Læsetid: 7 min.

En solhilsen til Klinsmann

Hvorfor Klinsmann er genial, Tyskland vinder VM, og de gamle fede, korrupte og magtfulde mænd får en afklapsning. Vi flytter til Tyskland, når han bliver kansler
30. juni 2006

Dette års VM er meget mere betydningsfuldt, end det plejer at være. Ikke bare inden for fodboldverdenen, men også inden for diskussionen om moderne ledelsesmetoder, og hvordan man optimerer medarbejdere til at yde en maksimal teamindsats for at nå et ekstraordinært mål.

Med sin insisteren på at behandle spillerne på det tyske landshold som voksne og ansvarsbevidste mennesker - og ikke som børn, som skal holdes i kort snor - sætter den tyske landsholdstræner Jürgen Klinsmann en ny standard inden for fodboldverdenen.

Fodboldverdenen er generelt utrolig autoritær, hierarkisk og patriarkalsk gammeldags i sin måde at forholde sig til ledelse og medarbejderpolitik på. Det er det, Klinsmann gør op med, når han giver spillerne fri i weekenden, så de kan se familien.

Og ved at insistere på at spillerne bruger PowerPilates/Stott Pilates og yoga i den daglige træning. Power Pilates/Stott Pilates er opkaldt efter canadieren Moira Stott og er en af de tre store Pilates-retninger. Udgangspunktet er de originale øvelser skabt af Josef Pilates. Øvelserne bliver løbende suppleret med den nyeste anatomiske og fysiologiske viden.

Systemet er ideelt såvel for trænede dansere og idrætsudøvere som for mennesker, der har brug for genoptræning, søger velvære, styrke og kropsbevidsthed.

Det tyske landshold arbejder sammen med det amerikanske firma Athletes Performance, hvis etiske mål er at forblive sande mod spillerne, og hvis mission er, at alle træningsteknikker, metoder og ernæringstilskud er ufarlige, lovlige og filosofisk korrekte.

Han er blevet kritiseret og gjort til grin i Tyskland på samme måde, som Ricardo blev det før 1992, hvor hans feriedrenge lavede Danmarks bedste fodboldresultat nogensinde. Hvis Klinsmann kan føre det tyske hold øverst på podiet, så må de gamle, sure mænd som Franz Beckenbauer og Sepp Maier åbent erkende, at de har taget fejl, og deres tid er forbi. Men at tro, at de gør det, er nok lige så naivt som at vente på, at høre Fogh være ærlig og selvkritisk i stedet for altid at svare: "Der er ikke noget at komme efter", samtidig med at han stirrer stift og lettere sindssygt frem for sig.

Seniorpolitik

Det er interessant at tænke over, hvordan Klinsmann har båret sig ad med at få motiveret Oliver Kahn til at vende på grønsværen og gå fra at være rasende og forsmået over ikke længere at være førstevalget i det tyske mål, til at træne sparketeknik med spillerne Bastian Schweinsteiger og Tim Borowski de sidste uger før VM. Det er en langt mere spændende diskussion i forhold til seniorpolitik end di-skussionen om, hvor mange år efterlønsalderen skal forhøjes med.

Klinsmann har åbenbart formået at skabe en anerkendende seniorpolitik, hvor der sker vidensdeling og erfaringsudveksling mellem generationerne.

Klinsmanns åbenlyse glæde over og opbakning til sit mandskab står i strålende modsætning til den Tjekkiske træner Karel Brueckners tonstunge poser i et opgivende ansigt. Som da Brueckner vendte ryggen til banen, da det gik rigtig skidt, fordi han accepterede Tjekkiets nederlag allerede i første halvleg, i mødet med Italien.

Opgøret mellem Klinsmanns moderne New Age-inspirerede ledelsesstil (som også Christian Stadil fra Hummel repræsenterer) og den argentinske træner José Pekermans traditionelle, autoritære ledelsesstil på fredag, bliver den egentlige finale.

Ved hjælp af resultatet kan Klinsmann stoppe diskussionen om, hvad han kan opnå med yoga, Pilates og anerkendende stil, frem for den magtbaserede måde at lede Argentinas hold på, som Pekermans stil er et udtryk for.

I en tid hvor fodbolden er ved at ryge ind i samme troværdighedskrise, som cykelsporten har befundet sig i siden Tour de France i 1997, er Klinsmanns initiativer og mod prisværdigt. 1997 var det år, hvor Pantani vandt. Det var det år, hvor doping og aftalt spil for alvor kom på dagsordenen i cykelverdenen. Efter at Berlusconi har brugt AC Milan til at blive præsident og gøre hele Italien til sit private forretningsimperium, og fire italienske klubber nu er anklaget for korruption og match fixing, fordi penge er blevet vigtigere end glæden ved spillet, er Klinsmanns dispositioner endnu vigtigere for troværdigheden i fodboldverdenen.

Klinsmanns mentale overskud, som bl.a. kommer af Pilates og yoga-dyrkning kan direkte aflæses på hans glæde og engagement i det smukke og underholdende ved fodbold som hans dispositioner udstråler. Ham kunne Helge Sander lære noget af, inden han næste gang skal præsentere et spareregulativ på uddannelsesområdet som en styrkelse af samme. Samtidig med, at Sander ikke afstår fra at benytte enhver lejlighed til i skåltaleform at fortælle om regeringens langsigtede satsning på Danmark som verdens førende land på videns- og forskningstunge produkter og ydelser. Det må sgu nogle gange være et job, hvor han må have brug for al sin mentale energi, for at ikke at bryde sammen i krampelatter over al det lort, han få lov til at lukke ud - samtidig med at han skærer ned og gør det modsatte af, hvad han siger. Og Socialdemokraterne er imens travlt optaget af at lufte det beskidte undertøj for åbent tæppe og pressen bruger alle ressourcer på at dække oppositionens interne frustrationer. Og befolkningen knokler med at ombygge køkkener for friværdien. Alle lukker øjne og opfører sig som individualistiske, forbrugsfikserede zombier.

Showing, not telling

Der vil for alvor ske noget, hvis Tyskland vinder dette VM, så lukker Klinsmann al diskussion om sin ledelsesstil og metoder ved at vise resultater som argument i stedet for tale.

Showing, not telling hedder det inden for litteraturvidenskaben og er præcis det modsætte af, hvad Lars Larsen gør i Jysk, hvor han på hjemmesiden fortæller om virksomhedens høje etiske mål, miljømæssige ansvarlighed og gode personalepolitik - og så samtidig presser de indiske underleverandører til at producere så billigt, at produktionsmåden gøre mennesker syge og sviner miljøet til.

Det er også præcis det modsatte af, hvad Fogh gør, når han igen og igen påstår, at regeringen fører en medmenneskelig og ansvarlig politik over for de svageste grupper, samtidig med at Rådet for Socialt Udsatte i deres rapport fra 12. januar 2006 skriver om undersøgelsen af ændringer i den kommunale og amtskommunale indsats over for de socialt udsatte grupper for 2005-2006, at der "igen i år er en stagnation i indsatsen. Det betyder, at der nu for andet år i træk er tale om en stagnation trods regeringens tilkendegivelser af, at ville prioritere indsatsen over for de svageste grupper. Rådets formand udtrykker frygt for konsekvenserne af den forestående sparerunde, som finansministeren og indenrigs- og sundhedsministeren har anmodet kommuner og amter om at gennemføre i forhold til 2006 budgetterne".

Klinsmann og de tyske drenge med Klose og Podolski i spidsen viser, at retoriske fordrejninger og spindoktors tunede kommunikationsstrategier ikke kan erstatte ærlighed, intellekt og evnen til at levere resultater, når der er brug for det.

Kvartfinalen mellem Argentina og Tyskland er den symbolske finale. Den potentielle semifinale mellem Italien og Tyskland kan Tyskland også sagtens vinde. Italienerne er en flok individualistiske primadonnaer, der ikke tænker på holdet, men på egne succéskriterier. Det så vi i kampen mellem Italien og Tjekkiet i den sidste puljekamp, hvor italienernes filmen var ynkelig og de misbrugte oplagte målchancer, fordi de hellere vil skyde selv, end give en medspiller chancen.

Kampen mellem Italiens træner Marcello Lippi og Klinsmann er en kamp mellem to af de mest toneangivende i kampen om ledelsesstrategi og foldboldens sørgelige forandring til lyssky forretning.

Vi heppede på Ghana

Først heppede vi på Ghana i 1/8-finalen mod Brasilien i tirsdags. Ghana viste sig som et sammenspillet hold fuld af gå på mod, men den manglende erfaring viste sig ved, at de ikke fik udnyttet ikke bare en af de mange, mange målchancer de spillede sig frem til. Brasilien, som nærmest blev pebet ud af banen trods en sejr på tre mål viste deres arrogance ved at Ronaldo og Ronaldinho gik rundt og snakkede med hinanden og signalerede, at de på ingen måde regnede det undertippede ghanesiske hold The Black Stars for noget. Brasilianerne fik dog afviklet kampen på en overlegen facon og udnyttede deres chancer effektivt.

Men tænk nu hvis finalen var blevet Tyskland vs. Ghana. Tænk, hvis et debutanthold i VM-sammenhæng ved hjælp af: vilje, sammenspil og en træner, der hele tiden troede på holdet og blev ved med at understrege, at det var et hold uden de store stjerner, men som til gengæld havde spilleglæde og sammenhold, kunne vinde VM? Så ville det for alvor give rystelse i grundlaget inden for FIFA og ledelsesstil i erhvervslivet. Men det ville nok have været for meget at forlange, at Klinsmann kunne være strategisk langtidstænkende og erkende, at han for for alvor at vinde en sejr for argumentet om, at fodbold for at udvikle sig, skal satse på spilleglæde og god underholdning frem for semi-fascisme, magtbegær og grådighed, burde have ladet Ghana vinde i finalen.

Vi gætter på at finalen kommer til at stå mellem Tyskland og Brasilien. Det er to spilleglade hold, som begge leverer flot fodbold. Forskellen er, at brasilianerne er individualister og ikke er meget for at skabe chancer for hinanden men hele tiden søger chancen selv. Tyskerne derimod stå for sammenhold, intelligent sammenspil og kampgejst. De skal have lov at vinde i år, så Klinsmanns trænerstil og ideer for alvor kan slå igennem.

Vi flytter til Tyskland, når Klinsmann bliver kansler.

PS: En solhilsen er en yoga-øvelse. For yderlige oplysninger se www.athletesperformance.com som er firmaet, der i samarbejde med Klinsmann har gjort det tyske landshold topfit og i stand til at klare en VM slutrunde uden skader.

Mette Holck er cand. mag. i litteraturvidenskab og retorik. Jens Ewerling er salgschef

Tyskland spiller i eftermiddag kl. 17.00 kvartfinale mod Argentina. Kampen vises direkte på DR1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her