Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne: Hjemmeværnet skal hjælpe med genopbygning i Afghanistan

Hjemmeværnet er klar til at sende fagfolk af sted for at hjælpe med genopbygningen. Danske soldater skal blive i Afghanistan i både 10 og 15 år endnu, mener politikere efter besøg
27. november 2006

"Ingen ved hvad morgendagen bringer. Men vi ved, vi er klar."

Sådan lyder Hjemmeværnets velkomst på nettet, og nu er Socialdemokraternes forsvarsordfører parat til at tage dem på ordet.

Efter et hemmeligt besøg i Afghanistan mener forsvarsordfører Per Kaalund, at Danmark bør sende en større mængde hjemmeværnsfolk til Afghanistan for at hjælpe med få gang i genopbygningen af det fattige og krigshærgede land. Fem år efter invasionen af Afghanistan har store dele af befolkningen meget svært ved at få øje på de fremskridt, som det internationale samfund har lovet dem.

Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jan S. Norgaard, synes, ideen er strålende og peger på, at Hjemmeværnet omfatter tusindvis af danskere med en unik kombination af militære og faglige færdigheder.

"I modsætning til forsvaret professionelle soldater har vores folk også en civil uddannelse, der giver dem mulighed for at løse genopbygningsopgaver, som almindelige soldater ikke kan løse, uanset hvor mange de er," siger Norgaard, der kender situationen i Afghanistan fra sit forrige job som stabschef ved den internationale sikkerhedsstyrke ISAF i Kabul.

Venstres Ulrik Kragh, der er kommitteret for Hjemmeværnet, støtter også Kaalunds forslag.

Ikke alle og enhver

Per Kaalund, der har været i Kabul, Helmand og Kandahar sammen med forsvarsminister Søren Gade og en række andre folketingspolitikere understreger, at vi må indstille os på, at danske soldater skal blive i Afghanistan mange år frem i tiden: "Vi snakker, fem, ti, måske femten år endnu," siger han og understreger, at der er brug for langt flere ressourcer til genopbygning af landet, hvis den afghanske befolkning skal overbevises om, at der er et alternativ til Taliban.

"Vi så gerne, at Danmark flyttede sin internationale indsats fra Irak til Afghanistan, hvor der hårdt brug for os. Vi kunne også med fordel sende hjemmeværnsfolk af sted til at løse civile genopbygningsopgaver i samarbejde med militæret. Hjemmeværnet råder over masser af tømrere, mekanikere, jurister, ingeniører og andre, som samtidig har den fordel, at de har en militær baggrund," siger Per Kaalund.

Generalmajor Jan S. Norgaard er helt enig i, at Hjemmeværnet har mange dygtige fagfolk, der er vant til at arbejde i et militært miljø og derfor vil have lettere ved at løse genopbygningsopgaver end almindelige fagfolk. Men han understreger, at der skal ske en nøje udvælgelse af de folk, som sendes afsted.

"Det er forsvaret, der skal stå for udvælgelsen og for deres uddannelse, så kvaliteten af de udsendte fortsat er i orden," siger han. "Afghanistan er jo et relativt barsk område, og vi kan ikke sende hvem som helst."

Det har ikke været muligt at få en kommentar til forslaget fra forsvarsminister Søren Gade, men hans partikollega Ulrik Kragh er enig i, at Hjemmeværnet har meget at byde på, når det drejer sig om civil genopbygning under vanskelige vilkår.

"Hjemmeværnet har en bred palet af folk med mange forskellige kvalifikationer, som samtidig ved noget om sikkerhed. Vi har en desuden en del folk, som har været udsendt i international tjeneste før, så hvis forsvaret har brug for vores bistand, så er vi klar. Det vil jo være en win-win situation, hvis vi kunne bidrage med nogle af de mange resourcer, vi har," siger han.

Når NATO-landene mødes til topmøde i Riga på tirsdag, står Afghanistan øverst på dagsordenen.

caa@inforamtion.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Kaalund ser ud til at kunne få ret i sin vurdering af hjemmeværnets anvendelighed, jf. Hærens og Hjemmeværnets hjemmesider idag 21 april 2008:
http://www.hjv.dk/Hele+Danmark/Nyheder/04-2008/Hjemmevaernsenheder+maask...

Også Berlingske Tidende og DR beretter om muligheden for anvendelse af frivillige hjemmeværnssoldater i Afghanistan:
http://www.berlingske.dk/article/20080421/danmark/80421075/

Frivillige hjemmeværnssoldater har i en årrække bidraget aktivt til løsningen af forsvarets internationale opgaver i Irak og Afghanistan. Allerede tilbage i 2006 blev frivillige soldater fra SSR - Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni uddannet af Jægerkorpset til løsning af personbeskyttelsesopgaver (bodyguards) og var efterfølgende udsendt på beskyttelsesmission med Hæren i det sydlige Irak.

Læs mere om SSR og international tjeneste på: http://www.hjv.dk/ssr