Læsetid: 8 min.

Sommeren er sæson for vold i Marielyst

'De cirka 10 unge kommer i klammeri med en mand, som de slår ned. De bliver efterfølgende ramt af en form for blodrus og slår alt og alle ned.' Hver sommer ændrer feriebyen Marielyst på Falster karakter, når mørket falder på, og barerne åbner
10. august 2005

"Rikke!"

Aftenen er blevet sort i feriebyen Marielyst på Sydfalster og fra fortorvet på hovedgaden Marielyst Strandvej flækker en skinger pigestemme luften.

"Pas på, du ikke bliver voldtaget," råber den.

Stemmen tilhører en ung pige. Med svømmende øjne og en ølflaske i hånden holder hun øje med sin veninde, der fletter fingre med en fyr på det modsatte fortorv.

I Marielyst, Østdanmarks svar på den jyske partyby Løkken, nærmer klokken sig midnat, og rækken af barer langs strandvejen er ved at blive fyldt op af unge. De kommer fra hele Danmark for at feste, danse og drikke, ligesom de har gjort sommeren igennem, lige siden industriferien begyndte, men denne aften er alligevel en ganske særlig aften. På mandag er ferien endelig forbi, så i aften er sidste udkald for en sommerbrandert eller en ferieflirt. Dermed slutter atter en sæson i Marielyst, der vanen tro har budt på slagsmål, ballade og fordrukne unge, og derfor også har givet Nykøbing politi masser at lave.

"Man skal ikke gå alene rundt her," som 19-årige Nick fra Nykøbing, siger.

Han og de to venner Malte, 20 år, og Jesper, 19 år, har gået i byen i Marielyst hele sommeren. De er altid mindst tre, når de går i byen sammen, for ellers risikerer man at få bank.

Marielyst, der ellers er et fredeligt turistmål, som lokker med sandstrand og sydlandsk caféstemning på strandvejen - i folkemunde kaldet Torvet - forvandler sig nemlig brat, når mørket falder på, og barerne åbner. Så bliver badebolde, familieidyl og udendørs cafefrokost skiftet ud med druk, diskoteker og vold. Og dét i en sådan grad, at hver sommer kan byde på sin helt egen tragedie.

I 1999 blev en 11-årig pige brutalt voldtaget og næsten kvalt til døde på standen. I sommeren 2003 blev en 19-årig mandlig gymnasieelev, der var på ferie med vennerne på Marielyst Camping for tredje år i træk, voldtaget på en grussti tæt ved Torvet. Sidste sommer blev arveprins Knuds barnebarn, komtesse Feodora af Rosenborg, forsøgt voldtaget på en parkeringsplads af en mand iført en t-shirt med superman-logo på brystet. Og denne sommer har bl.a. medført, at gåsen Gustav, Pensionisthøjskolens maskot, en juli-nat blev pint ihjel.

"De hev fjerene af den, mens den var levende, og tæskede den, til den døde," fortæller Jesper.

Unge og meget fulde

Gåsemordet fik en del Marielyst-borgere til at kræve akut forandring, mere politipatruljering og færre værtshusbevillinger i feriebyen. For ikke nok med at de triste begivenheder giver Marielyst dårligt ry, det er også dårligt for forretningen, sagde forstanderen på højskolen til de lokale medier som reaktion på Gustavs død.

Balladen og nattelarmen fra de unge betyder nemlig, at nogle feriegæster i denne sæson simpelthen har valgt at tage hjem før tid.

De natlige begivenheder har dog ikke skræmt Jesper, Malte og Nick fra at gå i byen i Marielyst. Denne aften begynder med et par fadøl på værtshuset Larsens Plads, der allerede er pakket tæt af unge, der drikker og synger karaoke indenfor. Jesper, Malte og Nick har sat sig uden for ved cafebordene med udsyn til Torvet, hvor små grupper af unge drikker øl og biler cruiser rundt og tjekker stemningen ud, mens bussen fra Nykøbing læsser endnu kuld unge af på parkeringspladsen.

"Kender I en eks-kæreste," spørger en pige med svømmende øjne de tre fyre, efter hun er stået af bussen, er gået direkte mod Larsens Plads og har fået øje på fyrene.

"Jeg mener, har I en eks-kæreste - sådan én, som virkelig, virkelig er en spasser? Jeg har lige kørt i bus med en, der sagde, at jeg ligner Barbie. Men han ligner altså selv Action Man. Ha."

De tre svarer hende ikke. Måske er hun en tand for ung. Mange af de unge, der går i byen i Marielyst, er nemlig meget unge.

"Prøv lige at kigge derind," siger Malte og nikker mod Larsens Plads' store vinduesparti, der dugger.

"De er yngre end min mindste lillebror," siger han.

Han peger et par piger ud: "De der, de er ikke mere end 14 år."

Gæsternes meget unge alder er et tilbagevendende tema i Marielyst. Eller rettere: kombinationen af gæsternes unge alder og deres store indtag af alkohol. Senest har øens viceborgmester krævet, at der skal indføres strengere kontrol med restaurationernes udskænkninger til unge under 18 år. Det er sket efter, TV 2 Øst har kørt en række reportager fra Torvet med afsløringer af, hvor nemt det er, at få serveret alkohol, når man er mindreårig, krydret med interview med meget fulde 15-årige piger uden for diskotekerne.

Gæsternes unge alder går også igen i politirapporterne fra Marielyst. I juni blev en 13-årig dreng anholdt for vold uden for diskotek Motown lige ved siden af Larsens Plads. Som Ekstra Bladet skrev næste dag:

"13 år var drengen, som, kort før håndjernene klappede, havde gennembanket en tre år ældre ung mand så læsterligt, at han måtte flygte ind på værtshuset og ringe efter hjælp hos ordensmagten."

Motown er også næste stop for Jesper, Malte og Nick på Marielyst-ruten.

Hættetrøjer forbudt

Mens de tre fyre har drukket fadøl ved siden af, er en lind strøm af unge gået ind og ud af diskotek Motown, hvor man ikke må komme ind, hvis man har hættetrøje på, synlige tatoveringer, kasket eller halskæder af massivt metal. Den slags uniformering har kun ét formål: At vise at man hører til en gruppe med en vis slagfærdighed, mener Motowns ejer, Jon Krogh.

"Når man klæder sig sådan, signalerer man også: "Du får nogen på hatten, hvis du fucker med os," forklarer han.

Derfor må Nick tage sin hættetrøje af, inden han kan betale de 30 kroner i entre og få et stempel på højre hånd, der også giver ret til en shot indenfor i Motowns neonlilla belysning. Her gejler en DJ publikum op.

"Hvordan har I tænkt jer at score hinanden i aften på den måde dér?" råber han ved synet af et dansegulv, der er fyldt med piger, og en bar, der er fyldt med drenge.

Lokalet er småt og indrettet i bedste Ibiza-party-stil. I hjørnerne hænger palmeblade, på gulvet er der strøet strandsand, og møblerne er flettet af bambus. Ved bordene sidder drenge i hængerøvsbukser og piger med store barme i nedringede bluser og bare maver.

Motown var et af de steder, TV 2 Øst filmede i sine Marielyst-reportager om fordrukne mindreårige. Og det går Jon Krogh på.

"Vi har en vis opdragende funktion," siger han, "folk på 25 år ved godt, hvordan de skal opføre sig, når de er i byen, men de yngre skal først til at lære det."

Efter en sæson med Motown er Jon Krogh nu begyndt at spørge sig selv, hvor de unges forældre egentlig er henne i hele diskussionen om unge, druk og slagsmål.

"Forleden samlede jeg en pissefuld 14-årig pige op ude på gaden, hvor hun lå sanseløs af druk. Men da jeg fandt frem til hendes forældres telefonnummer og ringede for at sige, at de nok burde komme og hente hende, så gad de ikke!" fortæller han.

Nogle af de unge, Jon Krogh er stødt på, kommer fra København. De er taget hele vejen til Marielyst for at feste, og deres forældre afviser af hente dem midt om natten. Derfor har Jon Krogh måttet ringe til politiet i stedet.

Diskoteksejeren er også lettere rystet over, hvad han iagttager i gadebilledet i det hele taget.

"For to weekender siden kom jeg kørende ned ad gaden og så en gruppe drenge, der var vel en 13-14 stykker, som stod et skummelt sted. Foran dem stod så de her to piger, der højst var 14 år og viste deres bryster frem. Og så er det, jeg tænker: Hvad foregår der? Hvor er de forældre henne?"

Tilfældig vold

I aften er Motown for kedeligt for Jesper, Malte og Nick. De sætter i stedet kursen mod Dr. Emils, et diskotek for enden af Torvet, hvor man skal være 18 år og vise id for at komme ind.

"På den her strækning går man aldrig alene mellem klokken 22 og seks," siger Nick.

Normalt, fortæller han, kører der et par politibiler rundt i tidsrummet, men når politiet ikke lige er der, kan det let gå galt, for så kommer der måske en gruppe fyre, der vil provokere. Forholder man sig passivt, kan man måske slippe for bank. Bedre er det, hvis de får indtryk af, at man har mange venner, der kan komme til i løbet af ingen tid.

"Dem, der har det værst, er nok dem udefra," siger Malte. Jesper nikker.

"Forleden var der nogle uskyldige tyskere, der fik tæsk af nogle indvandrere fra Næstved."

Voldtægter er også et problem, fortæller de.

"Der er et par stykker hvert år," siger Nick, "sidste år var der en pige, der blev voldtaget med en kæp, og bagefter gik de amok på bilerne i gaden."

Ballademagerne kan være hvem-som-helst. Det kan være 'Nykøbing-mod-Nykøbing', som fyrene siger, eller det kan være unge fra Sjælland, der tager til Marielyst og pisser territorium af over for både turister og de lokale. Meget af den vold, som foregår i Marielyst, er temmelig tilfældig. Den begynder med en lille provokation og kan udvikle sig næsten helt grotesk, som i juni, da ti unge pludselig angreb tilfældige forbipasserende, der både fik blå øjne og brækkede næser. Efterfølgende forklarede en lokal politimand episoden med ordene: "De cirka 10 unge kommer i klammeri med en mand, som de slår ned. De bliver efterfølgende ramt af en form for blodrus og slår alt og alle ned."

Klokken har nu passeret det magiske to-tal, hvor stemningen i Marielyst for alvor blusser op. Lige nu sætter den sig som en sitren i luften foran Dr. Emils, hvor Jesper, Malte og Nick venter på at komme ind.

En dørmand i sort jakke er ved at puste sig op foran en sort fyr, hans kæbemuskler spændes og et øjeblik bliver man næsten i tvivl om, hvem af de to, der egentlig kører en stemning op.

"Du er ikke velkommen her, sir," siger dørmanden - med tryk på 'sir' til fyren.

Imens vrænger en pige i køen munden nedad. "Jeg har ikke id med, og Celine har ikke id med," klager hun højlydt.

Heller ikke Jesper har sit id med og uanset Maltes forsøg på at bløde dørmanden op, må Jesper blive uden for. Han bander højlydt, mens han trasker rasende tilbage ad strækningen, hvor man aldrig går alene.

Lidt efter følger Malte og Nick efter, og trioen ender på Cafe Himmelblå. Sidste Marielyst-aften skal fejres med maner, så Malte bestiller en hel bakke med røde Cult Shakers. Udenfor cruiser biler videre. Ungpigeøjne svømmer, og flasker tømmes. Om også denne nat vil ende i tilfældets blodrus, eller om Marielyst vil slutte sæsonen med en voldsfri aften, vil kun morgendagens politidøgnrapporter kunne afsløre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her