Læsetid: 3 min.

Splid mellem NATO og EU sinker hjælp til Darfur

Luftbroen, der skal undsætte de nødlidende i Darfur, vil blive koordineret fra to forskellige kommando-centraler, da USA og Frankrig ikke kunne blive enige om, hvorvidt opgaven skulle overlades til NATO eller EU
11. juni 2005

BRUXELLES - En humanitær luftbro til Sudans konflikthærgede Darfur-region skal koordineres fra to forskellige kommandocentraler i Europa. Det står klart efter, at det omsider er lykkedes at nå til enighed om, at både NATO og EU tilsammen skal forestå den omfattende operation.

Efter ugers rivaliseren mellem de to organisationer nåede NATO-landenes forsvarsministre torsdag omsider frem til en fælles forståelse af tilstrækkeligt mange af missionens praktiske detaljer, til at den vil kunne sættes i gang i begyndelsen af nsæte måned.

Et fransk forslag om, at operationen skulle koordineres fra en EU-base i Eindhoven i Holland - som NATO's planlægningsstab dog også benytter - blev pure afvist af USA. I stedet blev de lande, der skal deltage i luftbroen, enige om, at de hver især selv måtte afgøre, hvorvidt de ønsker deres del af operationen planlagt fra Eindhoven under EU-banner eller fra NATO's militære planlægningshovedkvarter i Mons i Belgien.

"Da vi nu ikke skal planlægge operationen sammen, var det ikke umagen værd at flytte folk fra Mons til Eindhoven, når de alligevel ikke må sidde ved siden af hinanden," siger en diplomat til The Independent.

Frankrig har tilbudt EU-delen af operationen sin fulde støtte, mens Tyskland foreløbig ikke har besluttet sig for om dets medvirken skal ske i NATO- eller EU-regi. Storbritannien siger, at det vil bidrage til begge organisationers operationsforløb.

Pinlig affære

Spliden i Bruxelles om hvem, der skal stå i spidsen for luftbroen, er en pinlig affære i lyset af den omfattende humanitære katastrofe i Darfur, hvor titusinder er blevet myrdet og over to mio. fordrevet fra deres hjem i en konflikt, som nu er gået ind i sit tredje år. Forud for torsdagens møde udtalte Peter Takirambudde, chef for Human Rights Watchs Afrika-afdeling: "Det står fundamentalt galt til med prioriteringerne, hvis NATO og EU lader deres egen placeringskamp gå forud for beskyttelsen af titusinder af civile menneskeliv."

Dette budskab synes at have vundet nogen genklang inden for forsvarsalliancen. NATO's generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, sagde således: "Situationen i denne region er forfærdende, og vi må gøre alt, der står os i vores magt for at bistå Den Afrikanske Union sammen med andre organisationer - i første række EU."

Efter mødet udtalte den britiske forsvarsminister, John Reid: "EU og NATO er blevet forenet omkring denne opgave trods deres forskellige historiske baggrund. Dette er en så vigtig humanitær mission, at vi aldrig vil kunne tilgive os selv, hvis vi ikke formåede at tilsidesætte rivaliserende hensyn."

Adspurgt om, under hvilket flag den tyske del af luftbroen skulle koordineres, svarede Tysklands forsvarsminister: "Det er fuldkommen irrelevant. Det afgørende er, at vi er enige om at yde den nødvendige hjælp. Hvem, der spiller hovedrollen som koordinator, er aldeles sekundært."

Så såre operationen er i gang i Afrika, vil NATO's koordination med EU komme til at foregå igennem én enkelt celle ledet af Den Afrikanske Union i den etiopiske hovedstad Addis Abeba, som vil blive bemandet med et mindre antal medarbejdere fra alle tre organisationer.

Den primære opgave for flyene fra NATO og de europæiske lande vil blive at transportere afrikanske soldater fra deres hjembaser til de ramte områder. AU, som forestår fredsmissionen, har udelukket, at vestlige tropper kan indsættes for at deltage i hjælpearbejdet i Darfur, men opfordrede i april NATO og EU til at bistå med logistisk støtte.

Den løsning har Sudan accepteret. Regimet i Khartoum hilser NATO-hjælp til logistikken velkommen, men understreger, at det ikke vil tolerere alliancens tropper på sit territorium.

AU stiler efter at tredoble sin aktuelle tilstedeværelse til 7.700 soldater ved udgangen af september. Rwanda har lovet at stille med tre ekstra bataljoner, Senegal to, Nigeria to og Sydafrika en. Disse tropper vil indgå i AU's bestræbelser på at beskytte de mere end to mio. civile, som til stadighed er udsat for risikoen for angreb af Janjaweed-militsen.

USA har tilbudt at sørge for luftransport for rwanderne og Frankrig for senegaleserne. Washington havde foretrukket, at det blev NATO, som kom til at koordinere den samlede indsats, mens Paris stejlt insisterede på, at dets deltagelse kun kunne realiseres som del af en eksisterende EU-støttepakke.

Skønt NATO og EU med succes har samarbejdet i Bosnien, er udviklingen af et forsvarsberedskab i EU-regi blevet til noget af en torn i øjet på Washington.

Diplomater søger nu at nedtone spliden. En diplomat siger til The Independent: "Der er ingen grund til stort postyr! Denne operation er trods alt ikke en genopførelse af luftbroen til Berlin. Selvfølgelig havde det være bedre kun at have et koordinationscenter, men det var mere afgørende, at vi hurtigst muligt fandt frem til en løsning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her