Læsetid: 1 min.

Slovenien tvangsflyttede roma-familie

En roma-familie i Slovenien blev tvangsflyttet fra en landsby, fordi de andre indbyggere ikke ville have dem der. Menneskeretskommissær kritiserer beslutningen
17. november 2006

Europarådets menneskeretskommissær kritiserede i går Sloveniens beslutning om at tvinge en roma-familie til at flytte fra en landsby, fordi deres slovenske naboer ikke vil have dem boende.

"Det er uacceptabelt, at en gruppe mennesker må forlade deres hjem, fordi befolkningsflertallet i området kræver det," sagde menneskeretskommissær Thomas Hammarberg, da han afsluttede et tre dage langt besøg i Slovenien. Han tilføjede, at familien Strojan - der tæller 30 mennesker, heriblandt omkring 10 børn - har "ret til at vende tilbage og ret til at blive beskyttet". Hammarberg ankom tirsdag til Slovenien, hvortil han var inviteret af landets centrum-højre regering for at undersøge politiets tvangsflytning af familien Strojan fra landsbyen Ambrus.

Den dårlige stemning opstod i sidste måned, efter forlydender om at en beboer i landsbyen havde fået tæv af et medlem af familien Strojan. Det fik mere end 200 andre indbyggere til at begive sig mod familiens hus i udkanten af Ambrus for at hævne sig.

Nu har familien gennem de seneste 20 dage boet i en forladt barak i Postojna, omkring 40 kilometer syd for hovedstaden Ljubljana.

"Vi vil gerne hjem. Vi har boet der uden problemer i årevis," siger Jelka, det ældste familiemedlem, der er mor til 12.

"Selv om det ikke bliver det samme sted, vil vi gerne tilbage til Ivancna Gorica," siger hun med henvisning til den kommune, Ambrus ligger i.

Sloveniens undervisningsminister, Milan Zver, forsøger at løse problemet og finde et nyt hjem til familien i samme kommune. Men de lokale beboere har bygget barrikader for at forhindre, at familien Strojan vender tilbage. En indbygger i Ambrus, Jernej Zupancic, siger til Radio Slovenia, at roma-familien "står bag organiseret kriminalitet", og at folk i området er bange for at vidne mod dem.

Menneskeretskommissæren advarer mod at straffe familien kollektivt og siger, at det kan føre til undertrykkelse af etniske grupper. Racistiske stereotyper kan gøre "uskyldige børn" til ofre i sagen, siger Hammarberg.
ritzau/AFP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu