Læsetid: 3 min.

Da sønnesøn var far

Benny Andersen er allerkærest, når han er pleasende, men allerbedst, når han ikke er. Nye og brugte digte fra nationaldigteren, der kan kunsten at få Eliot til at lyde som Halfdan Rasmussen
20. oktober 2005

I Danmark er der konsensus om, at digteren Benny Andersen er 'en af vor egne', et rigtigt nationalikon.

Hvor han viser sig eller citeres, hvilket han ofte bliver i taler, så kalder han smil frem af den bredeste slags, hvor man må lægge hovedet på skrå for at komme ind gennem døren.

Da hans Samlede Digte udkom for syv år siden, blev bogen som en født bestseller spredt ud i tusindvis af hjem. Muligvis derfor har han som valgsprog for sin nye bog, Spredte digte, at efter en samler kommer en spreder. Her er både spredte, adspredte og adspredende digte nemlig samlede. Er de så forresten spredte?

Bogen har endnu et citat som motto - af T.S. Eliot:

"Nærværende tid og svunden tid/er begge måske nærværende i kommende tid/og den kommende tid indeholdt i den svundne tid."

Topspin

Samlingens første digt, et af de bedste, er skrevet i 1960'erne, men tilføjet to linjer i 2005. Her jongleres muntert og veloplagt med Eliot-citatet, der er oversat af Kai Fris Møller, men så på forunderlig vis 'oversat' videre af Benny Andersen til egen stil og ligeledes til Halfdan Rasmussens på en og samme gang:

Min lillebror er tredve år

min far er cirka atten

min mormor står i

kravlegård

men ligger ned om natten

Mit barnebarn er enogfirs

går nu i første klasse

så hendes fjorten

børnebørn

dem må min onkel passe

Det kniber lidt fordi han nu

er død og faret hen

men sommetider får han fri

så han kan gå igen

Topspin, som vor far lavede det, hvis farfar da ikke lige var sønnesøn, eller hvordan det nu var. Digtet spinner videre mange vers endnu.

Alder er det tydeligste, gennemgående tema. Det går fra børns brug af sprog (som kilden til hele værket) over kærlighedsdigte, som er både med og uden alder, til et dødsdigt, hvor han frabeder sig enhver omskrivning som "sovet stille ind" eller "har fået fred". Død, d-ø-d, om vi må bede.

Det evige kærtegn

Så lige ud ad landevejen som fra Mamrelund til Mimre Lund, hvor vi kan drømme om kødets opstandelse og det evige kærtegn. Mens vi stadig "så lettede" og flyvenært kan lette sammen.

Nu flyver vi sammen

flyver aldrig bort

altid videre

Her lades intet håb ude

så længe

alt er ved det nye

I digtet til Inger Christensen på hendes 60-års fødselsdag er der en god detalje. Hendes nyklassiker, digtsamlingen Sommerfugledalen, er blevet væk for ham. Digter han i det mindste. Men får det vendt, så det er ham, der er blevet væk for den!

Jamen, for syv

I en anden tekst digter han om the big bang (det store drøn), hvor verdensrummet eksploderer, og alt er på vej væk fra hinanden undtagen han og hun, som kommer hinanden nærmere og nærmere.

Der er langt fra stramheden i modernismen hos den unge Andersen i Kamera med køkkenadgang og selveste Den indre bowlerhat til de spredte digte i dag. De er mere løse i fugerne, og han er i nogle tilfælde for bevidst om egne greb og virkemidler, når han lejlighedsvis skriver lejlighedsdigte for at please nogen, hvad enten det er Norge, Inger Christensen, indvielsen af Louisianas Børnehus eller Ry Højskole, der fylder 100 år.

Kontanterne

Lyder det nu negativt? Det gider vi skisme ikke, for værre er det så heller ikke, selvom man også godt kunne brokke sig over, at en snes digte, hvoraf flere således brugte, koster 179 kroner. Det må blive en sag mellem køberen og forlæggeren, der i forlæggeres natur gerne vil have det hele med og ud. For hvad et er en god vending, et godt udtryk, værd i kontanter? Dem er der mange af. Altså det godt skrevne, de gode tanker, som er varemærket her i de sene digte af den udlærte mand, der for længst har taget sin BA-grad udi poesien. Jamen, for syv! Han vil jo bare simpelthen sprede noget glæde.

Benny Andersen: Spredte digte. Omslag: Maria Bramsen. 47 s., 179 kr. Borgen. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu