Læsetid: 1 min.

Socialdemokrater vil løse tjekkisk regeringskrise

De tjekkiske socialdemokraters leder, Paroubek, tilbyder at danne en bred samlingsregering i et forsøg på at løse den nu syv måneder lange politiske krise
5. januar 2007

Tjekkiets tidligere premierminister, socialdemokraten Jiri Paroubek, rakte torsdag hånden ud mod sin borgerlige rival og efterfølger Mirek Topolanek i et forsøg på at løse op for den fastkørte politiske krise, der har lammet det østeuropæiske EU-land siden det uafgjorte parlamentsvalg i juni i fjor.

Paroubek foreslog ved et krisemøde med præsident Vaclav Klaus på borgen i Prag at danne en bred samlingsregering bestående af hans egne socialdemokrater, Topolaneks EU-kritiske Borgerdemokrater ODS og de kristelige demokrater.

Forbeholden reaktion

De to partier reagerede dog forbeholdent på den fremstrakte hånd og satser fortsat på at opnå et flertal for deres netop dannede mindretalsregering, der også består af De Grønne.

Da venstre- og højrefløjen i parlamentet dog hver råder over 100 stemmer, bliver de nødt til at håbe på støtte fra socialdemokratiske afhoppere, og det er en løsning, som ODS-æresformanden Klaus på det kraftigste afviser.

Statsoverhovedet gentog da også torsdag efter sit møde med Paroubek, at han fortsat anser et stabilt regeringsflertal som den bedste løsning.

Siden Klaus kort før jul nægtede at godkende sin partifælle Topolaneks seneste ministerliste, har statsoverhovedet og den af ham udnævnte fungerende premierminister kastet sig ud i en højlydt magtkamp, som flere tjekkiske medier betegner som en åben krig.

Onsdag beskyldte ODS-formanden præsidenten for at være medansvarlig for den langvarige politiske krise, men torsdag så det ud til, at Klaus sidder med det længste strå, da flere ODS-lokalafdelinger krævede Topolaneks afgang.

Topolanek tabte i oktober en tillidsafstemning i parlamentet, og først når forsøget på at danne en regering tre gange er kuldsejlet i parlamentet, kan der udskrives nyvalg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu