Læsetid: 4 min.

Socialrådgivere vil redde familier truet af halv kontanthjælp

Kontanthjælpsmodtagere, der er nedslidte, syge eller i gang med opkvalificering og risikerer at få halveret deres kontanthjælp, kan blive reddet på målstregen, fordi socialrådgiverne vil vurdere deres arbejdsevne på ny. Det giver socialrådgivernes næstformand udtryk for. Formanden for de kommunale socialchefer afviser, at der vil blive 'pyntet på lovgivningen' og vedgår, at uskyldige kan blive ramt
25. januar 2007

Tusindvis af kontanthjælpsmodtagere har allerede fået brev om, at de risikerer at få halveret deres kontanthjælp, hvis de ikke inden for det næste år kan dokumentere, at de har haft 300 timers almindeligt arbejde. Det har ført til voldsom politisk diskussion, at en stor gruppe mennesker tegner til at blive sendt på noget, der ligner et eksistensminimum. Men nu ser det ud til, at de kommunale socialrådgivere kommer de truede kontanthjælpsmodtagere til undsætning.

Det drejer sig om de ledige i den såkaldte matchgruppe 4, som regeringen vil motivere til selv at finde arbejde. Kontanthjælpsmodtagere inddeles i dag i fem grupper, hvor gruppe 1 er umiddelbart parat til at tage arbejde og gruppe 5 har så store problemer, at der skal andre foranstaltninger til, før de kan forventes i job. Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post mener, at mange berørte personer i matchgruppe 4 på grund af truslen fra 300 timers reglen nu vil få en ny, fagligt bestemt vurdering, som flytter dem til matchgruppe 5, hvor der ikke er krav om arbejde for at opretholde fuld kontanthjælp.

"Mange socialrådgivere bæver for at effektuere denne regel, fordi man ikke kan leve for sådan et beløb i et dyrt samfund som Danmark. De, der virkelig har brug for, at vi holder hånden under dem, til de kommer på fode, får trukket hånden væk," siger Bettina Post.

Hun bakkes op af lektor ved Den Sociale Højskole i København Simon Thorbek. Han forudser ligeledes, at nogle kommuner vil bøje reglerne for at undgå endnu større problemer, for eksempel at børnefamilier bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale deres husleje.

"Man vil nok være lempeligere, når folk sættes i matchgruppe, således at flere, der hidtil ville have været i matchgruppe 4, bliver placeret i matchgruppe 5," vurderer Simon Thorbek.

Hjort: Ligger ikke fast

Det er formanden for Foreningen af Socialchefer i Danmark, socialdirektør i Rødovre Kommune, Ole Pass, uenig i. Det er de kommunale socialchefer, der er ansvarlige for at reglerne overholdes.

"Jeg tror ikke, at man ude i kommunerne vil være særlig tilbøjelig til at pynte på lovgivningen for at hjælpe dem, der bliver ramt af 300-timers reglen," siger han. "300-timers reglen er møntet på at ramme dem, der bevidst misbruger systemet. I den forbindelse vil der ryge nogle uskyldige med, som så vil få halveret deres forsørgelsesgrundlag," vurderer Ole Pass.

Skulle nogle kommuner - trods Ole Pass' forudsigelse af kompromisløs gennemførelse af reglen - begynde at flytte folk fra matchgruppe 4 til 5, kan de trøste sig med, at Claus Hjort Frederiksen allerede har forudset det. I en tale til Foreningen af Socialchefer sagde han i oktober 2005, at matchgrupperne ikke er et "indisk kastesystem. Man bliver ikke født ind i matchgrupperne. En gang matchgruppe 4 er ikke det samme som altid matchgruppe 4", og at "det kan for eksempel komme på tale at flytte en person fra matchgruppe 4 til 5, hvis der er opstået helbredsmæssige problemer".

Egentlig handler det om småpenge, nærmere bestemt 56 kroner.

Det er beløbet, som tusinder af danskere fremover skal leve for, når de får halveret deres kontanthjælp, hvis det ikke lykkes at finde 300 timers arbejde i løbet af et år. 56 kroner om dagen til morgenmad, frokost, middagsmad, transport, fritidsaktiviteter, mobiltelefon, tøj og alt det løse.

Familier, som gennem længere tid har modtaget kontanthjælp, og hvor ægtefællerne ikke har kunnet få eller magte 300 timers almindeligt lønarbejde, vil få indkomsten halveret den 1. april. Er der to børn i familien, vil hvert familiemedlem have omkring 56 kroner om dagen, efter de faste udgifter er betalt.

"En helt igennem ondskabsfuld regel," mener Bettina Post. "Reglen kan ramme den arbejdsvillige ufaglærte, der har måttet opgive fysisk arbejde på grund af slidgigt. Vedkommende er placeret i matchgruppe 4 og er i gang med at blive opkvalificeret til ikke-fysisk arbejde. Det er paradoksalt at tvinge sådan en person til at finde arbejde her og nu."

Regler i indbyrdes strid

Allerede i 2005 forsvarede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) stramninger over for kontanthjælpsmodtagere således i Jyllands-Posten:

"Alle kan klare en avisrute. Alle kan klare et rengøringsjob nogle få timer om ugen."

Spørgsmålet er, om 300-timers-reglen i virkeligheden kolliderer med definitionen matchgruppe 4, hvor de udsatte familier befinder sig. Den officielle bestemmelse af personer i matchgruppe 4 ligner nemlig ikke ministerens. Kommunerne administrerer efter en definition på matchgruppe 4, der siger, at "den ledige ikke umiddelbart vil kunne indgå i jobfunktioner på det ordinære arbejdsmarked."

Det er disse personer fra kontanthjælpsfamilier, som nu skal have arbejdet i 150 timer og fra næste år 300 timer årligt for ikke at miste hjælp.

"Det her hænger ikke sammen," siger Bettina Post, der bebrejder regeringen, at den har indført ægtefællereglen uden at definere matchgrupperne på ny. "Der er masser af tvivl om placering af folk i matchgrupper, og det gøres helt forskelligt i forskellige kommuner," påpeger hun og tilføjer: "Det er nyt, at man skal gøre sig fortjent til den grundlovssikrede ret til forsørgelse."

Matchgrupperne, der oprindelig var tænkt som et internt værktøj for arbejdsformidlerne, får pludselig en juridisk bindende funktion med 300-timers-reglen. Om en familie får indkomsten halveret, bliver et spørgsmål om, hvilken matchgruppe en kontanthjælpsmodtager er landet i. Matchgruppe 5 er friholdt fra reglen.

Simon Thorbek tvivler på, at 300-timers-reglen vil få mange i arbejde.

"Venstres historiske had til de fattige viser sig i denne regel," siger Simon Thorbek, "og det er reglens egentlige formål at øge alles angst for arbejdsløshed og den skræmmende bund."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her