Læsetid: 3 min.

Snydt for retfærdighed

Dommen over den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic var ventet med spænding, hans død efterlader ofrene med en fornemmelse af at være blevet snydt. Arbejdet ved domstolen fortsætter, men to vigtige sigtede, Ratko Mladic og Radovan Karadzic, er endnu fri
18. marts 2006

BRUXELLES - Snydt igen. Det er den fornemmelse, mange af ofrene for serbiske overgreb har udtrykt, da Milosevic døde i sin fængselscelle i Haag inden dommen over ham var fældet.

"At han skulle dø som en uskyldig mand er noget, han nu på paradoksalt vis deler med over 100.000 af hans ofre. For dem, som overlevede, har Milosevic, der stod bag døden af deres elskede, nu berøvet dem al den retfærdighed, ICTY kunne have givet," skriver Emir Suljagic i net-tidskriftet Balkan Insights. Suljagic er selv en af de overlevende fra byen Srebrenica, der blev kendt for massakren på over 7.000 mænd og drenge.

Generalen, der menes at stå bag massakren, er Ratko Mladic, der også menes at have stået bag den årelange belejring af Sarajevo. Mladic er - ligesom Radovan Karadzic - efterlyst af anklageren i Haag, men endnu på fri fod. Og der skal nu gøres en ekstra indsats for at få de to bragt for retten. "Det er givet, at Tribunalet nu vil lægge stor pres på serberne for at få dem udleveret," siger Frederik Harhoff, tidligere dommer ved Haag-domstolen og nu tilbage ved juridisk institut på Københavns Universitet.

Harhoff betegner det som "dybt ærgerligt, dybt beklageligt," at Milosevic døde, inden dommen var afsagt.

Endnu vanskeligere

At det må ventes at blive domstolens linje i den kommende tid, blev klar allerede sidste søndag. Det presse-møde, hvor alle ventede spændt på at høre om dødsårsagen, blev indledt af anklageren, Carla del Ponte, med at fremhæve netop det: Nu skal Karadzic og Mladic udleveres.

Men det kan blive endnu vanskeligere at få de to udleveret efter Milosevics død. "Som borger råder jeg Ratko Mladic og Radovan Karadzic til aldrig at melde sig til Haag," sagde et medlem af Milosevic Parti til magasinet Balkan Insight, der også citerer kilder tæt på Vojislav Kostunicas regering for at sige, at udleveringen af de to til Haag nu bliver vanskeligere end nogensinde. Mange serbiske medier brugte dagene efter dødsfaldet på at beskylde Haag for at have dræbt Milosevic. Men det ville være "det sidste, som tribunalet havde interesse i," siger Harhoff.

Dommen i Milosevic-sagen var ventet med spænding, og Emir Suljagic kriti-serer i sin kommentar, at anklagerens fokus på Milo-sevic var en forkert strate-gi.

"For anklagerens kontor og dens strategi vil det være en underdrivelse at sige, at hans død er et tilbageslag. Hans død viser, at ideen om alene at fokusere på Milosevic i stedet for alle medlemmer af dette 'fælles kriminelle foretagende', som han var del af, var fejlagtig og kommer nu tilbage for at hjemsøge ophavsfolkene," skriver han.

Men både Frederik Harhoff og tidligere landsretsdommer Hans-Henrik Brydensholt, der for tiden er dommer i Haag, mener ikke, at Milosevics død vil få mærkbare konsekvenser for arbejdet i Haag. Hans død "tager ikke luften ud af tribunalet. Der er masser af domme, og der er masser af sager," siger Harhoff.

Heller ikke Hans-Henrik Brydensholt ser nogle konsekvenser for domstolens arbejde. "Der er mange andre sager. Hele retsopgøret fortsætter," siger han.

Forsoningen fortsætter

"Jeg følger jo med i, hvad dere foregår i Beograd, ligesom alle andre, og jeg er opmærksom på de myter, der kan opstå med sådan et dødsfald. Men forsoningsprocessen vil fortsætte," siger han. Meget afhænger af, hvordan reaktionerne i Serbien bliver i disse dage. "Men selv hvis der bliver råbt højt, tror jeg ikke, at det bliver mere vanskeligt, end det allerede er. Det er jo en frygtelig langstrakt affære," siger han. Domstolen har fungeret siden de tidlige 1990'ere.

Men FN har sat en deadline: Alle appelsager skal være afsluttet i 2010. Blandt andet derfor er de første sager også ved at blive behandlet i landene.

Der kan dog være en juridisk konsekvens ved den ikke-afsagte dom, mener Hans-Henrik Brydensholt: Et andet sted i Haag foregår der nemlig en sag ved Folkeretsdomstolen. Her holder staten Bosnien-Hercegovina staten Serbien ansvarlig for, hvad der er sket. Og i denne retssag ville en dom over Milosevic formentlig have haft stor betydning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu