Læsetid: 5 min.

Socialdemokratisk klimaplan sætter Fogh under pres

En samlet opposition har nu præsenteret planer og krav til en bæredygtig energistrategi. Socialdemokraterne vil med ny plan dække det halve energiforbrug i 2025 med sol, vind og biomasse
26. september 2006

Hvis statsministeren skal leve op til traditionen for brede, langsigtede aftaler om Danmarks energipolitik, så skal han oppe sig. Samtlige oppositionspartier har nu spillet ud med energipolitiske planer, mål og krav, der efter alt at dømme går et godt stykke længere, end den energi- og klimastrategi regeringen er på vej med.

I dag er det Socialdemokraterne, der fremlægger en plan for tiden frem til 2025. Nye initiativer efter fem spildte år hedder det i planen med adresse til Anders Fogh Rasmussen, der ifølge tidligere miljø- og energiminister Svend Auken startede VK's regeringsperiode med "på alle måder at bekæmpe bæredygtighed og vedvarende energi".

"Nu skal der ske noget. De sidste fem års passivitet har været en fejl," siger Auken.

I sin tid som minister var han med til at formulere EU's såkaldte 'faregrænse', der siger, at den globale opvarmning skal holdes under to graders stigning. Det anses for nødvendigt, hvis risikoen for ukontrollable klimaforandringer skal afværges. Svend Aukens partifælle, den britiske miljøminister Margaret Beckett sagde forleden, at manglende international handling og hastige klimaforandringer er ved at bringe målet i fare.

"Den videnskabelige diskussion peger i dag på, at det er sværere at opnå, end vi troede. Det betyder ikke, at EU har opgivet målet, men simpelthen at der er stigende erkendelse af, at det faktisk er en større udfordring, end vi havde ventet," sagde Margaret Beckett.

Det er det, der er udgangspunktet for S-planen.

"Beckett har fuldstændig ret. Hvis landene ikke gør noget markant, så kan vi ikke holde os under de to graders opvarmning. Men hvis andre lande gør noget i retning af det, der er lagt op til i denne plan, så er det ikke urealistisk," siger Auken.

Han påpeger, at Danmark selv i dag halter bagefter med sine klimaforpligtelser efter Kyoto-protokollen.

"Vi er nærmest nummer sjok i klassen ifølge det Europæiske Miljøagentur," siger han.

Selvforsyning

Foruden klimabeskyttelsen er et centralt princip i den socialdemokratiske plan, at Danmark fortsat skal være selvforsynende med energi. Dagens selvforsyning hviler i høj grad på overskuddet af olien og gassen i Nordsøen, som mere end opvejer importen af kul, men da Nordsøreserverne slipper op, er det en kombination af vedvarende energi og reduceret energiforbrug, der skal muliggøre den fortsatte selvforsyning.

S-planen vil videreføre en nyligt indgået aftale med regeringen om 1,7 pct. energibesparelser pr. år frem til 2013, så det årlige sparemål kommer til at gælde helt frem til 2025. Det vil betyde et energiforbrug, der til den tid er 28 pct. mindre end i dag.

"Fra eksperterne ved vi, at der fortsat er store muligheder for energibesparelser i Danmark. Allerede nu kan de pege på 40 pct., så derfor er vores mål nok ambitiøst, men ikke urealistisk," siger Svend Auken.

Af det til den tid tilbageværende energiforbrug skal halvdelen dækkes af vedvarende energi. I dag dækker sol, vind og biomasse 15 pct., og VK's miljøordførere har signaleret, at regeringen vil sætte 33 pct. som mål.

Socialdemokraterne vil nå de 50 pct. ved især at omstille elproduktionen til vedvarende energi, dvs. primært vindkraft. Dagens vindkraftkapacitet skal mere end fordobles ved inden for de kommende ti år at opføre nye møller med en kapacitet på 3.000 megawatt til havs - i Nordsøen, i Kattegat ud for Læsø og ved Kriegers Flak i Østersøen - samtidig med at der gives plads til ekstra 1.000 megawatt på land, til dels ved at udskifte gamle møller med større og mere effektive. Det svarer til en udbygningstakt med næsten en megawatt om dagen.

Ikke mad i bilerne

I transportsektoren skal benzin- og dieselforbruget bringes ned via bioethanol og elbiler. Fra næste år skal fem pct. af bilernes brændstof ifølge S-planen være bioethanol produceret med såkaldt 2. generations-teknologi, der udnytter planteaffald og andet affald i modsætning til 1. generations-teknologien, der bruger landbrugsafgrøder og dermed konkurrerer om arealerne med fødevareproduktionen.

"Der er meget store muligheder i 2. generations-teknologi, og vi bryder os ikke om, at bilers brændselsbehov skal konkurrere med behovet for mad til mennesker," siger Svend Auken.

Socialdemokraterne peger også på elbiler som et lovende perspektiv, og planens samlede indsats på transportområdet skal sikre, at 25 pct. af motorbrændstoffet er baseret på vedvarende energi, og at transportsektorens CO2-udledninger bringes ned med 30 pct. i 2025.

De fem pct. bioethanol i bilerne fra næste år skal skærpes til 15 pct. bioethanol i 2015 ifølge S-planen.

Kombinationen af energibesparelser og -effektivisering samt vedvarende energi betyder, at forbruget af fossil energi reduceres med knap 60 pct. i 2025 - det svarer til en gennemsnitlig årlig reduktion i det fossile brændselsforbrug på 3 pct.

Forhandlinger?

Et yderligere element i planen er etableringen af en miljø- og teknologifond, der over 10 år yder fem milliarder kr. ekstra til forskning i vedvarende energiløsninger og energieffektivisering. Det vil ifølge Auken bringe forskningen på niveau med, hvad den var, før VK-regeringen i sine første år begyndte nedskæringerne.

"Vi havde råd dengang, og det har vi også i dag."

- Men hvor skal pengene tages fra?

"Pengene til forskning skal komme fra de ekstraindtægter, staten får på energiområdet, når en del af DONG's aktier næste år udbydes til salg på børsen. Dertil har vi fået mange flere penge ind fra Nordsøen som følge af olieprisstigningerne. Der er mange milliarder til rådighed."

"Når det handler om investering i nye vindmøller og vedvarende energianlæg er det jo ikke et skatteyderproblem," siger Svend Auken med henvisning til at nye mølleparker f.eks. vil blive opført af elselskaber, DONG Energy eller andre.

"Og al erfaring viser, at de moderne vindkraftanlæg er konkurrencedygtige med f.eks. nye kulkraftanlæg. Vi skal jo investere i fremtiden, og det er bedre at investere i vind end i kul."

I øjeblikket forhandler regeringen med sig selv og med Dansk Folkeparti om en ny energi- og klimastrategi. Statsminister Anders Fogh Rasmussen synes at ville sikre sig Dansk Folkepartis opbakning til regeringens plan, før andre partier får den forelagt.

- Nu har hele oppositionen præsenteret energiplaner og krav, som antagelig er mere vidtgående end regeringens. Hvad nu, hvis statsministeren kommer med en plan og siger, at hvis I ikke vil være med til den, så gennemføres den med Dansk Folkeparti?

"Hvis regeringen skulle vælge at føre blokpolitik på energi- og klimaområdet, så har vi her et af de store temaer i den kommende valgkamp. Og i så fald endnu et tema, der understreger, at skillelinjen går mellem VKO og S, SF, De Radikale og Enhedslisten på den anden."

- Og hvis statsministeren indbyder til forhandlinger?

"Så kommer vi selvfølgelig. Det afgørende er, at det skal være noget, der batter og er konkret forpligtende. Indtil nu har vi kun haft dårlige erfaringer," siger Svend Auken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu