Læsetid: 2 min.

Solana: 'Diplomati hele vejen'

EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, slog i går fast i en tale på Københavns Universitet, at diplomati er EU's måde at løse konflikter på, Danmarks beslutninger er dets egne og et militært angreb mod Iran er ikke EU's svar på atomkonflikten
9. september 2006

Det var en fyldt festsal i Københavns Universitets på Frue Plads, der fredag morgen tog varmt imod EU's udenrigspolitiske chef, Javier Solana. Efter et besøg hos statsministeren, dronningen og Tivoli var der også tid til en optimistisk og diplomatisk tale om EU's udenrigspolitik, og hvordan et samlet EU bidrager til at fremme fredelige løsninger på verdens konflikter.

"Verden har brug for EU," det skal der, ifølge Solana, ikke være tvivl om. I sin tale tog Solana salen en tur ud i verden til de utallige missioner, hvor EU's fælles indsats har gjort en forskel - fra Congo til Indonesien og Sudan til Maldiverne. Missioner som ikke skaber overskrifterne, men som beviser at en fælles fredsbevarende og diplomatisk EU nytter og leverer resultater.

Efter talen var der tid til spørgsmål, som satte fokus på de emner, Solana så nonchalant sprang over:

"Herr Solana, De holdt en god tale, men glemte at nævne USA, så det vil jeg gøre," var således den første kommentar fra publikumet. "Hvordan ser De fremtidens EU's sikkerhedspolitik set i lyset af USA," lyder spørgsmålet.

"Jeg vil ikke skjule, at der er uenigheder mellem USA og EU. Men vi, især den nye generation, kan og burde ikke glemme, at USA igennem tiden har forsvaret Europa. Det skal vi anerkende. Vi skal forsætte vores samarbejde med USA, selv om vi ikke altid er 100 procent enige. Husk på at intet land, uanset størrelse eller magt, kan klare sig alene i dag. Vi klarer os bedre, når vi står sammen," svarede Solana.

"Hvordan påvirker Danmarks forbehold på forsvarsområdet landets position i EU? Skal Danmark efter Deres mening ændre disse forbehold for at blive en integreret del af unionen?" To spørgsmål, som gav Solana god anledning til at rose Danmarks små som store indsatser.

"EU er vores alle sammens union, og Danmarks beslutning på området skal respekteres. Jeg vil gerne se mere til Danmark, men det er bedre at være på langsomt men sikkert på vej ind, end at skifte mellem at være ind og ud. Danmarks forbehold på forsvarsområdet betyder ikke, at Danmark ikke kan være med på de EU's missioner. Beslutningen om at være med er jeres, og det skal jeg ikke blande mig i," sagde Solana.

"Der er en mulighed for, at det internationale samfund bliver nødt til at bruge militær magt til at stoppe Iran i at berige Uran og udvikle atomvåben. Vil De udelukke den mulighed," lød det fra første række.

"Lad mig gør det klart: Iran har ret til at udvikle atomteknologi. De har derimod ikke ret til at berige uran," sagde Solana, hvis fortid som professor i fysik indhentede ham. Efter en teknisk forklaring om berigelse af uran afsluttede han: "Jeg vil ikke bruge militærmagt. Vi skal bruge diplomati hele vejen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu