Læsetid: 2 min.

Socialt udsatte skal i job

Socialt udsatte skal orienteres bedre om hjælp og sættes i arbejde, mener socialminister Eva Kjer Hansen (V) før sit møde med frivillige sociale organisationer
11. marts 2006

Arbejde er den bedste vej til at få socialt udsatte danskere integreret i samfundet. Samtidig skal de orienteres bedre om tilbud om hjælp ved mere opsøgende arbejde.

Det siger socialminister Eva Kjer Hansen (V) til Ritzau.

Hun drøfter mandag med en række ngo'er, dvs. frivillige sociale organisationer, hvordan indsatsen kan styrkes for udsatte grupper. Det skal munde ud i planen 'Fælles Ansvar 2', som fortsætter regeringens strategi fra 2002 for socialt udsatte. Ved mødet deltager blandt andre Mødrehjælpen, Kirkens Korshær, Kofoeds Skole, Børns Vilkår, Livslinjen og Blå Kors.

Siden 2002 er der blandt andet indført behandlingsgaranti for narkomaner og alkoholikere, flere botilbud som 'Skæve huse', planen 'Et andet liv' med tilbud til prostituerede, og oprettet over 20 nye væresteder, påpeger Eva Kjer Hansen.

Hun vil forstærke den sociale indsats på to områder.

"Vi kunne måske lægge større vægt på den opsøgende indsats. Altså sikre, at folk også ved, hvor der er hjælp at hente. Jeg vil gerne høre ngo'ernes bud. Et andet område er, at vi kan gøre mere for at få flere ud på arbejdsmarkedet. Arbejdsløsheden er historisk lav, så hvis vi får skruet de rigtige tilbud sammen for dem, der står på kanten af arbejdsmarkedet, så tror jeg, at flere kan få chancen," siger Eva Kjer Hansen.

Atypiske tilbud

Arbejdsmarkedet er ifølge hende den vigtigste vej til social inklusion, dvs. integration af socialt udsatte i samfundet.

"Jeg prøver at finde atypiske tilbud til atypiske mennesker," siger socialministeren.

Regeringens socialpolitik har både mødt kritik fra oppositionspartier og de frivilige organisationer. Preben Brandt har som formand for Rådet for Socialt Udsatte blandt andet kritiseret, at starthjælpen for udlændinge ligger lavere end kontanthjælpen. Socialministeren afviser kritikken.

"Rådet skal være vagthund og råbe højt. Der kan være ting, vi er uenige om. Regeringen har stort set gennemført mange af Rådets vigtige forslag. Jeg er uenig med Rådet, når de kritiserer loftet over kontanthjælpen. Det er vigtigt, at der er forskel på at være på passiv forsørgelse og i beskæftigelse," siger Eva Kjer Hansen.

I 2005 afsatte Folketinget 40 millioner kroner fra satspuljen til en særlig indsats for at beskæftige samfundets svageste. Initiativet rummer blandt andet særlig aktivering og mentorer, som skal hjælpe udsatte i gang på arbejdspladserne, forklarer hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her