Læsetid: 4 min.

Man snydes

31. marts 2006

Bestsellerne vil blive billigere, men små boghandlere og den smalle litteratur vil til gengæld opleve det nye bogforlig som et knytnæveslag, der truer deres eksistensgrundlag, mener forlagsdirektør i Tiderne Skifter Claus Clausen

Hvad mener du om det nye bogforlig?

"Jeg mener jo modsat langt de fleste, der har udtalt sig - det gælder boghandlere, forlag og i allerhøjeste grad medierne - at det er en rigtig skidt ide. Jeg har altid været modstander af de såkaldte frie bogpriser. Det er en tilsnigelse at kalde det frie bogpriser, for det ville være mere rigtig at bruge betegnelsen 'kaotiske' eller 'flydende'. Liberaliseringen af bogpriserne skaber nemlig mistillid og skepsis over for boghandlerne, fordi den bog, man køber et sted, ikke nødvendigvis koster det samme et andet sted. Så der opstår en situation, hvor boghandere vil møde kunder, der siger: "Jeg har set den billigere et andet sted, og hvor man så kommer til at stå i en slags forhandling."

-Men sådan er jo også med andre produkter. Hvad er der galt i, at kunderne siger til deres boghandler, at de har set varen billigere et andet sted?

"Det kan man selvfølgelig godt sige, men det betyder, at den ene boghandler kan vælge at tjene mere på en bog ved at sælge den dyrt frem for en anden, der vil sælge den billigere. Det gør altså, at os, der producerer bøgerne, overlader det til detailledet at fastsætte, hvad der skal tages for en bog. Og lige nu kører der en myte om, at bøgerne vil blive billigere, når boghandlerne bestemmer prisen. Det er jeg sikker på er tilfældet for visse bøger. De bestsellerbøger, som de store boghandlerkæder kan købe hjem i store mængder og dermed få rabat hos forlagene, så det i virkeligheden er forlagene, der betaler for prisnedsættelsen i form af højere rabatter til boghandlerne. Men der vil være andre bøger, som boghandlerne føler, de ikke vil tjene og sælge nok af - og de vil blive dyrere."

- Hvad er det for bøger?

"Det vil typisk være den smalle litteratur. Det vil sige det nye, det eksperimenterende og det anderledes. Der vil boghandlerne have frit slag og vælge at sælge bøgerne til det dobbelte. Det vil sige, at vi får en helt uregerlig situation på bogmarkedet, hvor mange læsere vil føle sig snydt, fordi der opstår så stor en prisforskel på de forskellige typer bøger. Nu udkommer der næste uge en stor bog af Leif Davidsen, som helt sikkert vil blive en bestseller. Der vil jeg tro, at der visse steder vil være i nærheden af 100 kroner i prisforskel på bogen, når den udkommer. Personligt ville jeg føle mig snydt, hvis jeg ikke boede i nærheden af et sted, hvor jeg kunne få bogen billigt. Det er det her vatikan, som hedder konkurrencestyrelsen, der dyrker en fuldstændig grovkornet markedsideologi, og som mener, at konkurrence er den hellige gral, og det er den ikke nødvendigvis."

- Men varer har jo forskellige priser fra butik til butik. Hvorfor skal bøger have en særstatus?

"Fordi bøger ikke er som alle andre varer. Bøger er afhængige af to ting: At de bliver oversat til eller skrevet på dansk, og at de bliver understøttet på forskellige ledder gennem den givne kulturpolitik. Hvor mange danske film ville der for eksempel være, hvis der ikke var et filminstitut og en kulturpolitik på filmområdet? Der skal selvfølgelig være en kulturpolitik på bogområdet også. Og det er klart, at den litteratur, der vil komme i klemme i fremtiden, det vil være de smalle udgivelser, der vil blive trængt stadig mere af den kommercielle litteratur."

"Og samtidig vil den kommercielle litteratur komme til at konkurrere meget mere på prisen, og det vil falde ud til de store boghandleres fordel. Hvis man går ind for færre og færre små boghandlere rundt om i landet - som jo er nødvendige for det kulturpolitiske landskab - så er det en dårlig ide med såkaldte frie bogpriser. De små boghandlere vil dø ud, hvis kunderne søger ind til de store byer for at købe deres bøger i de store boghandlere og supermarkeder, som kan købe bøgerne billigere af forlagene, fordi de kan købe en ordentlig stak."

"Man burde i stedet sætte ind helt andre stedet, hvis man ønsker billigere bøger. Vi betaler moms af bøgerne i Danmark, som var det leverpostej eller agurker, men det gør man ikke i mere oplyste dannelseskulturer som Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig o.s.v. Der har man en særskilt moms for de litterære produkter, for bøger er ikke en normal vare - det er en kulturvare. Og der har de andre lande kompenseret for de frie bogpriser ved dels at lave støtteordninger, der sikrer udgivelsen, dels en fleksibel moms, der gør, at bøgerne kommer ned i pris. Aviser er momsfritaget, og hvorfor skulle bøger ikke være det."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu