Læsetid: 2 min.

Solana i Jeddah for at tæmme Muhammed-krisen

Europa har dyb respekt for islam, fortæller Javier Solana under møde med OIC i Saudi-Arabien
14. februar 2006

EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, har indledt sin mellemøstrundrejse, hvor han skal forsøge at dæmpe krisen om Muhammed-tegningerne.

Første stop på rundturen var Jeddah i Saudi-Arabien, hvor Solana i går mødtes med Ekmeleddin Ihsanoglu, leder af Den islamiske Konferenceorganisatiopn (OIC).

Efter mødet sagde Solana, at EU "i går, i dag og i morgen føler en dyb respekt (for muslimer), og vi har aldrig haft i sinde at krænke deres følelser".

"Det er ikke vor hensigt, det har ikke været vor hensigt, og det bliver ikke vor hensigt," sagde han, mens Ihsanoglu opfordrede til international lovgivning, der forbyder krænkelse af religion og profeten Muhammed.

OIC-chefen mente, at muslimer er blevet 'Europas nye jøder'. Han talte om 'islamofobi' og om at indføre etiske regler for journalister - regler, der skal sikre imod krænkelser eller karikaturer af religiøse symboler.

"Det, der sker nu, er uheldigvis, at mennesker i den muslimske verden begyn-der at føle, at dette er en ny 11. september imod dem," sag-de han med henvisning til terrorattentatet den 11. september 2001 i USA, da man-ge muslimer følte, at de blev lagt for had, fordi det var muslimer, som begik attentatet.

"Europas muslimer indtager nu den plads, som jøder havde inden Den Anden Verdenskrig," sagde Ihsanoglu.

'Vi gør vores yderste'

Solana var noget henholdende med hensyn til indførelse af ny europæisk lovgivning på området. Han sagde, at spørgsmålene i forvejen er dækket ind af eksisterende EU-konventioner.

"Vi gør vort yderste, sådan at den slags ikke bliver gentaget. Men I ved, at selv om man har en meget vigtig lov, der siger, at man ikke må slå ihjel, så fortsætter folk med at slå ihjel," sagde Solana.

"Det er noget, man ikke kan forebygge, og folk gør ting, der ikke er passende," tilføjede han, men nævnte alligevel muligheden for at lade FN's Menneskerettigheds Råd kigge på sagen.

Dette råd er foreslået som afløser for den nuværende Menneskerettighedsorganisation som led i en reform af FN senere i år.

Solana understregede også behovet for, at alle parter i Muhammed-striden nu begynder at tage den med ro, og det gælder også arabiske og muslimske regeringer. 13 mennesker er foreløbig blevet dræbt under optøjer og demonstrationer, og en række danske ambassader er blevet stormet af rasende demonstranter.

Solanas rejse er planlagt til at vare i fire dage. Efter Saudi-Arabien skal han efter planen til Egypten, Jordan, de palæstinensiske områder og Israel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu