Læsetid: 3 min.

Slå automatpiloten fra og vær positiv

De studerende bør se studietiden som en fremtidsinvestering. Reringens kommende SU-reform er justering, ikke nedskæring, siger Venstres videnskabsordfører Torsten Schack Pedersen
2. december 2005

- Hvorfor skal SU-systemet ændres?

"Fordi Danmark er et af de lande i Vesten, hvor folk bliver senest færdig med deres uddannelser, og fordi en af de letteste måder at udvide arbejdsudbudet på i Danmark er ved at få de studerende til at blive hurtigere færdige. Vi har en lang række forskellige tiltag, herunder SU-ændringerne, men når vi nævner noget med SU, får vi altid 20 dårlige undskyldninger for, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at blive færdig. Men det er sådan set fint, for så skal vi jo have løst de problemer, og det er Globaliseringsrådet netop i gang med. Det munder ud i en samlet plan til foråret, som også er der, SU-planerne indgår."

- Går SU-nedskæringer ikke imod ideen om, at samfundet skal satse på viden og uddannelse?

"Det er justeringer, ikke nedskæringer. Der er jo ikke sat tal på; det er blot nogle principper, at jo tidligere du starter, desto højere SU får du. Ikke en spareøvelse, men et incitament, der skal gøre det mere attraktivt at komme hurtigere i gang og blive hurtigere færdig. Hvert år, vi kan afkorte studietiden med, bidrager med en ekstra arbejdsstyrke på 10-20.000, hvilket har en enorm effekt."

- Bør man ikke have et menneskeligt og ikke blot samfundsøkonomisk perspektiv på det at studere?

"Det har vi jo også - dem, der bliver hurtigere færdige, får jo en højere livstidsindkomst.

- DSF taler om katastrofale konsekvenser?

"Det opfatter jeg som en automatpilotreaktion. Men DSF har vel også en interesse i, at vi gør studierne så gearede, at det er muligt at blive hurtigere færdig. Når gennemsnitstiden for at gennemføre femårige uddannelser er syv-otte år, er der jo noget galt."

- Men vil det ikke betyde, at unge skynder sig at vælge et studie uden at nå at finde det rette og derfor får flere studieskift?

"Vi har også sat ind med krav til universiteterne om at give bedre informationer til de kommende studerende og med en ændring i adgangsbekendtgørelsen, så der er relevante krav til de fag, man skal have for at tage en bestemt uddannelse. Det er jo absurd, at man før kunne studere økonomi uden at have haft matematik på A-niveau."

- Er I ikke bange for, at de unge må arbejde ved siden af, så de bliver mere forsinkede?

"Netop derfor har vi en bred palet af tiltag. Vi signalerer et ønske om en adfærdsændring hos de studerende, som ikke medfører økonomiske problemer."

- Så man risikerer ikke, at kun studerende fra rige familier vil kunne klare sig?

"Det er i forvejen i høj grad folk fra gode vilkår, der får taget en uddannelse, så jeg tror ikke, SU-systemet er problemet. Folk vil næppe afholde sig fra en lang videregående uddannelse, fordi de risikerer at stå med 100 kroner færre på hånden om tre år. Hvis den analyse skulle være korrekt, burde vi jo have flere studerende end nogen andre lande, fordi vi har verdens højeste studiestøtte."

Højere livsindkomst

- Men de studerende er vel stadig fattige i forhold til resten af samfundet?

"Jo, men deres livtidsindkomst er jo højere end for dem, der forlader uddannelsessystemet i en tidlig alder - det ville da ikke være socialt retfærdigt, at de lavtuddannede skulle betale en tårnhøj skat til folk, der efterfølgende kommer til at tjene kassen. Det er altså heller ikke mange studerende, der sidder i et fugtigt kælderværelse hos enkefru Hansen og hutler sig igennem fem års studier."

- I forslaget vil I også forhøje fribeløbsgrænsen for erhvervsarbejde og dermed studieforlængelse på grund af mindre tid til studiet?

"Vi oplever mange studerende, der sagtens kan passe et halvtidsarbejde. Det giver også gode erfaringer at have et studierelevant arbejde ved siden af studiet."

- Får unge, der tager flere sabbatår, ikke også nogle kvalifikationer, de vil kunne bruge på arbejdsmarkedet?

"Vi bliver alle sammen klogere og dygtigere for hver dag, men vælger man at se det sådan, skulle man vel ikke begynde på universitetet, før man var 60."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her