Læsetid: 3 min.

Slagterne fra Nyborg

16. september 1996

De radikale nærmest sukker i desperation over, at Poul Nyrup Rasmussens ikke vil deltage i flere opgør om velfærdssamfundet. Efter partiets landsmøde i weekenden i Nyborg, står det helt klart, at de radikale ikke vil bevilge statsministeren den reformpause, som hans udtalelser fra partikongressens talerstol i Aalborg ellers har lagt op til.
De radikale vil se hellige socialdemokratiske køer i slagtehuset.
Allerede nu er det lille regeringsparti ved at forberede slagtningerne, der skal finde sted, når grundlaget for den næste regering skal udformes efter et valg. De radikale hvæsser med andre ord knivene til et opgør, der skal være blodigt, ellers vil partiet vil ikke skrive under på et grundlag for endnu fire års regeringssamarbejde med Poul Nyrup Rasmussens socialdemokrater.
Formanden for partiets folketingsgruppe Jørgen Estrup tror på et møde i slagtehuset, fordi Socialdemokratiet på den netop afsluttede kongres i Aalborg vedtog en formel adskillelse mellem partiet og fagbevægelsen.
Det projekt vil Estrup godt give sit bidrag til og stiller spørgsmål ved det rimelige i skattefradraget for de faglige kontingenter. På Estrups lommeregner koster det fradrag forretningen Danmark et nettotab på tre mia. kroner, og hvad værre er, fradraget bliver større, når kontingentet stiger.
Nu siger de radikale stop, Estrup vil lægge låg på den udvikling og se, hvad fagbevægelsen yder til gengæld for denne milliardstore støtte via skattefradraget. Han er stærkt utilfreds med fagforeningers bidrag til Det Fri aktuelt og forskellige kursuscentre. Også et andet radikalt folketingsmedlem, Elisabeth Arnold, spørger netop i Det Fri Aktuelt om, hvorfor der skal være skattefradrag for den mere serviceprægede del af fagbevægelsens aktiviteter, feriehusene er her et eksempel.
Dermed kan de to radikale toppolitikere være ved at trække en hellig ko til slagtehuset.

Estrup og de øvrige radikale har en lille liste med særligt diskutable tilskudsordninger og vil også se efterlønnen, boligsikring til lejere, skattefradrag til boligejere og tilskud til fritidsaktiviteter på idræts- og kulturområdet. Også tilskuddene til industri, handel og landbrug er i de radikales søgelys. Ind til nu har Poul Nyrup Rasmussen ikke taget hverken hensigt eller tanke op til diskussion.
Det er der derfor interessant at notere, at det netop er Estrup og Arnold, der med særlig omhu udpeger sig store kraftige og hellige køer hos Socialdemokratiet. De to stemte som de eneste i den radikale folketingsgruppe nej til radikal deltagelse i Schlüters KV-regering i 1987, nu deltager de i arbejdet med at hvæsse knivene.
Partiets stilfærdige landsmøde i weekenden gav sin fulde opbakning til opgøret med tilskudssamfundet, også selv om det kommer til at koste de tilskud, der sikrer partiets egen mærkesag, folkeoplysningen.

De radikale har god tid til at skærpe knivene. Poul Nyrup Rasmussen kan med fuld radikal støtte sidde ved magten indtil han skal udskrive valg om to år, det vil sige senest i september 1998. Selv om den radikale økonomiminister Marianne Jelved fremhævede den gode økonomiske situation lige nu, så skal staten være forberedt, når konjunkturerne igen vender og afmatning præger økonomien.
Derfor kræver Jelved mere end tysk disciplin i den økonomiske politik og står fast, selv om der et stort pres for at bruge flere penge på sygehuse, uddannelse og særligt svage grupper i samfundet.
Under Socialdemokratiets kongres i Aalborg var finansminister Mogens Lykketoft en af dem, der pressede på for at bruge flere penge på offentlige udgifter.
I et interview med Berlingske Tidende lørdag lagde ministeren op til et "uhyre ambitiøst" investeringsprogram i både skoler og trafikanlæg for mere end 10 milliarder kroner.
Forslaget bekymrer den radikale regeringskollega i økonomiministeriet.
"Økonomien i dag må gerne køre en lille smule hurtigere, men vi skal undgå overophedning af økonomien. Regeringen har besluttet, at Boligministeren skal vurdere alle offentlige investeringer på mere end ti millioner, så de ikke sætter gang i et enormt lønpres," siger Marianne Jelved.
"Der er intet belæg for at øge anlægsinvesteringerne for at støtte beskæftigelsen. Det er klogt med en langsigtet investeringspolitik for at forbedre konkurrenceevnen, men hvis men hvis konjunkturerne tilsiger at vi skal vente lidt, så skal vi vente."
Selv om de radikale er klar til at blokere socialdemokratiske krav om investeringer og selv om partiet vil slagte hellige socialdemokratiske køer, så holder de radikale fast ved Socialdemokratiet. Kun et meget lille mindretal af de radikale kan få sig selv til at støtte en borgerlig regering, hvor Venstre deltager. Så selv om Socialdemokraterne skal hives i slagtehuset, så afviser både Jørgen Estrup og Marianne Jelved, at de radikale skulle kunne støtte en borgerlig regering næste gang.

jr/hb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her