Læsetid: 4 min.

Små rystelser

30. april 2003

Den uddannelsespolitiske ordfører for Dansk Folkeparti, Louise Frevert, har lært ikke så lidt af sin partiformand. De, der har tålmodighed til at følge Pia Kjærsgaards politiske virke, vil vide, at hun mindst et par gange om ugen hensættes i et større sindsoprør. Samme følelse har nu grebet Louise Frevert. Fornylig betroede hun Berlingske Tidende, at »jeg er rystet – og det er ikke en overdrivelse«.
Det rystende – for hende – består i, at Undervisningsministeriet igennem en længere årrække har givet intet mindre end en halv million kroner til Operation Dagsværk. Det er arrangementet, hvor eleverne i landets gymnasieskoler én dag hvert år påtager sig mange forskellige former for arbejde for at samle penge ind til et u-landsprojekt. De 500.000 kroner fra ministeriet er blevet brugt til at udarbejde undervisningsmateriale med tilknytning til det konkrete projekt, der skal støttes.
Når Louise Frevert er blevet hensat i en forhåbentlig forbigående choktilstand i den anledning, skyldes det, at hendes kollega fra Venstre, Gitte Lillelund Bech, har rejst et krav om, at den statslige støtte skal fjernes med virkning fra næste år. Hun siger, at de penge, som Undervisningsministeriet uddeler, ikke skal bruges til u-landsbistand. Det drejer sig om principper, fastslår Lillelund Bech.

Men hvis det er tilfældet, kunne hun uden videre afblæse sin offensiv imod Operation Dagsværk og samtidig bidrage til at genoprette Louise Freverts sindsligevægt. Den halve million bliver nemlig ikke brugt til u-landsbistand, men til formål, der klart ligger inden for Undervisningsministeriets ansvarsområde.
Foreholdt dette faktum har Lillelund Bech imidlertid svar på rede hånd. Gymnasiet kan ikke tage sig af det hele, siger hun. Derfor skal det koncentrere kræfterne om at give eleverne et solidt fagligt fundament.
Spørgsmålet er så, om Operation Dagsværk har bidraget til at styrke dette fundament. Baseret på oplevelserne med sine egne børn mener Louise Frevert bestemt ikke, at det er tilfældet. Hun bruger ord som pjat, tåbeligt og en ekstra fridag.
Om ikke andet viser det, at hun må have været en mor med betydelig indflydelse på sine børn. Mange andre har i hvert fald uddraget ganske anderledes erfaringer fra arrangementet. Det har givet dem mulighed for at få indsigt i forhold i den tredje verden, der ligger fjernt fra en dansk gymnasieelevs hverdag. Det har udfordret dem til at tænke over, hvordan de på en enkelt dag kan tjene penge til et fortjenstfuldt formål. Og det har udløst mange diskussioner mellem tilhængere og modstandere af den tankegang, der ligger bag Operation Dagsværk. Der har kort sagt været tale om dannelse i ordets egentlige betydning.

Igennem en længere årrække har arrangementet imidlertid været lagt for had blandt visse borgerlige politikere. De har ment, at der i valget af de projekter, der skulle støttes, har været en tendens i venstreorienteret retning. Og det er en vurdering, der bemærkelsesværdigt nok blev støttet af statsminister Anders Fogh Rasmussen på hans pressekonference efter tirsdagens ministermøde. Regeringschefen ville »ikke lægge skjul på«, at Operation Dagsværk har haft den politiske propaganda som formål frem for at løse u-landsproblemer.
Det kunne jo lyde som om, at dette år er det sidste, hvor arrangementet kan påregne støtte fra Undervisningsministeriet. Ordførere fra de to regeringspartier og Dansk Folkeparti har udtalt sig med umisforståelig klarhed om den sag. Men trods sin dårligt underbyggede påstand om politisk propaganda gik statsministeren faktisk ikke så langt. Tværtimod understregede han, at en endelig beslutning endnu ikke er truffet. Foreløbig vil han se nærmere på ordningen for at sikre, at pengene ikke går til politisk propaganda.

Hvis det virkelig skulle vise sig at være den eneste målestok, er den statslige støtte ikke i fare. Selv om der kan lægges mange fortolkninger ned over det begreb, statsministeren tog i sin mund, skal man ganske mange år tilbage i tiden for at finde noget, der blot kan minde om politisk – underforstået venstreorienteret – propaganda i forbindelse med Operation Dagsværk.
Til gengæld har tusindvis af gymnasieelever igennem en længere årrække haft ganske andre og meget mere konstruktive oplevelser end Louise Freverts børn. Skulle hendes rystelser og Gitte Lillelund Bechs misforståelser nu føre til, at tilskuddet på den halve million falder bort, kan det indebære en forringelse af skolens almendannende funktion.
Gevinsten for det regerende flertal kan til gengæld se ud til at være klar. For en halv million kroner kan de tre partier træde ideologisk i karakter. Men det kan også vise sig, at de tager fejl. For det første er det ingen sag for en velvillig fond at gå ind med mindst det samme beløb. For det andet afslører de små rystelsers reaktioner et snæversyn af en så pinlig karakter, at det kan anfægte selv et sundt borgerligt sind.

tok

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu