Læsetid: 2 min.

Sødetabletter til polakkerne

Det tyske EU-formandskab har taget guleroden i anvendelse frem for stokken. Mens det meste af Bruxelles er godt trætte af de stædige polske krav om en ændring af stemmevægtene i en ny EU-traktat, har Angela Merkel i Berlin foreløbigt valgt en anden, og langt mere imødekommende, strategi
Det meste af Bruxelles er godt trætte af de stædige polske krav.Men Angela Merkel har valgt en anden strategi
21. juni 2007

"Tyskland har ikke truet nogen siden Hitler."

Denne bramfri vurdering kom i går fra en erfaren britisk EU-diplomat i Bruxelles med et tæt kendskab også til Polen, da Information søgte at få kastet lidt lys over, hvordan det tyske EU-formandskab har tænkt sig at løse den gordiske knude - polske forlangender om en tungere vægt i EU's beslutningssystem - op til EU-topmødet om en ny EU-traktat, der starter i dag.

"Det er ikke den tyske stil, delvist af historiske grunde, at true sig til resultater i EU. Og det gælder også den efterkrigsgeneration, som Angela Merkel er en del af. Tyskerne vil gå langt for at imødekomme de polske krav, måske ikke ved at åbne for selve matematikken, men ved at lytte til dem, og ved måske, som det også har været fremme i adskillige medier onsdag, at udskyde tidspunktet for ikrafttrædelsen af de nye stemmevægte," lød det fra den anonyme diplomat.

Som herudover vurderer, at Storbritanniens modvilje mod at inkludere EU's charter for fundamentale rettigheder i en ny traktat bliver den anden store knast ved topmødet, der allerede nu tegner til at blive et "tre-skjorters topmøde", som det betegnende - ingen tre-nederdele her - hedder på EU-sprog, når et topmøde trækker ud i forhold til de planlagte to dage.

Og tirsdag nat besluttede den tyske kansler og fungerende EU-formand, Angela Merkel, da også at sætte magtfordelingen mellem EU-landene på dagsordenen for topmødet, hvilket den polske præsident Lech Kaczynskis rådgiver, Marek Cichocki, ifølge Ritzaus Bureau så som en klar polsk sejr, da han kort før midnat talte med polske journalister.

"Denne fodnote er et første skridt i den rigtige retning. Berlin har for første gang indrømmet, at der er et problem med stemmesystemet," lød det.

Renset for forfatning

I går blev formandskabets udkast på 11 sider - som det sædvanligvis sker i Bruxelles - lækket til pressen.

Traktaten bliver en såkaldt 'reformtraktat' - noget den danske regering også støtter, og i udkastet kunne man bl.a. læse, at formandskabet som ventet har slettet de foreslåede EU-symboler som EU-flag og europæisk hymne, EU-præsident og udenrigsminister. Udkastet indeholder heller ingen udvidelse af EU's kompetencer i forhold til forfatningstraktaten, heller ikke på miljø og klima, hvilket flere lande ellers har luftet muligheden af.

Juridisk bindende

Til gengæld lægger udkastet op til at give de nationale parlamenter mere magt i EU-systemet samt at fastholde charteret om borgernes fundamentale rettigheder som et juridisk bindende dokument gennem en enkelt henvisning til charteret i selve traktaten.

Det sidste er ikke bare briterne, men også Malta, Polen og Tjekkiet modstandere af. Briterne ønsker derudover fortsat at udvide landets undtagelse fra det retlige samarbejde samt samarbejdet om immigration, politi og asylpolitik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu