Læsetid: 2 min.

SPD har fundet en ny formand

Matthias Platzeck skal føre de tyske socialdemokrater ud af krisen. Regeringsforhandlingerne mellem SPD og CDU-CSU fortsætter
3. november 2005

I lyntempo forsøger de tyske socialdemokrater at lægge deres lederkrise bag sig.

Mandag eftermiddag meddelte partiformand Franz Müntefering, at han ikke ønsker genvalg, og allerede i aftes blev den 51-årige Matthias Platzeck nomineret til posten som ny formand.

Efter planen bliver han valgt under SPD's landsmøde i Karlsruhe om halvanden uge.

Matthias Platzeck er ministerpræsident i den østtyske delstat Brandenburg, der omgiver Berlin. Fra alle sider af partiet bliver hans nominering modtaget med glæde, og selv fra CDU-CSU lyder der ros. Især fremhæves hans evne til samarbejde og dialog.

Matthias Platzeck er i Brandenburg leder af en socialdemokratisk-konservativ koalition og har dermed god øvelse i at holde sammen på en bred - og ikke altid enig - samlingsregering.

Han er så god til at fremme samarbejdet, at nogle ligefrem har beskyldt ham for at være profilløs.

Fulgte fars råd

Matthias Platzeck kom ind i politik via den østtyske borgerretsbevægelse i 1990. Sit politiske ståsted har han beskrevet som socialdemokratisk-grønt med konservative træk.

Efter forbundsdagsvalget den 22. september var han en kort overgang på tale som tysk udenrigsminister, men han afviste tilbuddet, fordi han hellere ville gøre sit arbejde i Brandenburg færdig.

Første gang nationen fik øjnene op for Matthias Platzeck, var under Oder-flodens store oversvømmelser i 1997, da han organiserede katastrofehjælpen med overbevisende effektivitet. Siden har han haft tilnavnet 'Digegreven'.

Platzeck blev en af kansler Gerhard Schröders nærmeste fortrolige og støttede dennes reformagenda uden forbehold. Trods den hårde folkelige modstand mod reformerne i især Østtyskland lykkedes det ham at gøre SPD til delstatens største parti ved valget 2004.

Posten som partiformand vil være opfyldelsen af det råd, Platzeck fik af sin far, da han trådte ind i SPD for ti år siden:

"Hvis du absolut skal være medlem af et parti, så forsøg at blive dets formand," sagde faderen.

Under forhandlingerne om et regeringsgrundlag for en konservativ-socialdemokratisk koalitionsregering bestræber både SPD og CDU-CSU sig på at levere optimistisk nyt.

Parterne er blevet enige om en erhvevsskattereform, der skal sætte skub i produktion og investeringer.

Planen om at nedbringe Tysklands enorme offentlige underskud fyldes også langsomt med indhold: Regeringen agter at skrabe de manglende 35-43 milliarder euro sammen ved hjælp af lige dele besparelser og skattestigninger, forlyder det. Under overvejelse er bl.a. en omstridt momsforhøjelse på to procentpoint.

Uro i Bayern

Mens SPD synes at have fået sin lederkrise under kontrol, er der udbrudt svær uro i det konservative, bayriske CSU.

Bayerns ministerpræsident og CSU-formanden, Edmund Stoiber, meddelte efter Franz Münteferings afgang mandag, at betingelserne for en koalition nu havde ændret sig så meget, at han ikke længere kunne være med.

I stedet for at påtage sig posten som økonomiminister under Angela Merkel (CDU), vendte han hjem til München, hvor valgkampen mellem partiets to kronprinser ellers var godt i gang. Generationsskiftet i CSU er aflyst, til manges store ærgelse.

Med sit pludselige holdningsskifte har han undergravet sin autoritet, mener flere ledende CSU-medlemmer.

"En stor del af parlamentsgruppen har taget afsked med Stoiber," siger et unavngivent medlem af CSU-gruppen i Bayerns delstatsparlament til avisen Süddeutsche Zeitung.

"Vi har intet at bruge ham til her."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu