Læsetid: 3 min.

Solidaritetsklausul overvejes i EU's gasforsyning

De nye østeuropæiske EU-lande er stærkt afhængige af russisk gas. Det øger presset for, at Bruxelles får mere kontrol over de enkelte landes gaslagre
4. januar 2006

BRUXELLES - EU-Kommissionen overvejer i den kommende tid at genoplive et tidligere forkastet forslag om en solidaritetsklausul i europæisk naturgaspolitik.

Målet er at undgå en situation, hvor lagre tømmes i nogle medlemslande, uden at andre er forpligtede til at træde hjælpende til. Men en sådan solidaritetsklausul, eller musketer-ed, betyder også, at de enkelte lande mister suverænitet over deres gaslagre. Og det var netop en del af forklaringen på, at forslaget oprindelig blev stemt ned af medlemslandene.

"Situationen har ændret sig siden 2001. De 10 nye medlemslande, som kom ind i 2004, er afhængige af russisk gas. Vi vil formentlig finde det meget nemmere nu at få medlemslandene til at godkende en sikkerhedspolitik for leverancen," siger en kilde til Ritzau.

Det kan også betyde, at de enkelte lande skal oprette minimumslagre af gas. Tankerne kommer forud for dagens møde i EU's såkaldte gaskoordinationsgruppe. Den består af medlemmer fra alle 25 lande, samt repræsentanter for Europas gasindustri - både aftagere og leverandører. Endelig ventes de stridende ukrainske og russiske gasleverandører, hhv. Naftagas Ukraine og Gasprom, også at vise sig.

Russerne er beklemte

Kommissionens cheftalsmand, Johannes Laitenberger, var i går meget tilbageholdende i sine udtalelser og kunne ikke give noget overblik over, hvor alvorlig situationen er i de enkelte lande. Det fås først, når de 25 lande i dag oplyser om deres individuelle forbrug, lagre og produktion.

"Der er ingen umiddelbar krise i EU, men sagen understreger betydningen af spørgsmålet om en fælles europæisk tilgang til energispørgsmål," sagde Laitenberger på et pressemøde.

Han pegede på, at kommissionen arbejder på at få et udspil til en fælles energipolitik klar til et EU-topmøde den 23. og 24. marts: "Det er svært at sætte yderligere fart på noget, som allerede har fuld fart på," sagde han.

I øvrigt, lyder en insidervurdering i Bruxelles, er det snarere russerne end EU, som er beklemt af situationen. 40 procent af den russiske statskasses indkomst kommer fra gas, og det tab kan Rusland ikke holde til i længere tid.

Spørgsmålet er så, hvor meget Rusland har fået ud af sit gas-diplomati. Ledelsen i Kreml har på den ene side sendt et klart og utvetydigt budskab lige ind i Europas hjerte, lyder en vurdering. Omvendt har Rusland vist sig som en ustabil leverandør, der forsøger at splitte EU's 25 lande.

Ny debat om atomkraft

Bekymringen er særlig stor i Østeuropa, der ønsker større solidaritet. I går konstaterede den ungarske ministerpræsident, Ferenc Gyurcsany, ifølge AFP, at "forsyningskilden stadig er i hænderne på få lande", og at gasstriden er "et sikkerhedsspørgsmål". Regeringerne i Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovakiet er i færd med at finde en fælles holdning, som kan få dem til at fremstå som en blok internt i unionen.

I det meste af Europa har gasstriden sat gang i debatten om atomkraft. Men EU-Kommissionen maner til besindighed, for a-kraft øger blot behovet for uranleverancer fra lande, der er mindst lige så ustabile som Rusland.

I stedet søger EU at få indført bindende solidaritetsklausuler fra alle leverandør- og transitlande, således at et afbrud i forsyningen af gas fra én side kan opvejes af øget leverance fra anden side.

Norge bryster sig i disse dage af at være en sikker leverandør, og Ukraine tog på det seneste EU-topmøde endnu et skridt hen imod en bindende aftale. Også Tyrkiet og Moldova har ansøgt, og noget lignende menes på vej for Algeriet, Marokko og Tunesien. Til gengæld for løfterne får deltagerlandene EU-penge til investering i deres energinet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her