Læsetid: 3 min.

Socialdemokratisk berøringsangst over for boligskat

Boligboomet skaber stor økonomisk ulighed - det burde være en mærkesag for Socialdemokraterne, men det er det ikke rigtig. De er berøringsangste, mener kritikere
30. juli 2005

Vi hører det konstant: boligpriserne i storbyerne stiger uhæmmet, og skaber en kløft mellem de, der er inde på ejerboligmarkedet, og de, der ikke er. Medierne rapporterer om en ny dansk over- og underklasse og øget social ulighed generationerne imellem. Økonomisk og Social ulighed er normalt mærkesager for Socialdemokraterne, men i det her tilfælde, er det ikke noget, man går så meget op i, fortæller Socialdemokraternes næstformand Henrik Sass Larsen: "Hvad er det for en ulighed? Bistandsklienten i den anden ende af Køge bliver jo ikke fattigere af, at prisen på min bolig stiger," siger han. Ifølge Henrik Sass Larsen er problemet med social ulighed ikke stort - og et indgreb i form af øget boligskat er derfor ikke noget, man går og barsler med hos Socialdemokraterne.

Skattestop

Det kunne de ellers godt, mener SF's skatte- og boligpolitiske ordfører, Morten Homann. Han har netop foreslået en hævning af ejendomsværdiskatten, som regeringen har fastfrosset på 2002-niveau. Han er skuffet over, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at hæve skatten:"Socialdemokraterne har åbenbart købt regeringens skattestop på det her område. De vil ikke gøre noget ved problemet. Og det undrer mig, at de på den måde vælger at støtte de i forvejen rigeste i samfundet," siger Morten Homann. Historiker og forfatter Søren Mørch, er enig i, at den stigende ulighed burde være et socialdemokratisk projekt:
"Det er klart et kæmpeproblem - vi snyder den næste generation. Og jeg ville da have troet, at det var et Socialdemokratisk projekt. Men de har tilsyneladende ingen politik på det område," siger Søren Mørch. Det mener socialdemokraterne nok, at de har. De vil blandt andet skabe flere billige lejeboliger, fortæller boligordfører Rasmus Prehn, som i modsætning til Henrik Sass Larsen mener, at boligboomet er et socialt problem, og at det er en socialdemokratisk mærkesag. Alligevel afviser også han at hæve ejendomsværdiskatten her og nu: "En øget ejendomsværdiskat vil ikke løse boligproblemet. Det vil måske få priserne til at falde lidt, men så vil boligejerne bare skulle betale ekstra i skat i stedet," siger Rasmus Prehn.- Men hvad med uligheden? "Det er klart, at uligheden i samfundet vil man kunne gøre noget ved den vej rundt. Men vi mener ikke, at de almindelige hårdtarbejdende danskere skal straffes. De skal ikke rammes af en skat, som andre ikke bliver ramt af."
- Men hvorfor skal ejendomsværdiskatten ikke bare følge ejendomsværdien? "Umiddelbart kan det også se ud til, at det er det rigtige at gøre - men der findes mange beregninger på det her, og nogle viser, at det slet ikke er så god en forretning at være boligejer. Man løber jo også en stor risiko ved det, og man skal ikke straffe folk for at tage initiativ," siger Rasmus Prehn. Han bakkes op af Henrik Sass Larsen: "Det er bare et udtryk for, hvordan markedet fungerer. Det kan komme et fald i boligpriserne igen, og så ryger den sociale ulighed også?"- Så det vil I bare vente på? "Vi vil i hvert fald ikke ruinere dem, der lige er kommet ind på boligmarkedet, ved at hæve ejendomsværdiskatten."

Berøringsangst

Morten Homann har en anden forklaring på Socialdemokraternes manglende vilje til at hæve ejendomsværdiskatten: "Der er mange vælgere i det - og så er de bange for, at regeringen vil sige, at nu vil Socialdemokraterne igen indført nye skatter," siger Morten Homann. Søren Mørch er enig: "De er bange for at tabe stemmer. Det er jo den helligste ret i Danmark, at man har lov til at tjene penge på boligspekulation," siger han. Søren Mørch mener også, at Socialdemokraterne kigger tilbage i tiden - for her har de haft dårlige erfaringer med netop boligpolitikken, blandt andet ved valget i 1973, hvor CD overtog mange af de socialdemokratiske husejeres stemmer: "De har mange lig i lasten på det område, så de tør ikke røre ved det," siger Søren Mørch.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her