Læsetid: 3 min.

Spacetrucking

Joss Whedons 'Serenity' er en underholdende og genrebevidst rumwestern med en snert af samfundskritik
25. november 2005

De fleste troede, at det var slut, da Fox for et par år siden besluttede sig for at trække stikket ud på Joss Whedons dyrt udseende scifi-tv-serie Firefly efter kun én sæson. Men nu er besætningen ombord på rumskibet Serenity, en broget forsamling mænd og kvinder af den rette støbning, tilbage i en spillefilm, der bærer rumskibets navn - og hvis der er retfærdighed til, bliver serien enten genoplivet eller fortsat i endnu en film. Firefly blev, efter aflysningen, lidt af en kultsucces rundt om i verden, og det er ikke svært at forstå seriens og filmens blanding af scifi, action, spænding, humor, kærlighed og højt drama taget i betragtning.

Vi befinder os et godt stykke ude i fremtiden, hvor kaptajn Mal (Nathan Fillion) og hans besætning af hæderlige fribyttere, tidligere soldater i en oprørshær, tjener til dagen og vejen ved at stjæle fra den magtfulde Alliance, der regerer i universet.

Tyskklingende
Om bord på Serenity er også den unge kvinde River (Summer Glau), som vi i begyndelsen af filmen ser blive befriet fra et af Alliancens laboratorier af sin lægebror, Simon (Sean Maher).

River er i sig selv et respektindgydende våben, frygtet af Alliancen, fordi hun i sin plagede bevidsthed gemmer på en hemmelighed, der kan gøre livet besværligt for den. Altså må hun standses, og i hælene på hende og Serenity er en af Alliancens nådesløse agenter (Chiwetel Ejiofor), der er farlig, fordi han fuldt og fast tror på, at det, han og Alliancen gør, er det rigtige.

Man behøver ikke at have set Firefly for at kunne nyde Serenity, men det hjælper bestemt, ikke mindst fordi handlingen i filmen så at sige løber parallelt med serien og derfor i vid udstrækning bygger videre på og afrunder hændelser og personer, som tegner serien.

Ingen tvivl om, at Whedon - der også står bag den vellykkede teenage-horrorserie Buffy the Vampire Slayer - kender sin Star Wars, Alien, X-Files, Robert Heinlein, William Gibson og Matrix og samtidig har haft lyst til at skabe sin egen mytologi, sit eget fremtidsunivers fuld af kulturer, religioner og folkeslag. En energisk blanding af gammelt og nyt, et kulørt, dystopisk samfund, hvor anstændige mennesker må kæmpe for ikke blot egne liv, men også alle andres, for deres tro, retten til at stille spørgsmål og en sandhed, der er ilde hørt hos magthaverne, som påstår at have patent på samme.

Det er ikke tilfældigt, at der er lidt nationalsocialisme over Alliancen, de uniformer, som dens soldater bærer, de tyskklingende navne, dens rumskibe har, og de grimme metoder, den benytter sig af i et forsøg på at udrydde sine fjender.

Rumwestern
Hvis man skal kritisere Serenity for noget, er det, at den visuelt og især dramaturgisk indimellem minder lidt for meget om et spillefilmslangt afsnit af tv-serien. Det går stærkt, og der er ikke meget tid til at dykke ned i hverken personer eller mytologi, hvorfor man sidder ganske forpustet tilbage, da det er slut. Joss Whedon har tydeligvis ønsket at afslutte meget i en film, som kunne gå hen og blive det sidste, man så til folkene på Serenity. Samtidig lægges der dog også op til en fortsættelse.

Men Serenity er trods alt solid og genrebevidst underholdning - en funky rumwestern med et usædvanligt, cool soundtrack og en snert af samfundskritik - hvis man ellers overgiver sig til universet og dets logik. Tilmed er det er ganske forfriskende at se så mange mere eller mindre ukendte og kompetente skuespillere i hovedrollerne, hvilket selvfølgelig har at gøre med, at de alle er rejst med fra tv-serien.

Forhåbentlig kan den inspirere et dansk selskab til at udsende Firefly på dvd

Serenity. Instruktion og manuskript: Joss Whedon. Amerikansk (Palads og CinemaxX i København og en håndfuld biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her