fået noget at bruge deres Internetforbindelse til. Længe kunne man frygte, at regeringens storslåede plan om at gøre Danmark til en førende IT-nation med Internet i hytte såvel som på slot, at denne plan ville gå op i det rene pjank og porno.
Men det dybdepsykologiske menneskeforsøg over 100 dage er blevet mødt med en seriøs og overvældende interesse af Internetbrugerne, i spidsen for hvilke Folketingets ansatte og indvalgte har stillet sig, i øvrigt så villigt, at samme tings IT-chef har måttet lukke for adgangen til Big Brothers hjemmeside, da systemet ellers truede med at brænde sammen.
Det kan man læse i Politiken, som sikkert har det fra Big Brothers PR-folk, som Ekstra Bladets Hans Engell opstemt er krøbet til køjs med.
Hurra for familiesammenholdet, storebror.

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her