Læsetid: 3 min.

Socialdemokratisk oprør over skat

Socialdemokraterne kommer ikke til at adoptere regeringens skattestop. I går mobiliserede modstanderne 20-25 gruppemedlemmer forud for dagens gruppemøde
10. januar 2006

Socialdemokraterne vil ikke acceptere regeringens skattestop.

Sådan lyder meldingen fra en lang række modstandere fra partiets folketingsgruppe.

Ifølge flere kilder i partiet var der dagen i går gang i telefonkæderne, og man har mobiliseret en "20-25 stykker, som vil rejse sig op og banke i bordet", som en kilde udtrykker det.

Uroen i partiet skyldes, at den forhenværende partiformand Mogens Lykketoft har luftet tanken om at acceptere regeringens skattestop.

En holdning som partiledelsen endnu ikke har taget afstand fra. Men når ledelsen ikke vil, så vil halvdelen af gruppen rejse sig og sige klart 'nej' på gruppemødet i dag klokken 11.00.

Asocialt skattestop

Ifølge kritikerne er der tre gode grunde til at afvise skattestoppet.

For det første er skattestoppet asocialt, og det er med til at øge uligheden i samfundet. En accept af regeringens skattepolitik vil gøre det endnu vanskeligere at se forskel på regeringen og socialdemokraterne, og som et sidste argument har alle 47 folketingsmedlemmer i S-gruppen udtalt sig så negativt om skattestoppet, at det med andre ord vil virke komplet utroværdigt, hvis man pludselig bakker op om det.

Socialdemokraternes forhenværende partiformand Svend Auken er forundret over Lykketofts udmelding.

"Han kan umuligt have sagt, at han går ind for skattestoppet, i den udformning som Anders Fogh forvalter det. Det, jeg tror, at han kan have sagt, deter, at han ikke ønsker at øge skattetrykket i Danmark, men det er jo noget helt andet," sagde Svend Auken i går aftes til TV-avisen.

Heller ikke partiets tidligere skatteordfører Rene Skau Björnsson har megenfidus tilregeringens skattestop.

"Nej, vi skal ikke adoptere regeringens skattestop. Vi skal have vores egen skattepolitik. Skattestoppet er alt for stift, ufleksibelt og socialt skævt," siger han.

Netop hele debatten om ulighed er et kerneelement for partiet, og derfor skal Socialdemokraternes skatteudspil have en klar social profil, mener han.

"Vi bliver simpelthen nødt til at tænke i sociale baner. Dem, der har fået allermest ud af et skattestop, det er dem, der har i forvejen. En socialdemokratisk skattepolitik skal kendetegnes ved, at der en social bevidsthed og en håndsrækning til de mennesker, som ikke har haft gavn af boligfesten," siger han.

Også partiets miljøordfører hæfter sig ved ulighedsargumentet:

"Der er store problemer med fordelingseffekterne ved skattestoppet. Det er medvirkende til meget større ulighed i det danske samfund, og det er vel nok den væsentligste årsag til, at vi ikke bør acceptere det," siger Pernille Blach Hansen.

Medlem af Folketingets skatteudvalg John Dyrby er mere positiv i forhold til at acceptere rammerne for skattestoppet.

"Man kan godt acceptere rammerne af et skattestop uden samtidig at acceptere skattestrukturen. Vi skal stadig bruge skattesystemet til at til at udligne forskellene i samfundet," siger han.

John Dyrby understreger, at der ikke er behov for at hæve skatterne.

"Vi skal væk fra, at skatterne automatisk følger løn- og prisudviklingen, men i stedet satse på en strukturændring så de mest velstillede bidra-

ger mere," siger han.

I øjeblikket arbejdes der intensivt flere steder i partiet på at formulere et samlet skatteudspil. Men den dybe uenighed i partiet gør den opgave vanskelig.

"Jeg kan ikke sige andet end, at vi har en diskussion internt i partiet om, hvordan vi bedst muligt og på betryggende vis kan fortælle befolkningen, hvad vi ønsker på skatteområdet. Hvad det ender med er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt," siger partiets finansordfører og Helle Thornings nærmeste allierede Henrik Sass Larsen.

I slutningen af 2005 udskiftede partiet René Skau Björnsson som skatteordfører med Lene Jensen, der har et tæt forhold til Mogens Lykketoft.

Det udlægges af de fleste iagttagere som en klar indikation på, at Mogens Lykketoft endnu engang skal spille en afgørende rolle i udformningen af partiets finanspolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her