Læsetid: 3 min.

Socialistens endeligt

6. april 2001

»Begyndelsen skete ved, at der udkom to små pjecer, den ene midt i maj, den anden først i juli 1871. De kaldtes Socialistiske Blade, udgivne af en Arbejder, men ingen navn.«
En Bygning vi rejser, 1954

DET VAR dengang man endnu ikke turde synge »Nu dages det brødre«. I 1871 var arbejderbevægelsen stadig kun en drøm for en lille gruppe af dristige foregangsmænd, der midt i nød og nedværdigelse kæmpede for at organisere kampen for et nyt og retfærdigt samfund.
Det første gennembrud for det, der endte som en stærk, samfundsforandrende kraft, blev skabt i kraft af nogle småblade, som – med politiet i hælene – prøvede at sætte ord på arbejdernes elendighed. De Socialistiske Blade blev den 21. juli 1871 til Socialisten – der først som ugeblad og siden som dagblad under flere navne blev et omdrejningspunkt for dansk arbejderbevægelse. Og verdens ældste arbejderavis.
»Lad os se vores elendighed lige i øjnene«, lød det i første nummer af Socialisten. I går så en gruppe LO-ledere på hinanden i det store mødelokale i det dyre men uskønne bladhus på den københavnske havnefront. Hvorefter de eksekverede dødsdommen.

DET ER et alvorligt nederlag for dansk arbejderbevægelse. Et stort tab for dansk medieverden. Og for demokratiet.
Det er berettiget at bruge så store ord. For hvad var det, Aktuelt burde have været?
»Audiatur et altera pars«, stod der frækt som motto på første nummer af Socialistiske Blade – »Høres bør også den anden part«. Et oplagt udsagn stillet over for datidens ekstremt ensidige mediebillede. Et godt kampkrav fra de undertrykte. Men i virkeligheden på nye måder fortsat stærkt tiltrængt i en dagbladsverden, der igen er på vej væk fra pluralismen med kurs mod ensretningen.
Aktuelt burde være med til at udfylde pladsen som samfundets samvittighed. Som en avis der på sit eget historiske grundlag var en garanti for en anden stemme i debatten – og et middel mod småborgerlig selvtilfredshed. En avis der turde åbne øjnene for den moderne verdens udfordringer og elendigheder. På sine bedste dage har det moderne Aktuelt nærmet sig en sådan avis – trods de sidste 14 års mange mislykkede hamskifter.
I dag står kun et hus tilbage. En bygning blev rejst. Men projektet endte i sit fald som en illustration af fagbevægelsens og Socialdemokratiets manglende evne til at inspirere og igen sætte dagsorden for samfundet.

LUKNINGEN af Aktuelt burde være undgået. Selvom det guderne skal vide kan være svært at drive et landsdækkende dagblad med et oplag på 20.000-25.000, så er det ikke helt umuligt. Det burde herværende dagblad dog være en slags bevis for. Her er de årlige indtægter på bladsalg og annoncesalg ikke langt fra Aktuelts. Men udgifterne er langt mindre. De nærmer sig faktisk det halve. Pointen er, at det antagelig havde været muligt at lægge en barsk spareplan for Aktuelt, hvorefter man med en gradvis nedtrapning af tilskuddene kunne have udviklet en levedygtig nicheavis.
En sådan plan kunne også have sikret, at medietilskuddet ikke blev en anstødssten for de store FTF-forbund, som LO håber at kunne trække ind i folden. Problemet er måske, at en sådan udvikling ikke stemmer med de faglige lederes selvforståelse. Og ihukommende planerne for LO’s nye hovedsæde kan en discountløsning andre steder måske også være for meget at forlange.
UANSET hvad man måtte mene om LO’s bladpolitik, er det samtidig tankevækkende, at Aktuelt havde haft langt bedre overlevelsesmuligheder, hvis Danmark havde haft en pressepolitik, som den kendes fra bl.a. Sverige. Det voldsomme fald i antallet af dagblade i Danmark synes fortsat ikke at vække synderlig politisk bekymring. Og de store bladhuse har af mere forståelige grunde svært ved at se problemet.
Med Aktuelts endeligt er partipressen død. Det er til at leve med. Men kritisk er det – for ytringsfrihed og demokrati – at endnu et modspil til de store bladforretninger og de pengestærke annoncører er forsvundet.

mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu