Læsetid: 2 min.

Softwareslagsmål bliver vundet af de store drenge

'Som at tage patent på madopskrifter,' kalder EU-parlamentariker Margrete Auken den seneste udvikling i striden om patenter på software. Parlamentets retsudvalg lagde sig op ad de store virksomheders ønsker, mens den danske regering nu bakker op bag et mere moderat udspil
22. juni 2005

BRUXELLES - De borgerlige og de liberale i EU-Parlamentets retsudvalg gav de store virksomheder "en markant sejr". Det er tolkningen, efter det omstridte direktivforslag om at tage patent på software gik sin gang gennem systemet. Et mindre vidtgående forslag, den såkaldste Rocard-rapport, blev fejet af banen i udvalget.

Og det bliver stærkt kritiseret af Margrethe Auken, EU-Parlamentariker for SF.

"Det er paradoksalt, at såkaldte liberale politikere er med til at sikre monopol, højere priser og mindre konkurrence og innovation på markedet for software," siger hun.

Hun sammenligner den seneste udvikling med, at en kogekone tager patent på en opskrift, så husmødrene ikke kan lave deres egen version af retten uden at skulle sende en afgift til kogekonen.

Toine Manders fra den liberale gruppe mener derimod, at fælles patentregler er nødvendige for at beskytte europæiske opfindelser mod at piratkopiering, og at forslaget derved vil styrke EU i forhold til konkurrence fra Kina og USA.

Skader den danske brache

Mens de store koncerner som Microsoft, Siemens, Nokia eller Philips meget gerne vil have patenter på deres opfindelser, frygter mindre it-udviklere for frit at kunne udvikle:

"Vi kan overhovedet ikke bruge patenter til noget. I Danmark er det kun en ganske lille håndfuld virksomheder, der i praksis har råd til patenter. Vi andre må bare konstatere, at det her nok kommer til at skade den danske it-branche," siger Bo Bakke, medejer af CMS-virksomheden Cbrain, der er medlem af IT-Brancheforeningen, til Computerworld.

Og Auken fortsætter ud af samme kritiske tråd:

"Problemet med den uklare formulering er, at det vil være dem med den stærkeste advokatbistand, der gør deres ejendomsret gældende. Så handler konkurrencen ikke om at være bedst, men om at være mest tryg," siger hun.

Den europæiske brancheforening EICTA, hvor blandt andet Microsoft, IBM og andre kæmper, men også Danks Industri og IT-Brancheforeningen er medlem, går derimod kraftigt ind for patenterne.

Klart dansk standpunkt

Danmark har efter skiftende flertal i Folketingets Europaudvalg valgt at bakke Rocard-rapporten op. I et brev til Parlamentet, Rådet og Kommissionen gør erhvervsminister Bendt Bendtsen Danmarks stilling klar. Danmark efterlyser blandt andet "klarere definitioner", så vi "ikke får amerikanske tilstande i Europa".

"Det positive ved ministerens brev er, at der for første gang er afgørende bevægelse i den danske holdning til softwarepatenter," siger Peter Ussing, der er formand for it-folkenes forbund PROSA, der går imod patenterne.

"Men vi mener samtidig, at det er nødvendigt, at Folketinget i den videre proces forholder sig til alle de afgørende kritikpunkter, som ikke mindst Michel Rocard har rejst i Europa-Parlamentet," siger han.

EU-Parlamentet skal stemme om sagen den 6.-7. juli, og det er ikke altid sikkert, at plenum stemmer ligesom udvalget. Siden skal Parlamentets og ministerrådets beslutning koordineres, og her har flere lande bebudet, at de vil gribe ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her