Læsetid: 5 min.

Soldaterbilleder

Mandemagasinet GQ har samlet de amerikanske soldaters private fotos fra Irak i et krigsalbum, der først og fremmest viser helt almindelige mennesker under et helt ualmindeligt pres
11. maj 2007

Krig er i dag altid også en krig på billeder, men fotografierne i bogen This is Our War skiller sig alligevel ud fra hovedstrømmen af mediernes krigsikonografi. Bogens 256 fotografier fra krigen i Irak er nemlig ikke taget af udsendte fotojournalister indlejret i koalitionens styrker, men derimod af de amerikanske soldater selv. I bogens forord skriver redaktøren, Devin Friedman, at This is Our War viser Operation Iraqi Freedom som historiens første digitale krig. Ikke på grund af krigens laserstyrede bomber eller afstandsmålende natkikkerter, som også var i brug under den første Golfkrig, men fordi de amerikanske soldater har levet krigen med deres digitale kameraer inden for rækkevidde. This is Our War viser udvalgte eksempler fra det enorme fotografiske reservoir af private krigsminder, og selv om fortvivlelse og sorg også figurerer på disse billeder, vidner bogen først og fremmest om den normalitet, soldaterne forsøger at opretholde i krigszonen. Her er fotografier af soldater, der spiller kort i shorts og gasmaske; af soldater udklædte som julemænd i en parade, hvor hærens lastbiler er iført gevir og rød rudolfsnude; samt et foto af udsendte læger, der via satellit ser nyheder i det fri. "Tro det eller ej," skriver fotografen bag sidstnævnte billede, "tv var vores bedste kilde til information om krigen".

Turistens blik

This is Our War er iværksat af mandebladet GQ, og på bladets hjemmeside kan man derfor se en stor del af de 10.000 digitale fotografier, redaktionen har modtaget, siden magasinet i 2005 startede indsamlingen. Bestiller man i dag et abonnement på GQ, går noget af overskuddet til The Intrepid Fallen Heroes Fund - De Frygtløse Faldne Heltes Fond.

September 2003. Vi måtte allesammen fotograferes foran de babser.

I bogen er billederne trykt sammen med indsenderens korte kommentar og desuden inddelt i kapitler med titler som "Slagmarken", "Turister i Irak" og "De faldne". Turister i Irak kunne for så vidt have været hele bogens titel. Ikke fordi soldaternes oplevelse af krigen eller effekten af deres tilstedeværelse i Irak på nogen måde kan sammenlignes med turistens, men fordi netop turistens udenforstående, og til dels uforstående, attitude præger meget af bogens billed- og tekstmateriale. Soldaternes lidt fårede latterliggørelse af Saddam Husseins mindesmærker fylder en del i bogen - Hussein med smiley-ansigt, Hussein med slips, hvorpå nogen har skrevet I Like Boys, osv. Og den samme form for morskab udmærker f.eks. billedet af sergent McCane foran et stort vægmaleri af nøgne haremskvinder: "Vi måtte alle sammen fotograferes foran disse babser," forklarer sergenten om billedet, hvor han smilende står med sit gevær i den ene hånd og en malet brystvorte i den anden.

December 2003. Juleparade på en base ved Tikrit

Som det gælder for amerikansk krigsjournalistik generelt, afstår også This is Our War helt fra at portrættere amerikansk blod og død. Som en undtagelse viser en serie billeder, hvordan soldaterkammerater kommer sergent Adams til undsætning efter en vejbombeeksplosion. Men her er budskabet netop, at sergenten - takket være effektivitet og sammenhold - overlever og helbredes.

Passende eller upassende?

I kontrast til denne respektfulde udeladelse af eksplicit amerikansk rædsel står et voldsomt fotografi af to irakiske soldaters tilsodede og blodige lig, et billede fra en shiamuslimsk massegrav, samt flere billeder af tilfangetagne irakere, bagbundne og med bind for øjnene. Et par af fotografierne er således nok på kant med Geneve-konventionen, men det er, skriver redaktør Friedman i sit forord til bogen, helt almindelig praksis blandt de amerikanske enheder at tage billeder af enhver, de har dræbt. Af GQ's hjemmeside fremgår det til gengæld, at soldaternes fotoforum løbende kontrolleres for "billeder med upassende indhold", og bogens redaktører har altså, indlysende nok, i overvejende grad fundet voldsom død og ulykke upassende til publikationen.

Oktober 2004. Bagdad International Airport

Men, kunne man spørge, er det ikke bogen i sin helhed, der er 'upassende'? Det virker f.eks. upassende, i en bog med en så nationalstolt aura, at vise et close-up af amerikanske missiler signeret med sætninger som "mess with our families, we'll destroy your country!" og "in your face Bitch!" Det synes også upassende at vise et M16 rettet mod en smilende irakisk dreng med følgende billedtekst: "Det her er et af mine yndlingsfotos, siger fotografens kone, 'våbenet er rettet mod drengen. Det er ikke nogen tilfældighed. Hvis drengen bevæger sig til den forkerte side, vil han aldrig smile igen'". This is Our War rummer flere sådanne udsagn, der virker tilpas ureflekterede til at være passende i en udgivelse, som mener at fejre og forevige Amerikas kurage.

Marts 2003. Hilsner til irakerne på misilerne

Grov forveksling

Problemet her er naturligvis ikke, at This is Our War viser, at krigen i Irak ikke er ædel, men ligeså gennemtrukket af ignorance og arrogance som alle mulige andre krige. Nej, det for alvor beskæmmende ved This is Our War er ikke indholdet af de fotos, den gengiver, men det faktum, at redaktørerne har forvekslet materialet med heroisme og uselviskhed og bogen selv med en patriotisk udgivelse. I sit forord til This is Our War skriver den berømte amerikanske general Wesley Clark, at fotografierne viser den nobilitet, som kendetegner de amerikanske styrker. Det kan være svært at få øje på.

Ikke Abu Ghraib

This is Our War portrætterer først og fremmest en stribe helt almindelige mennesker under et helt ualmindeligt pres, og bogen giver på den måde et værdifuldt indtryk af krigen i Irak, som den ser ud i øjenhøjde for de amerikanske enheder. Den minder f.eks. læseren om soldaternes unge alder - de fleste faldne er under 25 år - og den viser krigen som monoton hverdag, som udmattelse, savn og sorg. Men altså også som latterliggørelse og ydmygelse af irakerne. Fotografierne i This is Our War kan på ingen måde sammenlignes med de famøse fotografier fra Abu Ghraib-fængslet. Men netop Abu Ghraib-fotografierne mindede os om, hvor skæbnesvangert det er at anspore til hån og degradering af 'fjenden' ved at kalde ydmygelse for heroisme og patriotisme.

This is Our War: A Soldier's Portfolio. Devin Friedman (red.), 29.95 dollar. Artisan

Fotoforum på GQ's hjemmeside: http://men.style.com/gq/features/landing?id=content_846

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her