Læsetid: 2 min.

Spermbulimikerens sejr

Dramatikeren Aleksa Okanovic påtager sig rollen som Jess Ørnsbos grufulde arvtager i grum karikatur over den danske kernefamilie. Nu med samtalekøkken...
21. februar 2006

Grimheden griner igen i dansk teater! Den 32-årige, serbisk-danske dramatiker Aleksa Okanovic hælder grufuldheder ud om familien Danmark i 'Diamond/Dust/Shoes' - grumt som hos den garvede Jess Ørnsbo, komisk som hos den jævnaldrende Thor Bjørn Krebs. Resultatet er en forrygende afdækning af danskernes hadefulde familiesammenhold: Mor er altædende diva, far er fordrukken underhund, storesøster er pilleforurenet psykiateroffer - og lillesøster slubrer sperm, som andre sutter cola...

Aleksa Okanovic har en vidunderlig distance til den danske kernefamilie - og får endda plads til små, teaterhistoriske satireglimt undervejs. Konkret har forfatteren et talerør i stykkets narcissistiske, mandlige gæst, der magnetiseres af familien Danmarks kvinder - i den tro, at han udnytter dem ved at studere dem og spejle sig i dem. Om han er naiv? Ja, selvfølgelig.

Den 31-årige Per Smedegaard har instrueret dette frustrationsinferno med fin sans for gæstens iagttagende og sært smerteløse position i dette familiehelvede. Og han fanger og forstørrer tusindvis af hverdagsklicheer i Nikolaj Heiselberg Traps henrettelsesparodi på et samtalekøkken anno 2006: Lyden af en mikrobølgeovns pling bliver aldrig den samme efter denne forestilling.

Dynamit i munden

Og sikken de spiller på Café Teatret! Ditte Gråbøl stikker ben frem som liderlig skuespillerstjerne med forførende rode-i-håret-hænder. Claus Flygare sænker blikket og lader flasken skure mod skægget og ungdomsminderne om revolution. Og Ninna Cederholm og Heidi Colding-Hansen er næsten skræmmende autentiske som søsterpar: Ninna Cederholm som den kontaktpanisk cardigankvinde med trang til forlovelsesring og nye sko - og Heidi Colding-Hansen som overintelligent spermbulimiker med trang til bekræftelse og til overhovedet at kunne mærke noget som helst. Her er dynamit et beskedent ord, og Heidi Colding-Hansen tager gerne sprængstofstængerne i munden. Også når den fascinerende forførende Nicolai Dahl Hamilton med gammelmandsblikket og teenagerkroppen påtager sig rollen som uforsikret leverandør.

Så pas på! Skuespillerne spiller diamanterne ud af replikkerne og liderligheden ud gennem huden. De skåler, og de brækker sig - og du skriger af grin, også selv om du genkender det meste et sted i din fortrængningsbunke.

Og pludselig er der gået to timer, og du vil føle dig aldeles forladt og alene - midt i dit eget, forbandede samtalekøkken!

'Diamond/Dust/Shoes' (2006) af Aleksa Okanovic. Instruktion: Per Smedegaard. Scenografi: Nikolaj Heiselberg Trap. Café Teatret til 11. mar.

www.cafeteatret.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her