Læsetid: 3 min.

Skyd ikke budbringeren

16. september 1999

DET GÅR sådan set meget godt for herværende avis. Godt nok var der rigeligt med læsere, der holdt en vel lang sommerferie uden avis. Men nu er ferietiden overstået og der er fuld gang i en stor kampagne med mange nye læsere på prøve - herunder knap 3.000 studenter. Velkommen! Samtidig lykkes det faktisk på sjette år at få bladets økonomi til at
balancere med et - omend beskedent - overskud på avisdriften.
Så hvorfor dog bruge en leder på avisens pengesager? Årsagen kan findes på side 2343 i regeringens forslag til finanslov for år 2000: Tilskuddet til post-udbringning af aviser og blade skal reduceres med i alt 55 millioner kr. Konsekvens: Udbringningen bliver generelt næsten 15 procent dyrere. Det svarer for Informations vedkommende antagelig til en årlig merudgift på omkring 400.000 kr. - og kommer oveni en tilsvarende forringelse sidste år på støtten til nordisk avisporto.

DET ER ikke dette beløb på i alt cirka trekvart million, der i sig selv er afgørende. Hvad der derimod er fundamentalt foruroligende for en række mindre aviser - herunder den mindst ringe - er retningen.
Er dette starten på en løbende beskæring af hele portostøtten, vil Information gå meget strenge tider i møde. En fuldstændig afvikling vil bladet næppe kunne overleve i sin nuværende form. Nu skal man jo ikke give nogen falske forhåbninger - men helt uden portostøtten til de ca. 16.000 postomdelte eksemplarer vil det i hvert fald være uhyre vanskeligt at drive bladet. Også selv om alle de budomdelte aviser og løssalget ville være uberørt.
Helt uden tilskud ville abonnementet på en budomdelt avis skulle stige med næsten 50 procent. En betydelig reduktion over en årrække vil det også være vanskeligt at leve med. En så stor, latent og svært kalkulérbar trussel er det næppe sundt for nogen virksomhed at have hængende over hovedet.

ARGUMENTERNE for en særlig lav avisporto er oldgamle. Den første ordning er fra 1723. Og med indførelsen af pressefriheden i 1848 blev der lavet en ny ensartet og særlig lavavisporto. De seneste årtier er ordningen gang på gang blevet bekræftet. Når medieudviklingen har været drøftet i udvalg og kommissioner er en lav avisporto altid blevet fremhævet som en god måde til at støtte levedygtighed og pluralisme i dagspressen.
Senest kom Medieudvalget - der var meget bredt sammensat - i 1996 med en enstemmig anbefaling af ikke at pille ved ordningen. Man fremhævede, at det "... for nogle af de små blade er en absolut eksistensberettigelse". Og samtidig understregede man specielt for dagbladene at en afskaffelse eller reduktion "... langt vil overtrumfe Medieudvalgets øvrige forslag til at sikre et alsidigt og mangfoldigt medieudbud i fremtiden."
Denne konstatering er væsentlig. Fra medieudvalget kom planen om en særlig udviklingsstøtte fra Dagspressens Finansieringsinstitut. Til og med år 2001 vil Information (og Kristeligt Dagblad) nyde godt af denne ordning - men med en betydelig beskæring af portostøtten kan facit hurtigt blive negativt.

DANSKE DAGBLADES FORENING har også protesteret mod beskæringen. Men med en særlig krølle: Foreningen hævder, at Post Danmark scorer en ekstragevinst på ordningen. Om det er rigtigt, er svært at afgøre, men sikkert er det, at flere ledere af de store bladhuse de seneste år har søgt at bagatellisere portostøtten. Hvilket utvivlsomt har givet politisk inspiration til at beskære tilskuddet. I de store bladhuses verdensbillede skal penge komme fra annoncørerne, hvis friheden skal være ægte.
Det kan ende med en boomerang for de store blade, hvor Morgenavisen Jyllands-Posten ifølge Finansministeriet får en årlig støtte på 26,6 millioner kr. og Berlingske Tidende en på 23,0 millioner. Langt mere end de 12 millioner kr., som er facit for såvel Information som Kristeligt Dagblad - men dog relativt ikke beløb, der for alvor kan ryste de store.
Politikerne skal prioritere. Og held og lykke med det - opgaven er ikke nem. Men fastholdes kursen fra forslaget til finanslov, skal man være klar over konsekvenserne. De er beskrevet i Medieudvalgets betænkning.mol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her