Læsetid: 3 min.

Spin spin spin

25. marts 2003

»Véd du, hvorfor programmet ikke blev til noget? Fordi jeg ringede til dem og sagde, at nu må de kraftedeme tænke sig om!«
Statsminister Foghs spindoktor, Michael Kristiansen, forklarer i B.T. lørdag, hvorfor et regeringskritisk indslag blev sløjfet i DR P1’s magasin ‘’Mennesker og medier’

ET KIG IND i spindoktorens laboratorium: Han prøver at pode en historie på medierne, men når historien gror i en anden retning, end han bryder sig om, søger han at flå den op med rode og bortskaffe den, så sporene skjules efter doktoren og hans virksomhed.
Den seneste afsløring af en sådan gehejme geskæftighed er udløberen af et begivenhedsforløb, der startede sidste tirsdag. Dagbladet Information havde fået tilbudt et interview lavet af Michael Ulveman, chef for det, der nu kalder sig Dagbladenes Bureau, men som indtil for nyligt hed Den Liberale Presse og således røbede sin tilknytning til partiet Venstre.
Interviewet var med en anonym irakisk videnskabsmand, der i midten af 1990’erne hoppede af til Vesten. Han udtalte sig om Saddam Husseins planer om brug af kemiske og biologiske våben. Dette interview afslog Information at bringe, fordi bladet mente, at det ikke bragte nye oplysninger, og at kildens troværdighed var diskutabel.
Andre aviser – bl.a. Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten – valgte at trykke det.

NUVEL, EN SÅDAN udvælgelse af stof foregår hver dag. At aviser vælger forskelligt, bidrager til det samlede mediebilledes alsidighed.
Men bureauchef Ulveman må have valgt at berette om Informations beslutning til statsministerens spindoktor Michael Kristiansen, for han lod oplysningen gå videre til journalisten Egon Balsby, der står for P1’s magasin ’Mennesker og medier’, et angiveligt kritisk program om mediernes virksomhed.
At Michael Kristiansen var ophav til oplysningen om Informations beslutning, kom til at fremgå af den samtale, Balsby havde med Informations chefredaktør, David Trads, om at deltage i en båndet telefondebat med Ulveman om bladets beslutning om ikke at bringe interviewet. Båndoptagelsen skulle bruges som opvarmning til en studiediskussion om redaktionel prioritering under Irak-krigen.
Og interviewet blev båndet. Chefredaktør Trads oplyser, at han under optagelsen sagde:
»Dette er i virkeligheden en propagandakrig. Det kan vi lige så godt sige ærligt. Dette indslag, Egon Balsby, er jo kun blevet til, fordi du har fået at vide af Michael Kristiansen, at jeg har afvist denne historie. Og at jeg derved forsøger at undertrykke historier, som er Saddam-kritiske.«
Chefredaktør Trads fik også brugt ord som »skandale«. Uanset at forløbet af telefoninterviewet blev et noget andet, end dets planlæggere formentlig havde forudset, gav Balsby tilsagn om, at det ville blive bragt i udsendelsen fredag kl. 13.

MEN HA HA, det blev det slet ikke. Forklaringen ligger i det øverst anførte citat fra Michael Kristiansens ordstrøm til B.T. Statsministeriet var hastigt underrettet om det fejlslagne anslag, og det foranledigede spindoktoren til telefonopringningen med påbudet til radioen: »Nu må de kraftedeme tænke sig om.« Og hvad var det, radioen skulle tænke på? Ifølge Kristiansen til B.T.:
»Hvad er det for en form for journalistik, hvor journalisten røber sine kilder? Hvis nogen skulle være sur i denne sag, er det mig. Fordi en journalist fra DR ikke kan finde ud af at overholde sin kildebeskyttelse.«
At Kristiansen ikke for alvor er sur på Balsby, fremgår dog af, hvad han mere har at sige til B.T.:
»Hør nu her. Jeg er privat meget gode venner med Michael Ulveman og med Egon Balsby. Må jeg ikke længere snakke med mine venner?«

OGSÅ DEN ANGIVELIGT mediekritiske Balsby dækker sig bag forklaringen om kildebeskyttelse af Kristiansen. Indslaget blev pillet ud – forklarede Balsby i lørdags til denne avis – »fordi vi i forbindelse med interviewet kom ud i en situation, hvor det stod klart for mig, at jeg ikke kunne leve op til min kildebeskyttelse«.
Den angiveligt mediekritiske Balsby oplyser: »Jeg taler næsten dagligt med Michael Ulveman og Egon Balsby, som er to af mine allerbedste private venner.«
Jamen, så gode venner de dog alle er. Måske bør medieindslag venskabsdeklareres. En sag for Balsbys mediemagasin at tage op... nåe nej, forresten. Kan en spindoktor virkelig bruge kildebeskyttelse af sig selv til at at viske sine kiksede intriger af sendefladen?
Socialdemokratiets ordfører Frank Jensen har bedt statsministeren om en nærmere forklaring.
Og den bliver interessant, fordi Fogh i forbindelse med Kristiansens tidligere smarterier har fastslået, at han – Fogh – på forhånd har godkendt sin pressechefs handlinger.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her