Læsetid: 3 min.

Søvndal: S får problemer med velfærdsforlig

Socialdemokraterne går en svær tid i møde, spåede Villy Søvndal på gårsdagens sommergruppemøde, hvor han også langede hårdt ud efter de radikales ultimative krav
15. august 2006

"Djævlen ligger i detaljen," bedyrede Villy Søvndal, da han ved gårsdagens sommergruppemøde så frem mod det kommende folketingsår. Mens SF oplever fremgang i både medlemstal og meningsmålinger, ser det ifølge formanden værre ud for de øvrige oppositionspartier. Især Socialdemokraterne vil få det svært, når detaljerne omkring velfærdsforliget skal forhandles på plads, lyder SF-formandens spådom.

"Ser man på det politiske billede i Danmark, kan man vel godt sige, at partierne lige rundt omkring os har det lidt svært. Socialdemokraterne, tror jeg, får det lidt svært med udmøntningen af velfærdsforliget, for det vil rippe op i nogle gamle ting omkring efterløn og udskudt pensionsalder, som store dele af deres vælgere ikke er enige i er en klog idé," sagde Søvndal.

Mens de politiske sommergruppemøder har fundet sted i idylliske landskaber af mere eller mindre opstillet karakter og med både ænder og køer som gæstende indslag, havde SF valgt at trække inden døre på Arkitektskolen på Holmen. Flankeret af Anne Grete Holmsgaard, Ole Sohn og Steen Gade, fremlagde Søvndal SF's bud på temaer i den kommende sæson, hvor en styrkelse af den offentlige sektor samt miljø og energibesparelser står centralt. SF vil blandt andet spare 40 procent af energiforbruget i offentlige bygninger inden 2015. Et forslag der har mødt umiddelbar ros fra S og V.

"Vi skal kaste os ind i teknologikampen og bringe Danmark i front på den viden og de job, der tegner fremtiden efter olieøkonomien. Jeg har noteret mig, at Vesselbo (Venstres energiordfører, red. ) siger, at der er gode ting i SF's udspil. Det vil vi afprøve ham på," varslede Søvndal, der også gav de radikale et par rap over nallerne.

"De svæver et eller andet sted mellem utopi og ultimative krav, som gør det lidt svært at vide, hvor de vil hen. Det, der kan være mest spærrende, er personlige ambitioner. Hvis alle partier siger, at betingelsen for, at vi vil være med, er, at 'jeg bliver statsminister', så kan man let ende et sted, hvor det bliver ret umuligt. Det, synes jeg, er lidt dumt."

Ser store muligheder

Til trods for de kritiske bemærkninger til både S og R, byder efteråret set fra Villy Søvndals stol på meget store muligheder.

"Hvis man lægger de nordatlantiske mandater til, er der kun tre mandater, der skiller de to blokke. Det er overkommeligt," sagde Villy Søvndal og refererede søndagens meningsmåling i Jyllands-Posten, som giver fremgang til SF, mens Socialdemokraterne fortsat ligger syv mandater under valgresultatet i 2005. Men sammenlignet med målinger fra lige før velfærdsforliget er S faktisk gået 0,3 procent frem, understreger politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S). Han afviser, at S går en vanskelig tid i møde.

"Det var en fornuftig aftale, som vi næsten kun har hørt folk rose. Så jeg regner ikke med, at vi vil få problemer, når aftalen skal udmøntes," siger han og peger på, at Venstre i samme måling går 1,3 procent tilbage.

"Tendensen er, at vi går stille og roligt frem, det samme gælder for SF, og det er godt," siger Henrik Sass Larsen.

I den kommende weekend samles SF til sommertræf på Snoghøj Højskole ved Fredericia. På programmet er et topmøde mellem Villy Søvndal, Marianne Jelved og Helle Thorning-Schmidt, og SF- formanden har allerede besluttet sig for at indtage pladsen mellem de to kvinder i håb om at kunne mægle i personstriden. Men håb til side og formål i front: SF's primære mål er at vælte Anders Fogh. Øget ulighed, det tætte samarbejde med præsident Bush og velfærdssvigt er nogle af Søvndals anklagepunkter mod Fogh.

"Sandheden i en nøddeskal er, at det her fantastisk rige samfund i stadig større grad står med nedslidning og nedskæring på offentlige kerneområder," lød konklusionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her