Læsetid: 1 min.

Socialdemokraterne mener nyt statsborgerkrav er urimeligt

3. november 2005

Socialdemokraterne vil ikke være med til at kræve, at statsborger-ansøgere skal have arbejdet mindst fire ud af fem år, før de kan få statsborgerskab, sådan som et notat fra Integrationsministeriet foreslår.
»Jeg kan slet ikke forstå, hvad regeringen og Dansk Folkeparti vil med det her udspil. Jeg synes, at det er helt i orden at stille krav til ansøgerne om sprogkundskaber og almen viden om det danske samfund, men her går grænsen altså. Det er direkte urimeligt,« siger Henrik Sass Larsen.
– Hvad er det, der er så urimeligt ved forslaget?
»Jamen, det er ikke fair at sige, at folk der har boet i Danmark i flere år ikke kan få et statsborgerskab, fordi de er sat uden for arbejdsmarkedet. Hvad med de mennesker der brænder for det danske samfund, men har fået en arbejdsskade? Skal det virkelig betyde, at de ikke har en chance for at få statsborgerskab. Det virker ikke gennemtænkt.«
– Vil det sige, at Socialdemokraterne ikke kan være med til at indgå en aftale på indfødsretsområdet, hvor det her punkt med selvforsørgelse er med?
»Nu skal vi til forhandlinger i næste uge, men som udgangspunkt virker forslaget overhovedet ikke gennemtænkt.«
– DF lægger op til, at der skal strammes yderligere, så ansøgerne skal have været selvforsørgende i fem år ud fem år. Hvad synes du om det.
»Det virker helt forkert. Hvis Dansk Folkeparti og regeringen mener, at folk ikke skal kunne få statsborgerskab, så må de jo melde det ud. Hvorfor foreslår de så ikke nogle kvoter i stedet for. Det ville være mere reelt. Det her er direkte urimeligt, sådan som jeg ser det,« siger sass Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her