9. juli 2005

"Vi mødtes i Gleneagles til vores årlige møde 6-8 juli 2005. (-) Alle verdensledere samlet i Gleneagles i går og i dag fordømte de barbariske angreb på London og udtrykte vores dybeste kondolence til ofrene og deres familier.

Vi kom til Gleneagles for at samarbejde om at bekæmpe fattigdom, redde liv og forbedre livsvilkår. Vi har ikke tilladt voldsudbrud at forstyrre dette arbejde på topmødet.

Terroristerne har ikke haft held og vil ikke få held med deres forehavende. Så vel som i forhold til fattigdom og klimaforandringer, besluttede vi at forstærke vores samarbejde i indsatsen mod terrorisme.

I vores diskussioner om klimaforandringer og global økonomi fik vi tilslutning fra lederne af Brasilien, Kina, Indien, Mexico og Sydafrika - foruden af cheferne for Det Internationale Energiagentur, Den Internationale Valutafond, De Forenede Nationer, Verdensbanken og Verdenshandelorganisationen. Vi fremsætter denne erklæring for at fastslå, at vi er forenede i det fælles formål at sætte ind mod klimaforandringer, fremme ren energi og opnå bæredygtig udvikling.

Klimaforandringer

Vi enedes alle om at konstatere, at klimaforandringer er under vejs nu, at menneskelige aktiviteter medvirker til dem, og at konsekvenserne af dem har potentiale til at påvirke enhver del af kloden.

Vi erkender, at udledningen (af drivhusgasser, red.) må bremses, kulminere og derpå nedsættes, således at vi bevæger os henimod en økonomi, der i stadig ringere grad baserer sig på fossile brændstoffer. Dette vil kræve, at hele den udviklede verden udviser lederskab.

Vi besluttede at iværksætte omgående handling for at imødegå de udfordringer, vi står over for. Den Gleneagles Handlingsplan, vi er enedes om, er vidnesbyrd om den forpligtelse, vi tager på os. Vi vil tage skridt til at udvikle markeder for rene energiteknologier, og gøre dem mere tilgængelige for udviklingslande samt hjælpe sårbare samfund med at tilpasse sig til effekterne af klimaforandringer.

(-)

Vores diskussioner markerer begyndelsen på en ny dialog mellem G8-nationerne og andre lande med betydelige behov for energi, som er konsistent med målene og principperne i FN's rammeaftalekonvention om klimaforandringer.

Denne skal udforske, hvordan vi bedst kan udveksle teknologi, reducere udledninger og dække vores energibehov på en bæredygtig måde, i takt med at vi implementerer og udbygger Handlingsplanen.

Vi vil fremme den globale indsats for at håndtere klimaforandringer ved FN's klimakonference i Montreal senere i år.

De af os, som har ratificeret Kyoto-protokollen, står ved det, vi heri har forpligtet os til, og vil fortsætte vores arbejde for at gøre den til en succes. (-)

Afrika og udvikling

Vi enedes om at fordoble hjælpen til Afrika frem til 2010. Hjælpen til alle udviklingslande vil ifølge OECD stige til 50 milliarder dollar om året i 2010, hvoraf mindst 25 mia. dollar ekstra per år vil gå til Afrika.

G8 er også enedes om at al gæld, der skyldes af de berettigede hårdest forgældede lande til International Development Association (datterselskab til Verdensbanken, red.), Den Internationale Valutafond og Den Afrikanske Udviklingsfond skal eftergives som specificeret i vores finansministres aftale af 11. juni. Vi hilser også Paris-klubbens beslutning om at afskrive 17 mia. dollar af Nigerias gæld velkommen. (...)

Økonomi, olie og handel

Vi enedes om at forstærke vores indsats for at sikre en succesrig gennemførelse af hele Udviklingsagendaen fra Doha. Vi anser dette for afgørende for at skabe vækst og øge indkomsterne verden over og som et nødvendigt element i vores bestræbelse på at reducere den globale fattigdom.

Vi og vores fremvoksende nye økonomiske partnere enedes om at tilføre den nødvendige politiske fremdrift til diskussionen og om at sikre, at et aftaleudkast kan blive klar ved WTO's ministermøde i Hong Kong i december og en endelig aftale komme på plads i 2006.

Vi fastholdt på ny vores forpligtelse til at åbne markederne mere bredt for handel med landbrugsvarer, industrivarer og tjenesteydelser og til inden for landbrugssektoren at reducere handelsforvridende interne støtteordninger og eliminere alle former for eksportstøtte på en troværdig slutdato.

Vi forpligtede os også til at overveje indrømmelser i forhold til produkter af særlig interesse for De Mindst Udviklede Lande i forhandlingerne og til at sikre, at De Mindst Udviklede Lande får fleksible muligheder for at beslutte deres egne økonomiske strategier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her