Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne har sympati for Villys plan

SF's forslag om en social pagt, der sikrer beskæftigelse og sociale rettigheder i EU, får varm modtagelse hos Socialdemokraternes EU-ordfører
17. juni 2005

Den sociale profil mangler i EU, og derfor siger befolkningerne nej til en forfatning.

Det er en af konklusionerne hos både Socialdemokraternes EU-ordfører, Svend Auken og SF's formand, Villy Søvndal, efter de sidste ugers EU-panik og topmødets famlende diskussioner.

SF's har derfor foreslået - med den nuværende traktat i koma - at EU-landene indkalder til et socialt topmøde i Det Europæiske Råd om et år.

Her skal laves en social pagt, der skal sikre beskæftigelse og sociale rettigheder. Det vil give EU den sociale profil, der kan sikre opbakningen til forfatningstraktaten i alle 25 medlemslande.

"Den sociale pagt skal indgå som en direkte modvægt til vækst- og stabilitetspagten, der regulerer underskud, inflation og økonomi. En social pagt vil give en balance i det europæiske samarbejde, så man ikke længere kan sige, at EU kun handler om marked, økonomi og prisstabilitet, men også om sociale forhold for mennesker," siger Villy Søvndal.

Auken imødekommende

Socialdemokraterne har hidtil ikke kommenteret SF's forslag, men EU-ordfører Svend Auken betegner nu forslaget som "et forslag med muligheder": "Forslaget om en social pagt er bestemt tiltalende. Den nuværende situation i EU giver en chance for at koncentrere kræfterne om, at arbejde for de ting, der har betydning for befolkningerne. Det er f.eks. arbejdspladser, forurening på tværs af grænser og social sikkerhed," siger Auken, der afviser behovet for en ny traktat

"De sociale tiltag, der er nødvendige kan sagtens lade sige gøre inden for rammerne af den nuværende traktat."

Svend Auken mener også, at EU vil stå sig godt ved at slå hårdt ned på de nye medlemslandes traktatkrænkel-ser, hvad angår tilsidesættelse af sociale regler, arbejdstidsregler og miljø.

"Det er både ublu konkurrence og usolidarisk, og det skal der sættes en stopper for, hvis befolkningerne skal have tillid til systemet," siger Svend Auken.

Villy Søvndal er meget glad for Aukens åbning: "Det betyder naturligvis rigtigt meget, at Socialdemokraternes EU-ordfører melder sådan ud. Vi har jo heller ikke noget ønske om at stå alene - jo flere desto bedre," siger han.

Han opfordrer desuden til, at debatten i den kommende tid kommer til at tydeliggøre de politiske skillelinier i stedet for en ja/nej diskussion er en kamp mellem de enkelte nationer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her