Læsetid: 2 min.

Spændende og spændstigt

21. september begynder fjerde udgave af Copen-hagen International Film Festival. I går blev programmet offentliggjort
4. september 2006

"145 film, der gør indtryk", står der på forsiden af Copenhagen International Film Festivals programavis for 2006, som blev præsenteret i går. Teksten er skrevet hen over billedet af en mand, der sidder i en biograf og tydeligvis har set noget, der har gjort stort indtryk på ham. I hvert fald står hans hår lige i vejret.

Det er selvfølgelig lidt af en påstand, som CIFF dér kommer med, men umiddelbart ser programmet for dette års festival faktisk mere spændende og spændstigt ud end de foregående år. Det er ikke noget, jeg kan sætte ord på, det er blot en fornemmelse, jeg har efter at have bladret programavisen igennem et par gange.

Triers nye

Festivalens store scoop, som kan være med til at sætte CIFF på det i forvejen overfyldte filmfestivalverdenskort, er naturligvis verdenspremieren på Lars von Triers nye film, Direktøren for det hele, der er en komedie - og skulle være ret morsom - med Jens Albinus, Peter Gantzler og den islandske filminstruktør Fridrik Thor Fridriksson på rollelisten.

Triers navn er trods vigende billetsalg i Danmark stadig et af de hotteste på verdens filmscene. Og hans nye film skal nok gøre indtryk og trække nogle af de filmjournalister og opkøbere til CIFF, som er så vigtige for, at en filmfestival kan få et internationalt liv.

Det var én film, så er der kun 144 tilbage.

Jeg har set to af de 10 film, som skal konkurrere om CIFF's hovedpris, Den Gyldne Svane, og jeg har hørt om en del af de øvrige otte. Det lover godt og dækker geografisk det meste af det Europa, som festivalen fokuserer på - også den østlige del, hvor der virkelig sker ting og sager. Resten af programmet er delt ind i tematiske underserier, der blandt andet er dedikeret til nogle af filmkunstens mestre, Ken Loach, Raoul Ruiz, Nanni Moretti og ikke mindst ungarske István Szabó, der ligesom sin britiske kollega, Stephen Frears, gæster festivalen og giver en masterclass. Og det er kun to af festivalens seminarer og mød-filmskaberne-arrangementer.

Der er en New Perspectives-serie med en række film af debuterende instruktører, en Panorama-sektion, der favner meget bredt, og en hyldest til den største danske instruktør nogensinde, Carl Th. Dreyer. Untold Stories omfatter film, der som navnet antyder, fortæller historier, som ikke er blevet fortalt før: Shooting Dogs om folkemordet i Rwanda; Days of Glory om de nordafrikanske soldater, der under Anden Verdenskrig kæmpede i den franske hær, men blev behandlet som skidt; Heading South om modne kvinders sexturisme i Haiti.

Der er også en serie med film, der har haft succes på andre festivaler verden over, og en med film, der er blevet store succeser i deres hjemlande. Således et lille udpluk af de 145 film, der bliver vist på årets Copenhagen International Film Festival.

www.copenhagenfilmfestival.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu